În Cariere

Cinci direcții pe termen lung pentru o carieră IT de succes

cariera-it

În România, o estimare  ANIS  arată  că,  până  în  anul  2020, cererea  de  specialiști  în  tehnologii informaționale se va tripla, în comparație cu cei aproximativ 95.000 de specialiști existenți la momentul actual. În continuare, te invit să citești o listă cu 5 direcții promițătoare pentru o carieră de succes în IT, abilitățile necesare pentru fiecare dintre joburi și ce ai de făcut pentru a le dobândi.

Învață programare, UX design și marketing online direct de la profesioniști, la cursurile Decode Academy din Timișoara. Înscrie-te aici!

Software Engineer


Acest job implică dezvoltarea și optimizarea de sisteme computerizate sau de aplicații software pentru computere, programe pe care le folosim zilnic, ca aplicațiile business, sistemele de operare, sistemele de control al rețelei sau rețelele sociale.

 

Inginerii software pot fi împărțiți în două categorii, Applications Software Engineers și Systems Software Engineers. Un inginer de aplicații software creează programe personalizate pentru utilizatorul final, în vreme ce un Systems Software Engineer are în grijă sistemul intern al unei companii și gestionează nevoile de sisteme IT al fiecărui departament dintr-o companie.

Ce abilități are un Software Engineer?

 

În primul rând analizează nevoile userilor finali, apoi dezvoltă pe baza lor soluții software, într-un timp și buget clar definit. De asemenea, un Software Engineer programează, testează, monitorizează și rezolvă problemelor sistemelor și aplicațiilor.

De ce pregătire are nevoie un Software Engineer?

 

Studiile unui Software Engineer includ cursuri pe termen lung de Programare, Software Engineering, Software Development, Informatică. Experiența o acumulează lucrând la proiecte de dezvoltare de aplicații sau dezvoltare software, cele mai bune urmând să ajungă într-un portofoliu digital.

Computer System Analyst

Un Computer Systems Analyst este acel specialist din IT care vede ”the big picture”, având atât abilități tehnice, cât și cunoștințe despre business. Ei sunt cei care au principalul rol de a maximiza ROI-ul unei organizații pentru cheluielile realizate în IT.

Ce abilități are un Computer System Analyst?

 

Un astfel de specialist are abilitatea de a înțelege cum contribuie fiecare componentă IT în parte la îndeplinirea obiectivelor de business. Un Computer System Analyst analizează eficiența sistemelor IT și oferă strategii pentru îmbunătățirea productivității. Poate oferi direcții de lucru inginerilor sau dezvoltatorilor de sistem, plecând de la o analiză a costurilor și beneficiilor

De ce pregătire are nevoie un Computer System Analyst?

 

Pe lângă faptul că înțeleg foarte bine atât afacerile, cât și domeniul IT, Computer System Analyst-ii au o pregătire amplă în arii ca Analiza Sistemelor Informatice, Informatică, Sisteme Informaționale, Managementul Sistemelor Informaționale, Business Intelligence sau Managementul de Proiect.

Data Scientist

Persoanele specializate ca Data Scientist au devenit unii dintre cei mai solicitați specialiști IT odată explozia imensă a datelor, care a fost alimentată de noile capacități de procesare și de creșterea alternativelor de stocare cloud.

Datele sunt noul combustibil” nu a devenit din întâmplare un clișeu și sunt cele care fac diferența atunci când companiile trag linie și analizează rezultatele.

Ce abilități are un Data Scientist?

 

Un Data Scientist utilizează cunoștințe din domeniul business, tehnologie, matematică și statistică. Cu ajutorul lor minează și modelează date, apoi generează ipoteze care vin în ajutorul celor care iau decizii la nivel înalt în companii. Folosește cele mai noi tool-uri și tehnici de învățare automată, modelare și analiză statistică.

De ce pregătire are nevoie un Data Scientist?

 

Un Data Scientist are o gândire analitică și un background educațional complex, având cunoștințe din domenii ca mangementul bazelor de date, analiză predictivă, Business Intelligence, analiza de Big Data și minarea datelor.

A urmat cursuri pe termen lung de Informatica, Matematică și Statistică, Managementul Sistemelor Informaționale, Economie sau Inginerie.

Web Developer

Web Developerii sunt un pion important în strategia companiilor care își mută oferta pe Internet sau pentru cele care sunt deja familiarizate cu digitalul, însă vor să fie înainte competiției. Acești specialiști IT sunt responsabili de aspectul estetic al website-urilor, dar și de partea tehnică, adică performanța și capacitate.

Ce abilități are un Web Developer?

 

Pentru dezvoltarea site-urilor, un Web Developer folosește ca limbajele de programare HTML, Javascript și CSS, dar și limbajele de programare server-side Java, PHP și .Net. De asemenea, CSS îl ajută să controleze eficient stilul paginilor unui site. Tot el va face și testarea paginilor web și a aplicațiilor web în diverse browsere.

De ce pregătire are nevoie un Web Developer?

 

În pregătirea pentru acest job, orice începător trebuie să se concentreze pe învățarea limbajelor de programare, a managementului bazelor de date, elementelor de bază de Web Design și networking. Sunt extrem de utile cursuri intensive pe termen lung de Programare, Web Design, Web Development, Software Engineering, Web Design & Development. Cele mai bune aplicații și pagini web live vor ajunge în portofoliul digital.

Network Architect

Arhitecții de rețea vor fi din ce în ce mai căutați datorită boom-ului pe care îl cunoaște fenomentul Internet of Things. Acest specialiști planifică și concept rețelele de date sau de comunicații. Deoarece înțeleg perfect specificul companiei, reușesc să conceapă rețele sigure, eficiente și scalabile.

Ce abilități are un Network Architect?

 

Arhitecții de rețea compară și fac achiziții de rețele hardware, dar și cercetează și implementează rețele software. Un arhitect de rețea va evalua constant tehnologiile de rețea existente și vor căuta soluții de maximizare a performanței, securității și eficienței.

De ce pregătire are nevoie un Network Architect?

 

Gândirea critică și creativitatea îl ajută să rezolve eficient problemele de rețea. Aceste calități le-a modelat în timpul cursurilor de Network Design, Administrare Rețele, Tehnologii de rețea, Managementul Sistemelor Informatice. În pregătirea sa a învățat despre modelare de rețele, securitate informațională, telecomunicații, cloud computing, virtualizare.

 

Revoluția IT din ultimele decenii a modificat radical activitatea oricărei companii și spațiu cultural. Azi avem o economie care se dezvoltă în jurul inovațiilor tehnilogice, de care am devenit dependenți în multe dintre activitățile cotidiene.

În viitor, cererea de specialiști IT va continua să crească și să necesite forță de muncă pentru noi și noi arii.

***

E greu de găsit un motiv să nu urmezi o carieră în domeniul IT, ținând cont de cum arată cererea de specialiști în domeniu. Joburile aferente domeniului IT sunt unele dintre cele mai bine plătite chiar și pentru cei aflați la debut. 

Dacă vrei să știi mai multe despre cele mai utile cursuri IT pentru o carieră de succes în domeniu, descarcă gratuit eBook-ul ”Joburile viitorului în IT”, oferit de STEP IT Academy.