În Cariere

Sfaturi practice pentru obținerea programului de internship dorit

internship

Obținerea unui internship poate fi un proces dificil și confuz. Oportunitățile nu răsar la fiecare pas, iar competiția pentru stagiile atrăgătoare este relativ mare. Însă sunt lucruri pe care le poți controla și pași concreți care te pot aduce mai aproape de poziția dorită.

De unde începi

Stabilește ce cauți cu adevărat într-un program de internship. Majoritatea aplică fără a sta pe gânduri, însă astfel de gânduri te pot scuti de multe bătăi de cap. Pentru a evita confuzia și frustrările care vin din lipsa de pregătire, pune-ți întrebări a căror răspunsuri îți oferă o direcție încotro vrei să te îndrepți.

 

Care sunt cele mai importante aspecte pe care le cauți într-un internship?

 

Răspunsul îți oferă un punct de plecare. Vrei să lucrezi într-o companie, start-up sau agenție? Poate într-un ONG? Ești dispus să faci stagiul în alt oraș? Plătit / Neplătit este un factor decisiv pentru tine? Ce abilități cauți să deprinzi? Vrei să faci tranziția la un job full-time după încheierea stagiului?

Găsește răspunsuri la astfel de întrebări și folosește-le drept criterii de selecție în căutările tale.

 

Unde găsești internshipul potrivit? Online și offline.

Online

Internetul a devenit cel mai bun loc pentru a găsi internshipuri. Poți alege dintr-o varietate de platforme de joburi – printre care și Ctrl-D/joburi – unde găsești oferte locale și naționale.

 

Pe lângă platforme, poți căuta și grupuri de joburi pe Facebook. Sunt foarte multe și le poți restrânge prin domeniul în care te specializezi. LinkedIn este o altă alternativă, fiind o platformă preferată de mulți oameni de HR, care postează anunțurile direct acolo.

 

Iar dacă ai o companie sau o agenție preferată, viziteză-le periodic site-ul și pagina de Facebook. Majoritatea firmelor au în cadrul site-ului o secțiune de Cariere unde postează locurile disponibile. Alte anunțuri sunt postate direct pe Facebook.

 

Offline

Dacă îți dorești un internship, vorbește despre asta. Vorbește cu prietenii, familia, cunoscuții și chiar profesorii de la facultate. Multe oportunități se desfășoară strict prin recomandări și nu ajung să fie postate online. Dacă îți exprimi intenția de a face un internship, lumea îți va spune despre ele.

 

Oportunitățile vin adesea de la persoane neașteptate. Poți afla despre un stagiu de la un prieten de-al unui prieten, sau de la un văr de-al doilea. Mulți candidați nu profită de această alternativă și este păcat – o recomandare cântărește foarte mult în decizia unui angajator.

 

Acum că știi ce vrei și că ai identificat oportunitatea care ți se potrivește, începe procesul de aplicare. Mai jos găsești pași concreți pe care poți să-i faci pentru a-ți asigura un interviu la compania aleasă. Începem cu cercetarea.

 

Cunoaște compania la care aplici

Odată ce ai găsit un internship, documentează-te despre compania care l-a postat. Vizitează-le site-ul, citește-le valorile și verifică-le conturile de social media – preponderent LinkedIn și Facebook.

 

Cu cât știi mai multe despre ei, cu atât mai bine. Uită-te la dimensiunea lor, industria din care fac parte, reputația și istoria avută, alături de competiția cu care se confruntă. Poți găsi tot ce dorești prin câteva căutări.

 

Mai mult, citește știri recente despre ei. Au apărut într-un interviu, postat un comunicat de presă, făcut un studiu, lansat un produs? Orice informație de acest gen arată că îți pasă și este o bună modalitate de a impresiona intervievatorul. Pe scurt, fă-ți temele.

 

Fii conștient de prezența ta online

Angajatorii verifică la rândul lor prezența ta în mediul online. Este o cale cu două direcții: în timp ce tu te documentezi despre ei, angajatorii fac același lucru. Însă ține minte, tu ai avantajul de a controla când aplici, lăsându-ți astfel timp pentru a te pregăti.

 

Înainte de aplica, îți sugerăm să faci următoarele:

  • Curățenie în conturile de social media. 
  • Dacă nu ai un cont de LinkedIn, creează-ți unul. În câteva ore ai terminat și ești cu un pas mai aproape de angajare.
  • Caută-ți numele pe Google și află ce informații apar la prima vedere despre tine. 

În loc să te compromită, Facebook și LinkedIn te pot ajuta. De la postări amuzante și inteligente, până la cauze umanitare pe care le susții și lucruri pe care le găsești interesante, angajatorii pot afla lucruri despre tine care îți oferă un plus la decizia finală.

 

Aplică creativ

Au trecut zilele în care un CV în Europass era de ajuns. În prezent, găsești zeci de formate de CV-uri cu un design mai plăcut, care te scot mai bine în evidență.

 

Poți crea și tu un format de CV. Ai nevoie doar de un Word, în care să bifezi câmpuri elementare, precum: Date de contact, Educație, Experiență, Aptitudini profesionale, Limbi străine, Cunoștințe tehnice și Hobby-uri / Pasiuni. Unele pot fi excluse, altele – educația și experiența – sunt necesare. După, salvezi documentul de o pagină într-un PDF și ai obținut un rezultat mai bun (și mai diferit).

 

Prezi este o altă opțiune pentru crearea unui CV creativ. Te ajută să-ți ilustrezi povestea într-un mod unic și este ușor de folosit. Au teme speciale pentru CV-uri, numite Prezume-uri. Dacă îți surâde această idee, aici am scris un tutorial despre Prezi, iar aici un articol despre Prezume-uri.

 

Fă mai mult decât strictul necesar

Pe lângă un CV diferit, o scrisoare de intenție informală ar trebui să fie nelipsită. Câteva paragrafe în care explici de ce vrei acel internship și de ce crezi că ți se potrivește pot face diferența între a fi chemat la interviu sau nu.

 

Poți merge mai departe de un CV creativ și de o scrisoare de intenție. Aplici pentru un post de PR? Scrie un comunicat de presă. Aplici pentru un post de content marketer? Scrie un articol. Îți dorești un post de designer? Trimite-le câteva creații. Nu contează că nu sunt “perfecte”. Ține cont că aplici pentru un internship și că nimeni nu se așteaptă la rezultate extraordinare.

 

Când faci un pas în plus, arăți că îți pasă și că îți dorești acest stagiu mai mult decât cei care au trimis un simplu CV, lucru care este observat de partea cealaltă.

 

Fii tu însuți

Nu folosi un ton prea formal. Fii politicos, dar nu uita să fii tu însuți. Scrie cum vorbești. Adresează scrisoarea de intenție unui nume, sau chiar numelui agenției. Un “Salut, Ctrl-D!” va întrece mereu o adresare impersonală.

 

Caută modalități de a-ți arăta personalitatea în procesul de aplicare. Trebuie să fie un proces uman. Un mic exercițiu este să te pui în locul angajatorului: printre zecile de CV-uri și aplicări impersonale, crezi că o adresare mai informală ar strica?

 

Nu te limita

În mod ideal, un internship ar trebui să fie plătit. Suntem de acord cu asta și o aplicăm la rândul nostru la Ctrl-D. Însă eliminarea tuturor oportunităților neplătite nu este întotdeauna cea mai bună opțiune.

 

Gândește-te la valoarea pe termen lung a experienței în sine. Dobândești experiență și abilități practice pe care le poți transfera la joburi viitoare. Poate după trei luni neplătite vei fi angajat.

 

Aici sunt importante prioritățile stabilite la început. Dacă ai posibilitatea de a face un internship neplătit, atunci ar trebui să cântărești bine alternativele și să iei cea mai bună decizie conform nevoilor tale.

 

Reguli de bun-simț

Evită greșelile gramaticale, scrie corect numele companiei, aplică până la data specificată și fii scurt și la obiect. Cere feedback din partea prietenilor sau ajutorul unei persoane în care ai încredere pentru a-ți citi CV-ul și materialele adiționale.

 

Se pot evita multe printr-o dublă verificare, chiar și pierderea unui internship.

 

Poți învăța foarte multe dintr-un internship. De la preferințele și atuurile tale, până la experiență și aptitudini transferabile, toate lucruri care îți vor prinde bine pe viitor, indiferent de direcția în care te vei îndrepta. Tocmai de aceea este important să aplici corespunzător, alocându-ți timpul necesar pentru a urma pașii de mai sus. Succes!

***

Acest articol face parte din tema lunii septembrie: internshipuri. Vrei să afli mai multe despre cum să te pregăteşti, cum să aplici şi cum să reuşeşti într-un internship? Consultă agenda noastră de subiecte pregătite pe această temă, >>aici.