În Cariere

Internship, traineeship sau practică: ce anume să alegi?

internship

În industria IT și creativ-digitală există o sumedenie de oportunități pentru cei în curs de formare a unei cariere: stagii de practică, programe de traineeship sau internshipuri. Fiecare dintre acestea îți poate aduce doza de experiență de care ai nevoie pentru a trece puntea dintre școală și muncă, sau poate da consistență CV-ului tău existent. Dacă nu știi încă ce presupune fiecare dintre ele, citește în continuare! Mai jos vei găsi cele mai importante diferențe dintre cele trei.

Popularitatea programelor de dobândire a experienței în muncă a crescut în ultimii ani. Tehnologia și stilul de lucru evoluează rapid, iar concepția potrivit căreia programa teoretică universitară ar trebui să acopere în proporție de 100% pregătirea unui tânăr pentru cariera dorită este de mult în reparații capitale.

 

Între timp,  orice debutant inspirat își face intrarea pe scena profesională via un internship, traineeship sau stagiu de practică, “în lumea reală”. De ce? Pentru că ele îți oferă ocazia de a obține experiență directă cu instrumentele și mediul de lucru din companii, de a primi sfaturi de carieră de la persoane deja realizate în domeniul în care îți dorești să lucrezi și chiar de a câștiga primii tăi bani – toate acestea într-un stil de lucru flexibil, potrivit modului tău de viață.

 

Facem mai jos un portret-robot al fiecărui tip de program. Pentru a putea să ajungi mai ușor la categoria care te interesează, trecem mai întâi în revistă câteva caracteristici esențiale în funcție de care te poți orienta.

 

Cui se adresează?

 • Stagiile de practică – studenților, cel mai adesea celor din ani intermediari, pe perioada vacanței de vară.
 • Internshipurile – studenților și absolvenților care doresc să acumuleze experiență de muncă într-un anumit domeniu sau o anumită organizație înainte de căutarea unui job propriu-zis.
 • Programele de traineeship – fie studenților, fie celor care au absolvit ultima formă de învățământ de cel mult doi ani.

Care este formula de lucru?

 • Practica – durata totală este de maximum 30 de zile lucrătoare, cu program de birou, în general part-time.
 • Internshipul – variază ca durată între 1 și 6 luni, cu program part-time sau full-time, de obicei flexibil (pentru a-ți permite să ajungi la cursuri). Este singurul tip de stagiu care se poate desfășura și la distanță, de la domiciliu.
 • Traineeshipul – dacă este asociat studiilor, durează maximum 6 luni, iar dacă se axează exclusiv asupra jobului poate avea o durată de 1-2 ani. De obicei, este full-time.

Oferă remunerație bănească?

 • Practica – în general este neplătită.
 • Internshipul – poate fi plătit sau neplătit, acest lucru fiind specificat în anunțul de recrutare. Dacă se oferă remunerație, cuantumul acesteia se negociază la interviu.
 • Traineeshipul – de cele mai multe ori este plătit și include toate beneficiile oferite de angajator personalului (care pot fi: asigurare medicală, concedii plătite, bonusuri în funcție de performanță).


Ce perspective profesionale implică?

 • Practica – de cele mai multe ori nu oferă continuitate în firmă, deși unii angajatori pot alege ca, în funcție de prestația participanților la practică, să le propună încheierea unui contract de muncă la finele stagiului.
 • Internshipul – perspectiva angajării există și este în strânsă corelație cu necesitățile companiei, cu abilitățile de care dă dovadă internul pe parcursul stagiului, cât și de obiectivele sale personale și profesionale.
 • Traineeshipul – este pliat pe obiectivele organizației și presupune o implicare mai mare a candidatului în proiectele respectivei companii, iar perspectiva de a rămâne angajat este directă.

Stagiul de practică

Principalul obiectiv al practicii este acomodarea studenților cu domeniul în care urmează să activeze după terminarea facultății, cât și cu munca efectivă.

 

Aceste stagii fac parte din educația formală și oferă un cadru de învățare sistematică ce combină practica de la locul de muncă și teoria din sălile de curs. Parcurgerea stagiului de practică aduce cu sine un anumit număr de credite de studiu.

 

Există așa-numitele “centre de practică” (formate prin semnarea unor convenții de practică între facultăți și organizațiile care oferă oportunitățile de practică). Organizația care încheie acordul cu facultatea are obligația să numească un coordonator de practică și să stabilească un regulament după care se va desfășura practica. Programul de practică și conținutul educațional este negociat între universitate și firmă și anexat la convenție.

 

Dacă există remunerație, aceasta de obicei nu se negociază direct între practicant și organizație, ci este stabilită prin convenția cu universitatea. Stagiile de practică în străinătate pot fi finanțate de diverse agenții, precum acesta.

 

Cel mai bine este să urmezi un stagiu de practică în anii intermediari de facultate (întrucât în anul I te acomodezi cu mediul universitar, iar în anul terminal ești angrenat în pregătirea lucrării de diplomă).

 

Cu toate că tentația de a trata practica în mod superficial este mare, recomandarea noastră este să te implici cât mai mult în desfășurarea ei. Chiar și un stagiu de practică de 2 săptămâni, în cadrul căruia ai fost prezent în mod activ, îți poate aduce un avantaj la integrarea în muncă față de o persoană care s-a axat exclusiv pe studiile teoretice.

 

Finalitatea stagiului de practică este celebrul certificat de practică, dar și mai mult decât atât: noțiuni mai clare despre obiectivele carierei viitoare, realizări concrete pentru portofoliu și simpatia angajatorului cu care îți vei putea construi o relație profesională pe termen lung.


Programul de traineeship

Traineeshipurile pot face parte dintr-un curriculum de studii sau pot fi axate strict pe experiența profesională. Unele domenii precum arhitectura sau anumite ramuri din inginerie pot presupune stagii de traineeship pe lângă un profesionist sau într-o organizație profesională, obligatorii pentru încadrarea în muncă, fie în ultimul an de studiu, fie imediat după absolvire.

 

Programele Erasmus și Leonardo da Vinci se încadrează tot în categoria traineeshipurilor academice standardizate, bine structurate și atent supravegheate. Traineeshipurile asociate cu studiile durează, de obicei, între 3 și 6 luni.

 

În cazul traineeshipurilor asociate cu jobul, ele oferă trainee-ului ocazia să își câștige experiență în muncă înaintea angajării. Uneori, diferența dintre un traineership și perioada de probă după angajare poate să fie ușor neclară, fiind necesar să se specifice natura exactă a perioadei în contractul de muncă.

 

Cel mai adesea, traineeshipurile profesionale iau formă de Cross-Functional Trainee sau Management Trainee. Primul oferă posibilitatea de a schimba departamentele în care activezi, pe perioade determinate. Te implici în diverse proiecte ale organizației pentru a descoperi ce arie ți se potrivește cel mai bine.

 

Programul de Management Trainee are ca scop dezvoltarea următoarei generații de manageri dintr-o organizație. Li se adresează absolvenților cu maximum 2 ani de experiență în muncă. Experiența anterioară nu este, totuși, obligatorie. Procesul de selecție este riguros, iar competiția – mare.

 

Traineeshipul vine cu toate beneficiile unui job obișnuit și aduce o componentă mai pronunțată de învățare decât acesta. Ca trainee, vei merge la cursuri pe teme profesionale și poți primi materiale de studiu în ceea ce privește procedurile și cultura organizațională.

 

Programul de lucru este, de obicei, full-time. În majoritatea cazurilor, se încheie un contract de muncă pe perioadă determinată (1-2 ani), urmând ca, după evaluarea finală, să fie extins pe perioadă nedeterminată. Munca unui trainee constă în diverse activități zilnice (pe lângă învățare), care duc la dezvoltarea de proiecte proprii, gestionate în colaborare cu echipele din cadrul companiei.

 

Internshipul

Motivele pentru care este bine să urmezi (cel puțin) un internship sunt pe cât de simple, pe atât de puternice.

 

Prin internship îți dobândești experiență profesională într-o companie pentru care ți-ai dori să lucrezi, ai șansa de a-ți îmbogăți CV-ul și portofoliul ca debutant, cât și de a deprinde abilitățile practice necesare pentru accederea spre un job permanent în industrie sau în respectiva companie.

 

Un internship nu te va mobiliza pe o perioadă lungă și nici nu îți va oferi o calificare recunoscută de sistemul de învățământ oficial; este, însă, o oportunitate excelentă de a-ți deschide calea spre un job de durată. Poți face internship atât în companii pe profit, cât și în ONG-uri.

 

Internshipul începe, de obicei, printr-un proces de selecție care poate cuprinde interviuri și/sau teste de aptitudini. Odată selectat pentru program, vei avea de învățat diverse aspecte ale jobului respectiv, direct de la angajații organizației sau companiei.

 

Poate lua forma de job shadowing, în general pe perioade reduse. Evaluarea aptitudinilor și competențelor câștigate se poate face fie pe parcursul internshipului, fie la final – când, de obicei, se oferă și feedback.

 

Un alt tip de internship din ce în ce mai popular este internshipul virtual, în cadrul căruia nu există convenția de lucru la birou și, ca atare, se muncește de la distanță, nu de la locația fizică a companiei. Comunicarea se face telefonic sau pe web, iar internii pot să lucreze în ritmul lor.


 

Cauți un internship în design, development sau digital? Aruncă o privire peste paleta noastră de oportunități, pe Ctrl-D Joburi!

***

Acest articol face parte din tema lunii septembrie: internshipuri. Vrei să afli mai multe despre cum să te pregăteşti, cum să aplici şi cum să reuşeşti într-un internship? Consultă agenda noastră de subiecte pregătite pe această temă, >>aici.