În Cariere

Resurse utile pentru cei care vor să învețe programare

educație programare

Interesul pentru programare și dezvoltarea de aplicații web și mobile este din ce în ce mai mare, dar din păcate, cel puțin deocamdată, oferta educațională din România nu este pe măsura cererii. Din fericire însă, există o multitudine de resurse online cu rol educativ specializate pe programare, care pot fi un suport de curs excelent pentru cei hotărâți să își perfecționeze cunoștințele.

O să enumerăm și noi în cele ce urmează câteva astfel de resurse, cu mențiunea că lista este deschisă și ne-am bucura dacă ne-ați ajuta să o completăm.

Codeacademy

code-academy

Una dintre cele mai populare resurse de învățare online în domeniul programării, Code Academy oferă cursanților o multitudine de cursuri utile, pe tematici diferite și nivele de aprofundare graduale.

Site-ul pune la dispoziția utilizatorilor o interfață prietenoasă, un mod interactiv de construire a cursurilor, punând componenta practică pe primul loc, lucru care reiese și din modul de structurare a cursurilor: cea mai mare parte din ecran este ocupată de codul pe care trebuie să îl scrie cursanții, iar coloana din stânga este rezervată explicațiilor teoretice și indiciilor:

Code Avengers

codeacademy

code-avengers

Axându-se pe gamification și divertisment, Code Avangers se adresează mai degrabă începătorilor și este creat în așa fel încât să facă informațiile teoretice cât mai accesibile, ușor de înțeles și mai atrăgătoare pentru utilizatori.

La acest moment, pe site-ul celor de la Code Avengers găsiți cursuri despre HTML, CSS și JavaScript, iar accesul este gratuit.

Code School

code-school

Plecând de la motoul „Learn by doing”, Code School este un alt site de învățare online foarte popular, care pune la dispoziția utilizatorilor o gamă variată de cursuri, realizate pe nivele de dificultate, de la începători la avansați, construite folosind principii de gamification, exerciții interactive și tutoriale video.

Accesul la cursuri se face contra cost, abonamentul lunar fiind de 29 dolari. Totuși, cele mai multe dintre părțile introductive ale cursurilor pot fi accesate fără costuri, iar unele capitole pot fi consultate gratuit în întregime, pentru ca utilizatorii să își poată da seama dacă acele cursuri sunt ceea ce caută ei sau nu.

LearnStreet

learn-street

Dacă site-urile prezentate până acum mergeau pe o abordare cât mai atractivă a conținutului educativ prezentat, LearnStreet are o abordare mai impersonală, punând informațiile prezentate pe primul loc.

Cursurile disponibile la acest moment se adresează celor interesați de JavaScript, Ruby și Python și se află în faza de început a pregătirii lor profesionale. Accesul la informațiile de pe LearnStreet este gratuit.

Treehouse

treehouse

Cursurile puse la dispoziție de cei de la TreeHouse sunt grupate pe proiecte, și nu pe limbaje, având o abordare interdisciplinară a conținutului.

Accesul se face contra cost, existând două tipuri de abonamente: varianta basic, care permite accesarea cursurilor și a exercițiilor disponibile pe site și varianta pro, care pune la dispoziția cursanților și extra-opțiuni, precum vizionarea de interviuri aparte sau participarea la workshop-uri online.

Udacity

udacity

Pe pagina „What we offer”, Udacity își întâmpină utilizatorii cu următoarea afirmație: „Our online courses are rigorous and may even make you sweat.” Realizate de figuri marcante din zona academică și profesională a domeniului, cursurile puse la dispoziție de Udacity se adresează oamenilor care au deja cunoștințe de bază despre programare.

Fiecare cursant are un „antrenor personal”, o persoană cu care poate vorbi prin chat despre problemele pe care le întâmpină în parcurgerea cursurilor și realizarea proiectelor aferente fiecărui curs. În plus, la finalul fiecărui curs, absolvenții primesc un certificat recunoscut de cei mai mulți actori din industrie.

Accesul la cursurile de pe Udacity se face contra cost, fiecare curs având o taxă corespunzătoare, afișată pe pagina acestuia.

Lynda.com

lynda

Lynda.com este una dintre cele mai prestigioase și de încredere platforme de e-learning din lume, acoperind o varietate impresionantă de subiecte. Există o suită întreagă de cursuri și tutoriale video despre development, accesul la acestea făcându-se în principiu contra cost, pe bază de abonament.

Puteți însă vedea în mod gratuit cuprinsul fiecărui curs și o prezentare a acestuia, ca să vă convingeți dacă vreți sau nu să îl urmați. În plus, în unele cazuri – mai ales în ceea ce privește cursurile introductive – puteți accesa gratuit capitole întregi.

w3schools

w3schools

Site-ul oferă tutoriale de HTML, CSS, XML, PHP, SQL și JavaScript, dar pune la dispoziția utilizatorilor și conținut structurat pe baza unor proiecte web specifice.

Cursurile sunt mai puțin interactive în comparație cu cele de la Code School sau Code Academy, fiind concentrate mai degrabă pe transmiterea conținutului educativ decât pe interactivitatea oferită cursanților. Accesul la cursuri este gratuit, existând și posibilitatea de a obține diferite certificări, contra cost.

***

Acestea sunt câteva dintre resursele pe care le puteți utiliza dacă vreți să vă aprofundați cunoștințele de programare. Însă așa cum spuneam la începutul acestui articol, lista este departe de a fi completă. Așteptăm așadar cu interes și alte propuneri din partea voastră.

Sursă imagine: Shutterstock