În Cariere

Despre educație și carieră: Scrisoarea lui David Ogilvy către nepotul său

david ogilvy poza

În 1984, un tânăr de 18 ani era indecis în privința viitorului său. În fața sa stătea o decizie importantă: să-și continue studiile sau să-și ia un job? Răspunsul la această dilemă – întâlnită de altfel în viața fiecărui tânăr aflat la început de drum – vine sub forma unei scrisori din partea unchiului său, David Ogilvy.

David Ogilvy a fost descris în nenumărate rânduri. Ies în evidență descrierea revistei Time: David Ogilvy is the most sought-after wizard in today’s advertising industry” și sintagmele care îi sunt adesea atribuite: „părintele publicității” sau „adevăratul Mad Man”.

În urma primirii acestei scrisori de la nepotul său, David i-a oferit trei răspunsuri, care au dat de gândit multor generații de viitori studenți. În cele ce urmează vă prezentăm conținutul acestei scrisori, preluat și tradus din cartea The Unpublished David Ogilvyo lectură recomandată tuturor celor din domeniul publicității și nu numai.

 

6 Iunie, 1984

Dragă Harry,

 

M-ai întrebat dacă ar trebui să petreci următorii trei ani la universitate, sau dacă ar trebui să-ți găsești un loc de muncă. Îți voi da trei răspunsuri diferite. Alege-l pe care vrei.

Răspunsul A. Ești ambițios. Obiectivul tău este de a ajunge cât mai sus în ierarhie, în afaceri sau în guvern. Corporațiile din ziua de azi nu pot fi conduse de amatori lipsiți de educație. În aceste vremuri high-tech, este nevoie de oameni care își cunosc foarte bine branșa și care au doctorate în chimie, fizică, inginerie, geologie etc.

Chiar și managerii de mijloc sunt în dezavantaj dacă nu dețin o diplomă universitară și un MBA. În Statele Unite, 18 la sută din populație are o diplomă, în Marea Britanie, doar 7 la sută. Opt la sută din americani au absolvit studii postuniversitare, comparativ cu 1 la sută dintre britanici. Acesta este motivul principal datorită căruia managementul american este mult mai eficient decât managementul britanic.

În guvern este aceeași situație. Când eram de aceeași vârstă cu tine, am avut cele mai bune servicii publice din lume. Astăzi, funcționarii publici francezi sunt mai buni decât ai noștri deoarece sunt educați pentru poziția lor într-un program postuniversitar la Ecole Nationale d’Administration, în timp ce ai noștri merg direct de la Balliol la Whitehall. Profesioniștii francezi depășesc amatorii britanici.

Oricum, ești prea tânăr pentru a decide ce vrei să faci pentru tot restul vieții. Dacă vei petrece următorii câțiva ani la universitate, vei ajunge să cunoști lumea – și pe tine – înainte de a sosi timpul pentru a-ți alege o carieră.

Răspunsul B. Nu îți irosi timpul în mediul academic. Nu te lăsa expus plictiselii manualelor și a sălilor de clasă. Oprește-te din asimilarea informațiilor pentru examene înainte de a căpăta o ură incurabilă pentru citit.

Scapă de influențele sterile ale cadrelor didactice cu pretenții, care sunt nimic mai mult decât niște studenți acriți de timp.

Lipsa unei diplome de facultate va fi doar un ușor handicap în cariera ta. În Marea Britanie poți reuși chiar și fără o diplomă. Industriile și guvernul au nevoie în conducere de lideri, nu de tehnocrați. Trăsăturile de caracter care-i fac pe oameni academicieni în tinerețe nu sunt trăsăturile care îi fac lideri mai târziu în viață.

Ai suportat educația timp de 12 ani plictisitori. Este mai mult decât suficient.

Răspunsul C. Nu judeca valoarea învățământului superior din perspectiva unei viitoare cariere. Judec-o pentru ceea ce este – o oportunitate de neprețuit pentru a-ți cultiva mintea și pentru a-ți îmbogăți experiența vieții. Tatăl meu a fost un eșec în afaceri, dar a citit Horațiu în toaletă până când a murit, sărac dar fericit.

Dacă îți surâde ideea de a deveni un intelectual, și dacă te simți în largul tău în compania unor astfel de oameni, mergi la universitate. Cine știe, s-ar putea să ajungi la finalul vieții un Profesor Regius. Ai în vedere faptul că universitățile britanice sunt încă cele mai bune din lume. Ce noroc pe tine! Câștigarea Premiul Nobel este mai satisfăcătoare decât să fii ales președintele unei mari corporații sau să devii un subsecretar permanent la Whitehall.

Ai o minte brici. Dezvolt-o. Dacă ai posibilitatea de a merge la o universitate, nu o rata. Nu te-ai ierta niciodată.

 

Cu dragoste,

David