În Cariere

Cum scrii o scrisoare de intenţie pentru a obţine internshipul dorit? 6 recomandări practice

scrisoare de intentie

Scrisoarea de intenţie constituie prima impresie pe care angajatorul o va avea despre tine şi un pas important spre acceptarea ta ca şi intern al unei companii. Aceasta trebuie să se concentreze mai mult pe ceea ce vrei să faci, decât pe ceea ce ai făcut. Şi să conţină o poveste. Vom analiza în acest articol, regulile de bază ale unei scrisori de intenţie, care te pot ajuta în procesul de redactare.

Potrivit unui studiu realizat în anul 2014 de către Societatea pentru Managementul Resurselor Umane, 73% dintre profesioniştii HR consideră că scrisoarea de intenţie este foarte importantă. În plus, 81% dintre aceştia spun că este foarte important ca scrisoarea de intenţie să fie adaptată în funcţie de poziţia pentru care aplici.

Iată câteva reguli de bază ale unei scrisori de intenţie pentru un stagiu de internship:


Înainte să începi să scrii, discută cu cineva din cadrul companiei

Contactează o persoană din cadrul companiei înainte de a aplica pentru un internship, după care poţi trece acea persoană ca persoană de referinţă / contact.

În acest fel, compania va observa interesul tău iar aplicaţia ta are şanse mai mari să fie observată şi luată în considerare. Poţi face acest lucru participând la evenimentele companiei respective sau chiar prin intermediul profilului LinkedIn, care reprezintă întotdeauna un plus în cariera ta profesională.

Despre cum ar trebui să arate un profil de LinkedIn ca la
carte, afli aici.

 

Foloseşte o formulă de adresare specifică

Adresează scrisoarea unei persoane specifice. Simplu fapt de a folosi un nume în loc de un salut generic dă dovadă de interes şi demonstrează că înainte de a trimite scrisoarea a existat o etapă de cercetare, pe care ar trebui să o ai întotdeauna în vedere.

Încearcă să eviţi, pe cât posibil, formulările de genul Domnule Director”, „Domnule Manager”, Stimate Domnule/Doamnă„Pentru cei interesaţi”.


Începe scrisoarea cu un paragraf care să atragă atenţia

Poţi începe scrisoarea de intenţie prezentându-te şi indicând poziţia pentru care aplici. În continuare, poţi oferi informaţii despre ceea ce studiezi în prezent sau despre experienţa ta profesională.


Nu trebuie să îţi faci griji dacă experienţa ta nu este una vastă sau dacă nu există deloc până în momentul de faţă. Prezintă lucrurile pe care le-ai făcut şi care te-au adus în acest punct, într-un mod cât mai interesant. Nu doar experienţa profesională contează,  poţi specifica următoarele:

 • proiecte de cercetare;
 • muncă de voluntariat;
 • organizaţii din care faci parte;
 • hobby-uri.

Evită formulările de genul „Nu am experienţă”, „Nu am mai lucrat până acum”. În locul acestora, mai degrabă poţi spune care sunt caliţăţile tale şi cum pot fi ele de folos în stagiul pentru care aplici.

 

Află care sunt cerinţele internshipului şi adaptează abilităţile tale în funcţie de acestea

Poţi face un tabel cu abilităţile tale pe care să-l introduci în conţinut, dar cel mai important este ca abilităţile să se potrivească cu cerinţele stagiului de internship şi să fie relevante poziţiei de intern pentru care aplici.

Dacă poţi să listezi cerinţele internshipului pe o coloană şi să le exemplifici prin aptitudinile tale, pe cealaltă coloană, cu atât mai bine.

 

Spune o poveste cu exemple concrete

Experienţele academice și extracurriculare sunt esențiale pentru scrisorile de intenţie, însă este necesar să vii cu exemple specifice și să spui o poveste prin care să arăţi cine eşti.


Povestea
poate să fie despre o întâmplare relevantă, despre cum ai dobândit una dintre abilităţile tale, despre un eveniment care te-a ajutat pe plan profesional.


Important este să descrii ceea ce ai făcut, nu doar să enumeri anumite activităţi. Evită limbajul vag. Experienţe care ţi se par banale pot lua o formă interesantă într-un astfel de context.

 

Încheie într-un mod pozitiv

Tonul pe care îl creezi prin această scrisoare trebuie să fie unul pozitiv. Oferă datele tale de contact: „Mă puteţi contacta la numărul de telefon / adresă de e-mail”.

Nu uita de mulţumiri, care pot să sune aşa: „Mulţumesc pentru timpul acordat scrisorii mele” şi formula de încheiere „Cu respect / Cu sinceritate”, după care asigură-te că îţi vei scrie numele complet.

 

Pe lângă regulile de bază, orice scrisoare de intenţie are o structură, în această ordine:

Partea de sus (de preferat, aliniere stânga) cuprinde:

 • numele tău complet, adresa şi date contact;
 • data;
 • numele companiei, adresa, date contact, persoană de contact.

Conţinut:

 • formulă de adresare;
 • paragraf 1;
 • paragraf 2;
 • paragraf 3;
 • formulă de încheiere.

Dacă este nevoie, mai poţi adăuga încă un paragraf pe lângă cele trei, însă asigură-te că scrisoarea de intenţie nu va depăşi o pagină A4. Orice alte documente doveditoare experienţei tale pot fi ataşate, separat.
Găseşti mai jos două exemple de scrisori de intenţie pentru un internship care să te ajute în procesul de aplicare pentru un astfel de stagiu. Mult succes!

scrisoare-intentie-exemplu2 scrisoare-intentie-exemplu1

***

Acest articol face parte din tema lunii septembrie: internshipuri. Vrei să afli mai multe despre cum să te pregăteşti, cum să aplici şi cum să reuşeşti într-un internship? Consultă agenda noastră de subiecte pregătite pe această temă, >>aici.