În Cariere

Tu poți lucra la locul de muncă?

mediul de lucru

Se știe de mult timp că nu toți oamenii pot lucra eficient în spațiul destinat muncii. Aici mă refer la muncă de natură creativă și când spun spațiu mă refer la birou. Fried are un discurs pe TED Talks chiar pe această temă, iar concluzia este că într-un spațiu de lucru în care se află mai mulți oameni apar mereu întreruperi.

Întreruperile sunt motivul pentru care majoritatea oamenilor creativi preferă să lucreze în spații mai neconvenţionale, cum ar fi de la ei din sufragerie, de la o cafenea, din parc sau chiar din pat. Numitorul comun este faptul că nu există cineva care să-i bată la cap prin preajmă. Adică cineva care să-i scoată din starea de „ flow”.

Flow?

Se spune că timpul zboară când te distrezi. De fapt nu zboară el, ci pierdem noi noțiunea timpului. Facem asta pentru că ne concentrăm cea mai mare parte a atenției într-o singură direcție. Poate fi vorba de un joc de prinsa, de World of Warcraft, de un site nou sau de o planșă de desen. În acele momente, uităm de noi, de oamenii din jur, de vremea de afară și de criza bancară, iar tot ce contrează este ce avem în fața nasului.

Asta este starea de „flow Atunci avem randament maxim și în punctul acela ar trebui să ne străduim să ajungem atunci când avem de făcut o muncă ceva mai dificilă.

Pentru a ajunge în acea stare de concentrare maximă, trebuie să lucrăm la ceva asupra căruia avem control bun. În același timp, trebuie să fie și o provocare, pentru că altfel devine plictisitor. Aşadar, problema cu care ne confruntăm trebuie să fie la limita superioară a cunoștințelor noastre, dar nu peste limita asta.

Un alt factor important este posibilitatea de a putea vedea rezultate repede. Fie că este vorba de un atlet care sare în lungime sau de un designer care experimentează cu filtre noi, ei trebuie să poată vedea repede roadele muncii lor pentru a se cufunda cu toată atenția în a face o muncă mai bună.

Poate cel mai important factor este liniștea. Aici nu mă refer la sonor redus, ci la a fi lăsat în pace. Unii oameni își găsesc liniștea într-o cafenea aglomerată sau într-o cameră în care bubuie melodia lor preferată. Un lucru trebuie știut însă: nu ajungi la flow dacă asculți melodii care nu sunt pe gustul tău.

Problema este că pe lângă faptul că nu se poate ajunge oricum în această stare, e nevoie de foarte puțin pentru a ne strica concentrarea. De exemplu, la mine, un simplu „Horia, care-i linkul ăla? ajunge să năruiască toată schema logică clădită în mintea mea. Apoi intru pe Twitter să caut linkul și.. PAF! S-a mai dus o jumătate de oră.

Când lucrezi la birou, ajungi să fii întrerupt des. Dacă luăm în considerare faptul că un om are nevoie de aproximativ 30 de minute pentru a intra în acea stare de „flow”, constatăm că fiecare întrerupere de 10 secunde ajunge să coste cam jumătate de oră de randament bun.

Fried propunea să se introducă ore de liniște la birou. Timp în care nimeni nu are voie să vorbească, în care nimeni nu stă pe Yahoo! Messenger – timp în care lumea își vede, pur și simplu, de lucru.

Sursă imagine