În Cariere

6 întrebări pe care să ţi le pui în alegerea unui internship

intrebari-internship

Dacă te afli în procesul de căutare al unui internship este bine să ştii câteva lucruri înainte de a aplica. O să discutăm în acest articol despre întrebările pe care ar trebui să le ai în minte şi care ar fi răspunsurile la acestea.

Există 6 întrebări de bază pe care să ţi le pui înainte să aplici pentru o poziţie de intern. O să discutăm despre felul în care pot fi ele aplicate în acest caz, pe rând.

De ce să aleg un stagiu de internship?

Un stagiu de internship îţi oferă posibilitatea să te dezvolţi, atât personal cât şi profesional. Nu numai că o să îţi îmbunătăţeşti anumite aptitudini, dar vei avea posibilitatea să înveţi lucruri noi şi eficiente cu care o să porneşti la drum.

 

Aşadar, alege un internship deoarece:

  • vei acumula experienţă înainte de toate, indiferent de momentul profesional în care te afli;
  • vei dobândi competenţe noi şi le vei îmbunătăţi pe cele deja existente;
  • vei avea parte de un mediu în care poţi să cunoşti oameni noi, să lucrezi cu profesionişti, să stabileşti contacte şi scrisori de referinţă;
  • vei putea învăţa sau îmbunătăţi o limbă străină.

 

Ce responsabilităţi presupune un internship?

Este foarte important să îţi pui această întrebare odată cu alegerea pe care o vei face. Responsabilităţile unui internship diferă în funcţie de domeniul ales, cât şi în funcţie de specializarea ta.

Ele sunt în strânsă legătură cu abilităţile tale de comunicare cât şi cu ceea ce ai dobândit până în acel punct. De multe ori te vei întâlni cu lucrurile pe care le-ai învăţat deja şi pe care va trebui să le pui în practică.

Vei înţelege mai multe la o primă întâlnire cu angajatorul, însă asigură-te că o să te documentezi înainte cu privire la internshipul ales pentru ca responsabilităţile să coincidă cu profilul tău sau cu una dintre pasiunile tale.

 

Cât de independent o să fiu?

În funcţie de poziţia aleasă, vei avea parte fie de mai multă autonomie, fie de mai multă orientare. Acest lucru înseamnă că alegerea pe care o vei face ar trebui să se potrivească personalităţii tale.

Trebuie să ştii, însă, că internshipul este mai mult despre colaborare, decât independenţă. Vei avea un mentor care să te ghideze, vei avea pe cineva căruia să-i adresezi întrebări şi nu în ultimul rând, vei învăţa să relaţionezi cu oamenii.

 

Când este momentul potrivit să aplic pentru un stagiu de practică?

Poţi aplica pentru un internship atunci când îţi doreşti să afli mai multe, atunci când nu eşti mulţumit cu ceea ce ştii sau atunci când simţi că locul în care lucrezi nu îţi oferă ceea ce îţi doreşti.

Indicat este ca internshipurile să fie accesate încă din perioada studenţiei, dar asta nu înseamnă că nu poţi accesa un astfel de program şi mai târziu. Internshipurile durează între 1 lună şi 6 luni.

Pornind de la această limită de timp, îţi revine ţie să te organizezi. Nu uita că un stagiu de internship reprezintă punctul de plecare al carierei tale, deci, momentul este chiar acum. Nu mai aştepta!

 

Unde pot găsi un stagiu de internship?

Pentru că noi promovăm şi stagiile de internship, poţi să arunci o privire asupra platformei noastre de joburi, acolo unde vei găsi câteva internshipuri din domeniile digital, design & development, la noi în ţară.

Dacă te-ai hotărât şi eşti dispus să îţi faci bagajele pentru un internship în străinătate, ai câteva variante mai jos:


Cine o să se ocupe de mine / cui mă raportez?

Se presupune că va exista un mentor care să te ghideze, cineva la care să te raportezi indiferent de problemă. Este de datoria ta să te informezi cu privire la membrii companiei, cât şi despre politica acesteia, despre activităţile întreprinse şi felul în care decurg ele. Fă-ţi o idee despre toate acestea, înainte să ajungi la interviu.

 

Ar mai fi o întrebare, care nu face parte din cele de mai sus, dar care s-ar putea să îţi stârnească interesul atunci când vine vorba de o asemenea experienţă:

 

Să aleg un internship plătit / neplătit?

Salariile variază în funcţie de experienţă şi abilităţi, tipul de poziţie, angajator şi locaţie. Stagiile pot fi plătite sau neplătite, însă ţie îţi revine dreptul de a alege varianta care ţi se potriveşte. Pentru mai multe detalii despre internshipul plătit vs internshipul neplătit, care s-ar putea să te ajute atunci când ai de făcut o alegere, mai multe aici.

 

Nu uita că indiferent de poziţia de intern pe care o vei alege, important este ca ea să răspundă cerinţelor şi întrebărilor tale. Restul, vine de la sine! Succes!


Acest articol face parte din tema lunii septembrie: internshipuri. Vrei să afli mai multe despre cum să te pregăteşti, cum să aplici şi cum să reuşeşti într-un internship? Consultă agenda noastră de subiecte pregătite pe această temă, >>aici.