În Cariere

Semne că ați putea fi concediați – Partea I

Warning sign

Concedierile sunt o stare de fapt în profesia noastră. Ca membru în consiliul AIGA, am întâlnit foarte multe persoane în diferite puncte ale carierei lor. Una dintre cele mai serioase probleme este atunci când unii dintre membri comunității noastre se găsesc în poziția de a fi concediați. Atunci când am încercat să aduc înapoi pe picioare câte un coleg și să îl ajut să meargă înainte, devenise destul de evident faptul că existaseră anumite semnale de alarmă de care ar fi putut să țină cont, pentru a atenua șocul concedierii.

Am selectat 13 semnale de alarmă, experimentate de mai mulți prieteni, cunoștințe și colegi de-a lungul anilor. Câteva dintre ele le-am întâlnit eu însumi de-a lungul experienței mele profesionale, însă numai după ce am reflectat îndelung la ceea ce am făcut, nu am făcut sau aș fi putut face diferit, am reușit să fac această listă să prindă contur.

Cu rata de șomaj de 7,7% la nivel național (mult mai mare pentru proaspăt absolvenți) și tendința companiilor de a învăța să producă cât mai mult cu cât mai puține resurse pentru a rămâne competitive în această piață, sper ca această listă să poată ajuta designerii să observe din timp aceste lucruri și să reacționeze într-un mod cât mai favorabil.

Am ordonat aceste semnale de la cele mai îndepărtate (cu un risc mic de a fi concediat la acel moment), către cele iminente (pentru care timpul este esențial) și am încheiat cu scenariile de tip „Game Over”.

Această listă nu trebuie să vă sperie. Trecem prin perioade economice dificile, iar scopul acestei liste este să vă ajute, indiferent de provocările profesionale pe care o să le întâmpinați.

N.R: În acest prim articol o să menționăm șase dintre semnalele de alarmă identificate de John Luu, cele în legătură cu care mai puteți lua uneori măsuri, dacă sunteți vigilenți și le constatați din timp. Într-un articol următor, o să le menționăm pe cele cu un impact mai rapid, care prevestesc cu o probabilitate mai mare o concediere.

Afacerile merg greu

Fiecare agenție trece prin perioade mai bune și mai rele. Dacă firma la care lucrați are o lună mai grea, nu trebuie să vă îngrijorați. Dar dacă perioada neagră se prelungește la 2 luni sau chiar un trimestru întreg, înțelept ar fi să vă puneți în gardă și să faceți un efort pentru a ajuta compania să-și revină.

Ar putea fi ceva simplu, precum să faceți cunoscută agenția în anumite publicații sau să aduceți proiecte pentru ca agenția să treacă mai ușor peste acest impas. De asemenea, profitați de fiecare oportunitate de a adăuga proiecte relevante portofoliului vostru profesional și verificați dacă CV-ul vostru este actualizat.

Agenția tocmai a pierdut un proiect important

Să pierzi proiecte e un lucru obișnuit, însă dacă agenția pierde contracte importante, probabil se apropie vremuri grele. Aceste momente sunt o oportunitate de a vă pune în valoare și a vă demonstra calitățile.

Conducerea va fi ocupată să mențină compania pe linia de plutire, iar contabilitatea va inventaria chiar și ultimii bănuți. Așa că nu vă ocupați timpul cu activități neproductive. Iar în cazul în care proiectul pierdut reprezintă 25% din veniturile agenției, ar fi mai bine să vă actualizați profilul de LinkedIn și să fiți activi în rețelele profesionale. Aceste lucruri trebuie făcute din timp.

Conducerea e mult mai strictă în privința regulilor

Când agenția aduce profit și lucrurile merg bine, atunci și atmosfera de la locul de muncă este mai relaxată, atât timp cât toată lumea își face treaba și proiectele au o finalitate. Dacă sunteți angajați de valoare, majoritatea managerilor închid un ochi atunci când întârziați dimineața, când vă luați o pauză de prânz prelungită sau când plecați mai devreme decât ar trebui.

Însă când lucrurile merg rău, conducerea va dori să țină lucrurile mai bine sub control. De obicei, aceasta presupune că regulile vor fi mai stricte, iar cei care nu le respectă vor fi penalizați de departamentul de resurse de umane sau chiar de manager. Când abaterile se verifică, fiți atenți pentru că este foarte probabil ca managerul general să întocmească o listă cu cei care respectă regulile, cu cei care nu le respectă și cei care nu vor să le respecte.

Brusc, nu mai sunteți invitat la ședințele importante

Dacă de obicei participați la ședințele importante și luați parte la luarea deciziilor, iar deodată, când are loc o ședință săptămânală, vă treziți că ați rămas singuri la birou, ar putea fi momentul să vă alarmați. S-ar putea ca punctele voastre de vedere să nu se suprapună cu cele ale managerului sau consideră că nu mai are de ce să vă implice în luarea deciziilor pe termen lung.

În acest caz, puteți stabili o întâlnire cu superiorul vostru direct pentru a afla ce se întâmplă. La urma urmei, toți suntem oameni și există șanse ca acesta să fie sinceri cu voi și să vă ofere sfaturi pentru a ieși din această situație sau să vă ofere timp pentru face tranziția mai ușoară.

Dacă superiorul vostru devine dintr-o dată rece și neprietenos, nu treceți acest lucru cu vederea. Asta semnalează de multe ori faptul că nu are de ales în decizia pe care urmează să o ia sau că nu vrea să se atașeze emoțional. Încercați să țineți legătura cu mentorii voștri sau cu foștii colegi pentru a privi lucrurile și din alte perspective și țineți-i aproape pe cei care ar putea să vă ofere indicii cu privire la potențiale locuri de muncă.

Evaluarea de sfârșit de an a fost amânată pe termen nelimitat

Dacă lucrați la o agenție de câțiva ani și ați avut parte de evaluări regulate la anumite intervale de timp, iar în mod surprinzător în ultima vreme acestea au fost amânate, ar putea fi un semnal de alarmă. În primul rând, încercați să aflați motivul acestei amânări. Dacă procesul de concediere este în derulare, atunci departamentul de resurse umane se va opune ideii de a face măriri de salariu nejustificate. De asemenea, managerii ar putea fi puși într-o situație dificilă dacă ar trebui să concedieze un angajat care a fost lăudat cu doar câteva luni înainte la evaluare.

Dacă este posibil, insistați să fiți evaluați, chiar dacă climatul financiar al agenției nu arată prea bine. Renunțați la cererea anuală de mărire a salariului și demonstrați în acest fel că susțineți viitorul financiar al agenției la care lucrați. În plus, solicitați să primiți feedback-ul și obiectivele următoare în scris, pentru a avea o abordare cât mai realistă asupra muncii voastre în perioada imediat următoare.

Sunt foarte multe ședințe cu ușa închisă sau întâlniri particulare

Majoritatea firmelor sau agențiilor sunt organizate ca niște triburi sau familii mai mici, iar fiecare angajat își dezvoltă un anumit simț al ritmului și tiparelor în care ceilalți colegi lucrează sau sunt programate ședințele. Dacă șeful vostru este mereu închis în biroul lui, în ședințe private cu cei de la HR sau cu partenerii de afaceri, de obicei aceasta înseamnă că în agenție vor exista schimbări majore. Și cel mai probabil că nu sunt unele pozitive.

De obicei, în întâlnirile menționate mai sus, compania decide care va fi totalul salariilor care se vor acorda, ce economii sunt nevoiți să facă și care sunt angajații importanți și cei de care s-ar putea lipsi. Luați-vă timpul necesar pentru a cere feedback la munca voastră, culegeți informații legate de stadiul proiectelor la care lucrați și actualizați-vă portofoliul de lucrări cu cele mai recente proiecte finalizate.

***

N.R: Acestea sunt deci 6 semnale de alarmă la care ar fi bine să fiți atenți, pentru că pot anunța o concediere. În articolul următor, vom vedea încă 7 astfel de indicii, dar cu o rază de acțiune pe termen mai scurt, pentru care deci timpul de reacție este un element esențial.

Sursă imagine: Shutterstock