În Cariere

Cum să te pregăteşti de interviul pentru un internship

interviu angajare

Pregătirea dinaintea unui interviu pentru un internship este esenţială pentru a reuşi. Însă aceasta nu se rezumă la a şti câteva aspecte despre companie, o ţinută adecvată, CV-ul printat şi punctualitate. Dacă vrei cu adevărat să obţii acel internship, este recomandat să urmezi o serie de bune practici.

Informează-te cât mai amănunţit despre firma la care mergi

Pe lângă informaţii generale despre istoricul companiei, numărul de angajaţi şi aria de activitate, interesează-te despre proiectele anterioare, activităţile sociale în care a fost implicată firma sau partenerii importanţi.

 

Este esenţial să înţelegi compania pentru care vrei să mergi ca intern, să înţelegi mediul de lucru, mentalitatea şi cultura organizaţiei.  

 

Diversifică-ţi cât mai mult ariile de cercetare, începând de la sursele online, până la presa locală.

În timpul interviului vei fi cu siguranţă întrebat la un moment dat ce ştii despre compania respectivă. Acela va fi momentul perfect pentru a puncta în 2-3 minute esenţa firmei. Cu cât intervenţia ta va scoate mai mult în evidenţă aspectele cele mai importante şi relevante legate de activitatea şi cultura firmei, cu atât mai mult vei reuşi să îi impresionezi şi să-i convingi că îţi pasă de locul în care intenţionezi să vii ca intern.

 

Totodată, pe baza informaţiilor adunate îţi vei putea argumenta mult mai uşor decizia de a merge la acel internship, dar şi faptul că obiectivele şi activitatea firmei se potrivesc cu planurile tale de carieră.

 

Documentează-te despre alte internshipuri care sunt disponibile în domeniu tău

Este bine să te interesezi ce alte programe de internship există pe piaţă şi ce anume oferă fiecare firmă în cadrul acestora. Astfel poţi să îi convingi că nu este o simplă întâmplare faptul ca i-ai ales, ci o decizie informată şi atent calculată.

 

Poţi puncta faptul că ceea ce oferă ei în cadrul internshipului se potriveşte cel mai bine cu planurile tale profesionale de viitor.

 

Pregăteşte o mică prezentare despre tine

Pregăteşte o mică prezentare despre tine, nu mai lungă de 2-3 minute, pe care o vei face angajatorilor atunci când vei fi rugat în timpul interviului să vorbeşti liber despre tine. Ca să te asiguri că vei menţiona cele mai relevante aspecte din pregătirea şi experienţa ta anterioară, gândeşte-te înainte la:

 • Ce anume ai studiat şi ce îţi place la domeniul tău.
 • Unde ai fost plecat în scop profesional sau pentru studii şi cum te-a influenţat acea experienţă?
 • Care sunt atu-urile tale? Ce trăsături şi abilităţi te fac potrivit pentru domeniul în care activezi?
 • Care au fost cele mai mari provocări în evoluţia ta până în prezent?

Pregăteşte un mic portofoliu

Chiar dacă firma pentru care aplici nu solicită în mod special un portofoliu, este bine să pregăteşti o astfel de mapă în care să introduci toate lucrările şi proiectele care îţi pot demonstra potenţialul.

 

Selectează acele lucrări care sunt cel mai potrivite cu ceea ce presupune activitatea pe poziţia la care aplici. În plus, încearcă să pregăteşti o lucrare nouă sau un proiect care ar putea intra în atribuţiile postului respectiv.

 

Astfel le vei demonstra că înţelegi ce presupune activitatea pe care o vei desfăşura dacă ar fi să ocupi acel post şi eşti motivat să te perfecţionezi.

 

Gândeşte-te la o serie de posibile întrebări pe care le poţi primi şi pregateşte răspunsul potrivit

Dacă te-ai informat corect ar trebui să poţi răspunde la orice întrebare legată de firmă sau de activitatea specifică din domeniu. Aşteaptă-te să fii întrebat despre aspecte precum:

 • Ce cunoştinţe din experienţa ta anterioară şi din decursul anilor de studiu le poţi aplica pentru poziţia aceasta?
 • Care au fost mentorii tăi sau persoanele care te-au influenţat cel mai mult în activitatea de până acum?
 • Ce aspecte îţi plac/ displac cel mai mult în activitatea specifică acestui job/internship?
 • Ce ştii despre industria în care activează firma?
 • De ce vrei să urmezi o carieră în acest domeniu? Ce calităţi personale consideri că te fac potrivit(ă)  pentru o carieră în acest domeniu? Dar pentru firma noastră?
 • În ce direcţie a acestui domeniu vrei să te dezvolţi profesional? Cum crezi că internship-ul acesta te va ajuta în acest sens?
 • Descrie 5 aspecte pe care le consideri pozitive/ negative pentru un mediu de lucru sănătos, sau pentru funcţionarea armonioasă a unei echipe.

Răspunsurile tale îi vor ajuta pe angajatori să înţeleagă în ce măsură te potriveşti mediului de lucru din firma respectivă şi în ce măsură viziunea ta despre domeniul respectiv, companie, industrie şi lucrul în echipă se potriveşte cu viziunea şi cultura companiei.

 

Este posibil ca la unele dintre aceste aspecte să răspunzi deja prin intermediul prezentării pe care ai pregătit-o despre companie şi despre tine, sau indirect prin intermediul lucrărilor din portofoliu.

 

Caută să găseşti cele mai bune răspunsuri, cât mai bine structurate, care să-i convingă de faptul că eşti persoana potrivită pentru ei.

 

Fii rezervat în privinţa aspectelor financiare

Cele mai multe internshipuri sunt remunerate cu sume modice. De aceea este bine să porneşti din start de la premisa că un internship nu-ţi va aduce câştiguri financiare extraordinare.

 

Chiar dacă această presupunere se va dovedi ulterior a fi greşită, dacă îţi setezi mental acest lucru, te va ajuta să te concentrezi asupra tuturor celorlalte aspecte şi avantaje pe care ţi le aduce o astfel de experienţă.

 

Poţi specifica că ceea ce te interesează este să înveţi, să lucrezi cu persoane care te pot ajuta în formarea ta profesională, să câştigi experienţă şi să te perfecţionezi.

 

Pregăteşte-ţi un set de întrebări pe care să le adresezi angajatorilor

După ce le vei demonstra că înţelegi activitatea firmei, cultura organizaţiei, ce presupune poziţia ta şi cum te poţi adapta la mediul de lucru, va veni un moment în care vei avea ocazia să le adresezi şi tu câteva întrebări.

 

Poţi folosi acest prilej pentru a arăta, o dată în plus, că eşti cu adevărat interesat de poziţia pentru care ai aplicat. Poţi alege întrebări precum:

 • Care sunt oportunităţile de învăţare şi dezvoltare care îţi sunt oferite concret?
 • Cum vei fi supravegheat? Cum îţi va fi evaluată activitatea?
 • Care va fi echipa ta? Cu cine vei lucra direct?
 • Care vor fi concret sarcinile tale?
 • Ce se presupune că ar trebui să ştii la finalul internship-ului pentru a fi potrivit să ocupi o poziţie pe termen lung în echipa lor?

Ai grijă la ceea ce transmiţi prin limbajul corporal

Părerea pe care o vei face în timpul interviului prin ceea ce ai de spus şi prin prezentările pe care ţi le pregăteşti anterior, va fi completată de ceea ce transmiţi indirect prin intermediul limbajului corporal.

 

Nu este nevoie să fii un maestru în limbajul trupului ca să înţelegi că postura corpului şi tonul vocii îţi pot complimenta prezentarea şi le va arăta că eşti o persoană încrezătoare şi motivată, care ştie exact ce doreşte să obţină.

 

Fii cât mai sincer şi deschis cu ei, încearcă să zâmbeşti şi să menţii un contact vizual adecvat, fără a exagera. Sub nici o formă nu încerca să aplici diverse tehnici complexe de body language pentru a-i influenţa sau manipula. Rişti în primul rând să nu îţi reuşească, iar apoi să laşi o impresie nu prea bună, dacă ei vor înţelege ce încerci.

 

Pregăteşte-te mental pentru ziua interviului

Indiferent de cât de bine ţi-ai pregătit discursul şi portofoliul de lucrări, ceea ce contează până la urmă este cât de bine te vei prezenta concret în faţa lor în ziua interviului.

 

De aceea este foarte important să te pregăteşti mental pentru acest moment şi să încerci să îţi calmezi posibilele emoţii, oricât de fireşti ar fi ele. O voce tremurată sau monotonă, palmele transpirate când dai noroc cu intervievatorul sau o stare de nelinişte şi nervozitate îţi vor sabota prezenţa.

 

Ca să eviţi toate aceste reacţii inoportune, pregăteşte-ţi un mic discurs mental prin care să te încurajezi şi să te convingi singur că eşti ceea ce au ei nevoie. Încearcă sa te pui în postura lor şi gândeşte-te la ce ai dori tu de la un viitor coleg. Cu alte cuvinte, încearcă să te vinzi ţie însuţi.

 

Totodată, încearcă să-ţi răspunzi la câteva întrebări, cât mai sincer posibil:

 • De ce vrei cu adevărat să mergi la acest internship?
 • Cât de important şi relevant va fi pentru cariera ta ulterioară? Ce oportunităţi îţi deschide concret acest internship?
 • Care sunt alternativele pe care le ai în cazul în care vei fi refuzat?

Cu cât înţelegi mai bine alternativele şi perspectivele pe care ţi le oferă această poziţie, precum şi propriile motive de a parcurge un astfel de program, cu atât vei fi mai liniştit în momentul în care vei ajunge la interviu.

 

Ceea ce trebuie să înţelegi în definitiv este că indiferent de ceea ce se va întampla în decursul interviului, un internship este doar un pas, o parte dintr-un plan mult mai amplu pe care îl ai pentru cariera ta.

***

Acest articol face parte din tema lunii septembrie: internshipuri. Vrei să afli mai multe despre cum să te pregăteşti, cum să aplici şi cum să reuşeşti într-un internship? Consultă agenda noastră de subiecte pregătite pe această temă, >>aici.