În Cariere

Ce implică o carieră în freelancing? Top lucruri pe care trebuie să le ştii

cariera ca freelancer

Freelancingul pare a fi o activitate simplă: lucrezi de acasă, ai un program după cum doreşti şi eşti responsabil pentru succesul tău. Totul sună minunat până aici – doar că freelancingul înseamnă mult mai mult decât atât.


Un articol resursă, marca evenimentului Carieră în Ctrl: Angajat VS Freelancer, proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, prin programul „CultIN”.


În timp ce unii freelanceri consideră potrivită o astfel de activitate, alţii constată că nu sunt la fel de buni în a lucra pe cont propriu, ci mai degrabă se descurcă în cadrul unei companii. Aşadar, în articolul de astăzi discutăm despre lucrurile pe care ar trebui să le ştii înainte să iei în considerare o carieră în freelancing şi ce implică aceasta.

Conform unui studiu realizat de Freelance Industry Report, motivul principal pentru care frelancerii aleg o astfel de carieră, într-un procentaj de 28%, este disponibilitatea unui program mai lejer. Restul motivelor ţin de pasiune, diferite contexte sau gradul de libertate oferit.

 

O carieră în freelancing presupune numeroase lucruri, pe lângă toate motivele pentru care ţi-ai dori să începi. Există modificări pe care trebuie să fii dispus să le faci în viaţa ta, odată cu această decizie. Iată un top al lucrurilor pe care ar trebui să le ştii înainte de a începe:

 

  1. O carieră în freelancing necesită timp

Nu te aştepta ca odată ce începi o carieră în freelancing, să ai şi succes. Freelancingul are cerinţe speciale, cum ar fi un management personal bine pus la punct, planificarea resurselor şi cunoaşterea industriei. Toate acestea necesită timp. Chiar dacă din punct de vedere creativ eşti pregătit, o să dureze ceva până vei învăţa cum să echilibrezi noile activităţi din viaţa ta.

cariera freelancing
  1. Vei lucra singur

Freelancingul include şi singurătatea. Este un fel de izolare faţă de societate. Nu-ţi imagina că nu vei relaţiona cu oamenii absolut deloc, doar că nu e ca şi cum ai merge la serviciu în fiecare zi, acolo unde ai colegi cu care să discuţi sau să îţi bei cafeaua. Ia partea pozitivă a lucrurilor, freelancingul este mai mult despre tine şi, în felul acesta, poţi acorda timp planurilor tale.

 

  1. Vei monitoriza activităţile întreprinse şi vei fi responsabil pentru munca ta

Partea bună este că nu vei mai avea un şef care să îţi prioritizeze task-urile. Dar acest lucru presupune o mai mare responsabilitate din partea ta. Va trebui să planifici ceea ce ai de făcut şi să te asiguri că vei îndeplini toate sarcinile pe care ţi le-ai propus. Ca freelancer, eşti responsabil pentru munca ta mai mult decât oricine altcineva.

 

  1. Vei avea nevoie de auto-disciplină

Îţi poţi face propriul tău program, poţi lucra de acasă, însă aceste aspecte necesită auto-disciplină. Freelancingul este o meserie care îţi oferă libertate, însă trebuie luată ca atare, astfel încât să nu ajungi să pierzi nopţile pentru a finaliza anumite proiecte sau să te trezeşti prea târziu pentru a discuta cu clienţii. E nevoie de un program echilibrat, adaptat stilului tău de viaţă, chiar dacă acesta nu va fi la fel de strict ca cel al unei companii.

 

  1. O să împrumuţi idei şi tehnici din domeniu

Nu eşti prima persoană care vrea să înceapă o carieră în freelancing. Calea în lumea freelancingului a fost deschisă şi tocmai din acest motiv este chiar recomandat să nu reinventezi roata ci mai degrabă să te documentezi şi să vezi cum fac lucrurile freelanceri cu experienţă în domeniu. Ai libertatea de a împrumuta cele mai bune sfaturi şi idei şi de a le adapta propriului tău stil.

 

  1. Va trebui să relaţionezi cu clienţii

Da, vei avea clienţi, oameni care au păreri, care vor ca lucrurile să se desfăşoare într-un anumit fel, care au cerinţe şi pretenţii. Cu aceşti oameni vei relaţiona, vei colabora. Va trebui să creezi cea mai bună cale de a comunica şi de a-ţi promova serviciile. O bună relaţionare cu clienţii este un ingredient important în asigurarea unei cariere de succes ca freelancer.

 

negociere clienti
  1. Trebuie să înveţi să negociezi

Atunci când lucrezi în cadrul unei companii, ai un salariu fix şi diverse beneficii. Lucrurile nu stau la fel când vine vorba de freelancing. Aici, lucrurile depind în mod direct de munca ta şi de serviciile pe care le oferi.

 

Poate fi dificil pentru un freelancer, la început, să stabilească preţul serviciilor sale. Cât ar trebui să primesc pentru munca mea? Trebuie să fiu plătit pe oră/pe proiect?

 

Aceste răspunsuri se regăsesc într-o altă întrebare: cât de multe proiecte sunt planificate pe un an? Dacă scopul tău este să faci mai multe proiecte pentru a avea un portofoliu cât mai voluminos, şi buget pe măsură, mai degrabă decât a construi un brand, vei înţelege cât trebuie să ceri. Vei fi nevoit să negociezi şi să ajungi la un acord pentru a obţine un preţ rezonabil.

pret proiecte freelancing

 

  1. Va fi necesar să cunoşti îndeaproape trendurile din industrie

Ca freelancer, va trebui să acorzi timp noutăţilor din domeniul tău şi cele conexe. Acest lucru presupune o cercetare amănunţită a industriei şi a felului în care decurg lucrurile. Cu siguranţă nu va fi nevoie să le aplici pe toate, dar vei putea alege acele trenduri care să te ajute în cariera ta, într-un fel sau altul. Trebuie să fii, însă, foarte bine pus la punct cu ceea ce se întâmplă şi să te informezi constant cu privire la schimbările care au loc în acest domeniu.

 

  1.  Va trebui să economiseşti şi să-ţi gestionezi resursele

Înainte de a începe să lucrezi pe cont propriu, vei avea nevoie de resurse financiare pe care să le investeşti în ceea ce ţi-ai propus. Mai exact, va trebui să te gândeşti cât vei cheltui în fiecare lună, dacă nu, măcar în prima lună. Vei învăţa, cu timpul, că resursele trebuie bine gestionate iar tot ceea ce realizezi trebuie planificat din timp.

 

  1. Vei învăţa să te adaptezi unui program oscilant

Freelancingul poate fi o problemă pentru cei care sunt obişnuiţi cu un stil de viaţă foarte organizat şi programat. Dacă la un moment dat, rutina poate interveni şi va trebui să îi faci faţă, alteori vei ajunge să fii copleşit de diversitatea task-urilor şi a proiectelor. Va trebui să împaci ambele situaţii pentru a putea continua cu ceea ce ţi-ai propus. 

***

O carieră în freelancing presupune anumite sacrificii şi adoptarea unui nou stil de viaţă. E necesar să iei în calcul aceste lucruri înainte de a a începe şi mai mult decât atât, să fii dispus să faci faţă provocărilor. Succes!