În Cariere

Când și cum e mai bine să spui „Nu” unui potențial client

da nu poate

Dacă sunteți freelanceri sau mai lucrați și în afara programului de la birou, cu siguranță v-ați lovit și de situații în care, în loc să refuzați un proiect sau un client din diferite considerente, ați acceptat cu jumătate de gură, ajungând să faceți ceva ce nu vă face plăcere, într-un context nu tocmai agreabil. Deși este o opțiune ca oricare alta, refuzul nu este cel mai facil răspuns.

Din cauza presiunii financiare, a fricii de repercusiuni, dar și din conformism, foarte multe persoane nu reușesc să refuze un proiect sau un client nou, deși ar avea toate motivele să o facă și aleg în schimb calea politicoasă, a unui acord timid și lipsit de entuziasm, care, pe termen lung, face mai mult rău decât bine.

Bineînțeles, un refuz nu trece fără urme în ochii partenerului de discuții. Se va lăsa, cel mai probabil, cu întrebări suplimentare, încercări de persuadare și cu accentuarea lucrurilor pe care le aveți de pierdut. Dar dacă motivele care stau în spatele refuzului sunt întemeiate, e mai bine să rămâneți fermi pe poziții.

De ce să refuzi un client?

Sursă imagine: Shutterstock
Sursă imagine: Shutterstock

Dacă timpul nu vă permite, dacă termenii colaborării nu sunt pe placul vostru, dacă remunerația nu coincide cu standardele voastre sau dacă nu vă ghidați după aceleași principii, atunci un „Nu” hotărât, la timpul lui, vă va salva de multe frustrări și discuții inutile.

  • Remunerația

Situația cel mai des întâlnită este cea în care clientul propune începerea unei colaborări, ocolind sau eliminând din calcul un element cheie, plata. În astfel de cazuri, este indicat să menționați într-un mod politicos, temperat și hotărât care sunt așteptările voastre; un client cu intenții serioase va rămâne deschis negocierilor, pe când unul inconsecvent va refuza orice eventuală negociere.

Dacă simțiți că nu vă apreciază munca la adevărata valoare și nici nu este dispus să își schimbe punctul de vedere, atunci refuzul este probabil cea mai bună soluție.

  • Lipsa timpului

Se întâmplă, în repetate rânduri, să fiți copleșiți de cantitatea mare de responsabilități și să nu faceți față proiectelor noi. Nicio problemă, dacă presiunea financiară nu este foarte mare, lipsa timpului este un motiv suficient de întemeiat pentru a refuza un potențial client.

Mai mult decât atât, îi puteți recomanda acestuia o persoană competentă sau, dacă nu este vorba despre o chestiune foarte urgentă, puteți stabili împreună o întrevedere viitoare. Oferiți-le potențialilor clienți alte variante, cu scopul de a rămâne în termeni amiabili și a lăsa portițe deschise în vederea unor colaborări viitoare.

  • Așteptări ireale

Uneori clienții au așteptări fantasmagorice din partea celor cu care lucrează. Dacă acesta este cazul, nu vă speriați și încercați să le explicați de ce proiecția pe care o au în minte nu este realistă. Cheia unei legături sănătoase între partenerii unei colaborări este comunicarea. Înainte de a le oferi orice fel de răspuns, asigurați-vă că vorbiți despre aceleași lucruri. În cazul în care vă dați seama că nu puteți să le oferiți ceea ce așteaptă de la voi și nu vor să înțeleagă ce este și ce nu este fezabil, atunci puteți spune „Nu” fără mustrări de conștiință.

  • Probleme de natură etică

Dacă valorile voastre nu coincid cu valorile proiectului, cea mai bună soluție este să comunicați clientului acest lucru. O muncă de calitate și autentică se bazează, în primul rând, pe însemnătatea valorilor pe care le transmite și promovează.

Valorile pot privi natura activității pe care o desfășoară clientul, maniera în care acesta lucrează, modul în care își tratează angajații sau abordarea relației cu voi. Dacă simțiți că nu vă ghidați după aceleași principii și că nu respectați aceeași ierarhie valorică, nu ezitați să refuzați, oricât de atrăgător ar fi câștigul financiar obținut în urma colaborării.

  • Absența entuziasmului

De ce să ne ascundem după deget? Uneori se întâmplă să nu aveți dispoziția necesară începerii unui proiect nou, mai ales atunci când acesta nu este o provocare profesională. Este uman și deloc ieșit din comun; dacă simțiți că nu vă atrage perspectiva unei colaborări și că o să faceți mai mult o treabă de mântuială, mai bine refuzați politicos.

Țineți cont de faptul că acest client vă va recomanda mai departe, iar proiectul său va fi o parte din portofoliul vostru profesional, așa că nu vă implicați în colaborare, dacă simțiți că nu vă atrage în niciun fel. Dacă vă aflați într-o asemenea situație, ca să nu jigniți partenerul vostru de discuții, îi puteți spune, într-un mod cât mai diplomat, că nu vă permite timpul să vă implicați într-o nouă activitate.

De evitat

Sursă imagine: Shutterstock
Sursă imagine: Shutterstock
  • Formulările vagi și sintagmele negative

De cele mai multe ori, forma în care aduceți la cunoștință un refuz va marca modul în care acesta va fi primit. De aceea, este foarte important modul în care puneți problema: păstrați un ton pozitiv, obiectiv și folosiți-vă de argumente care să puncteze exact motivele refuzului vostru.

Nu lăsați impresia să este o alegere strict subiectivă și că este ceva personal în decizia voastră. Explicați cu claritate ce vă determină să refuzați. În acest mod, sunt șanse mari să puteți să renegociați termenii colaborării voastre.

  • Detaliile irelevante

Indiferent de motivele pe care le aveți, încercați să evitați explicațiile lungi, obositoare și prea personale. Nu interesează pe nimeni culisele vieții voastre private, ci doar acele informații care privesc activitatea voastră profesională.

Nu este indicat nici să fiți prea sumar: clientul ar putea interpreta greșit lipsa informațiilor relevante; el trebuie să cunoască doar aspectele care îl vizează și îi afectează afacerea.

  • Justificările imaginare și jenante

Explicațiile neobișnuite, mai mult sau mai puțin reale, nu vă ajută prea mult: dacă aveți de gând să refuzați și adevărul e mai delicat, nu vă lăsați pradă ispitei de a inventa situații imaginare. Fiți sinceri și diplomați, cu siguranță veți fi mai apreciați dacă nu încercați să croiți niște povești SF.

  • Intermediarii

Poate că pare mai ușor să refuzați un client folosindu-vă tot felul de intermediari și metode indirecte, precum SMS-uri, e-mail-uri, mesageri, sau sugerarea refuzului prin tăcere. Cu toate acestea, este recomandat să discutați în mod personal, direct, fără formulări vagi, care ocolesc subiectul real al discuției.

***

În concluzie, înainte să începeți o activitate, puneți-vă următoarele întrebări: mă va ajuta pe viitor? vreau să o includ în portofoliu? vreau să lucrez cu acest client? cred în această idee?

Un proiect care nu vă atrage vă va da atât vouă, cât și clientului multă bătaie de cap. Luați în considerare modul în care vă expuneți punctul de vedere și tonul pe care îl folosiți. În plus, în ciuda conotațiilor negative, cuvântul „Nu” vine adesea cu valori pozitive, care au rolul de a vă scoate în evidență competențele profesionale și etice.

Sursă imagine: Shutterstock