În Cariere

Pregătirea unui portofoliu | Behance Portfolio Reviews

Sorin Bechira - Behance Portfolio Reviews

La întrebarea “Cum ți-ai pregăti acum un portofoliu?”, adresată mentorilor invitați în cadrul evenimentului Bēhance Portfolio Reviews, aceștia au oferit răspunsuri și sugestii utile pentru cei care vor să-și creeze sau să îmbunătățească portfoliul propriu.

Urmăriți în filmarea de mai jos cum anume și-ar pregăti ei acum un portofoliu și ce ar evita.

  • Erik Erdőközi și-ar publica portofoliul și în momentul de față tot pe un site specializat, dar mult mai consistent și direcționat pe mai multe domenii.
  • Ștefan Lazăr are un portofoliu pregătit pentru clienți, nu unul personal. El a sugerat însă ca acesta să cuprindă o arie cât mai largă de direcții ale lucrărilor, cu o selecție din cele mai bune lucrări, care să-l reprezinte pe designer.
  • Andi Popescu e de părere că o lucrare proastă dintr-un portofoliu reușit poate trage mult în jos calitatea acestuia. De aceea, e mai bine să avem o un portfoliu mai restrâns, dar omogen, decât să avem o cantitate mai mare de lucrări, dar de calitate îndoielnică.
  • Ștefan Lucuț susține că lucrările te reprezintă, nu site-ul. De aceea, din punctul lui de vedere, nu contează atât de mult suportul portofoliului, ci calitatea lucrărilor.
  • Livia Coloji și-a susținut punctul de vedere din perspectiva creării unui portofoliu de ilustrații de cărți pentru copii. Deși portofoliul online poate conține mai multe lucrări variate, cel prezentat unui editor trebuie să conțină între 20 și 25 de lucrări, nu foarte diferite ca stil, deoarece editurile lucrează după politici editoriale foarte bine stabilite și nu se potrivesc cu orice fel de stil.
  • Eugen Neacșu își updatează cu greu portfoliul online, din cauza faptului că trebuie să dedice foarte mult timp  acestei activități, dar consideră că este esențial ca portofoliul să arate bine.
  • Diana Bobar își pune portofoliul (colecția de haine) online, pentru a-și vinde hainele pe care le creează. Ea lucrează cu mai multe persoane, pentru a-și pune într-o lumină bună colecția. (fotograf, make-up artist, hair-stylist).

Mai urmează și alte filmări de la evenimentul Bēhance Portfolio Reviews, de unde puteți culege sfaturi despre crearea unui portofoliu.