În Cariere

5 lucruri pe care ar trebui să le știi despre programatori ca designer

designeri și programatori

Uneori am impresia că programatorii și designerii sunt cum nu se poate mai diferiți. Succesul nostru la Agency Fusion depinde de colaborarea acestor lumi, dar uneori mi se pare că încercăm să amestecăm uleiul cu apa. Mai mult ca sigur ați avut deja o experiență cu un programator și v-a cauzat oarece frustrare. Iată câteva ponturi vizavi de gândirea unui programator, administrator de sistem sau unui IT-ist.

Poate vă vor ajuta data viitoare când veți fi nevoiți să comunicați cu un reprezentant al acestui departament.

Nu are niciun sens pentru mine.

Cei care lucrează în Development trăiesc într-o lume a logicii și a ordinii. Fiind persoane creative, voi, designerii, prosperați pe seama abilității de a gândi dincolo de limite, pentru voi totul este fluid, flexibil, iar mintea voastră este antrenată să accepte idei și abordări noi, neconvenționale.

Pentru cei din IT, în special pentru programatori, totul se bazează pe consistență, metodologie, reguli și convenții. Creativitatea are și aici un rol important, dar se exprimă altfel – mai degrabă prin crearea unei noi formule matematice, decât prin crearea unui nou logo.

Când vreți să  convingeți un programator, încercați să începeți prin a vă prezenta obiectivul (ceea ce încercați să obțineți), iar apoi să îi prezentați un argument într-o formă cât se poate de logică și organizată. Probabil cel mai ineficient argument pe care îl puteți da (deși nu ar fi incorect) este ceva de genul „Vreau să fac asta pentru că ar arăta foarte bine”.

Când tu termini proiectul, devine problema mea.

Dacă ați fost angajați să refaceți design-ul unui site, cel mai probabil că ați fost contactat de persoana de la marketing. Partea ce ține de programare va fi implicată la un moment dat în proiectul pentru noul client și este posibil să întâmpinați o oarecare rezistență din partea lor. Unul dintre motivele pentru care reacționează astfel îl constituie faptul că după ce voi veți livra extraordinarul website și veți trece la un alt proiect, ei vor fi cei care se vor ocupa de mentenanță.

Iată câteva sfaturi pentru o astfel de situație.

  • Cereți-le părerea, chiar dacă nu știți dacă pot adăuga valoare produsului. Se vor simți mai bine, mai relaxați că le-ați luat părerea în considerare și vă vor oferi puncte de vedere la care nu  s-a gândit nimeni altcineva.
  • Veți câștiga puncte din partea lor dacă arătați interes pentru domeniul lor de activitate. Programarea și rețelistica poate vă par plictisitoare, dar ei sunt pasionați de aceste lucruri și vor fi mai deschiși dacă dați dovada de interes. Puneți câteva întrebări pertinente sau menționați un articol citit de curând în Wired.
  • Introduceți în website un CMS (Content Management System) care să permită celor de la marketing să facă schimbări direct pe site, fără să îi mai deranjeze pe cei de la IT pentru orice mică schimbare.

Funcționează! Asta nu contează?

Unul dintre cele mai problematice lucruri cu care se confruntă un programator este „dezvelirea” unui proiect deosebit de dificil, iar cei prezenți să se arate absolut dezamăgiți de modul în care arată proiectul. Știți expresia „Nu judeca o carte după copertă?”

Un programator petrece și câteva sute de ore pe un proiect complicat și va fi foarte mulțumit de o funcționalitate minune, dar va fi absolut decepționat dacă efortul său nu va fi apreciat. Dacă un programator vrea vreodată să vă arate ceva extraordinar, faceți-i pe plac și fiți entuziasmați, chiar dacă lucrul respectiv arată oribil.

Programatorul e mult mai interesat ca respectivul lucru să funcționeze sau să arate că poate funcționa, decât de modul în care arată. Va fi timp mai târziu să discutați partea stilistică. Întâi faceți-i câteva complimente sincere, apoi discutați despre îmbunătățiri.

Știu că pare simplu, dar programarea a fost foarte dificilă.

Legat de punctul de mai sus, uneori programatorii trebuie să facă lucruri complicate, ce par simple odată terminate. Doar pentru că ceva este ușor de folosit, nu înseamnă că a fost ușor de creat. Pentru un programator este frustrant să audă un designer spunând „e foarte simplu… doar introduci datele și îți scoate un raport”.

Într-adevăr, nu este ca și cum ai construi un reactor nuclear, dar consumă mai mult timp și e mult mai complicat decât pare uitându-te la rezultat. Nivelul de complexitate neapreciată crește exponențial atunci când se adaugă funcționalități suplimentare, cum ar fi validarea de date, un sistem facil de management a erorilor de sistem, opțiuni drag-and-drop etc.

Este o imagine frumoasă, dar nu face nimic.

În finalul sfaturilor vizavi de cum ați putea să lucrați mai bine cu developerii, v-ar fi de folos dacă v-ați da seama că pentru ei voi sunteți o enigmă. La fel cum voi nu înțelegeți pasiunea programatorilor de a scrie cod, unii programatori nu văd nimic deosebit în grafică.

Poate codul nu pare a fi un stimul vizual, dar grafica nu face datele să circule între sisteme. Ambele discipline și pasiuni sunt vitale în orice proiect tehnologic de succes, prin urmare scopul este de a învăța cum trăiește cealaltă jumătate pentru a crește șansele de obține un parteneriat reușit.

Voi ce credeți? Cum pot designerii și programatorii să interacționeze mai bine? Aveți și alte sfaturi pentru colaborarea cu programatorii?

Sursă imagine