În Editorial

Angajat sau freelancer? Perspectiva unui angajat

Lucrez ca programator de aproape 7 ani, în aceeași companie. De curând, a venit în vizită o clasă de liceeni de la profilul de Matematică-Informatică. Scopul și durata vizitei: să aibă contact cu o firmă de programare, unul dintre cei mai mari angajatori din orașul meu și de asemenea să aibă ocazia să interacționeze cu noi, angajații, timp de câteva ore.


Un articol resursă, marca evenimentului Carieră în Ctrl: Angajat VS Freelancer, proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, prin programul „CultIN”.

Entuziasm! Cel puțin din partea mea. Mă gândeam dacă aș fi în locul lor ce aș vrea să știu. Au sosit. Le-am făcut turul firmei și spre final, după ce mi-am terminat prezentarea, i-am rugat să îmi adreseze întrebări, dacă au. Spre suprinderea mea, singura întrebare venită din partea lor a fost: ”De ce aș lucra ca angajat când pot să fiu freelancer?”.  


Ecran albastru… În acel moment o mulțime de avantaje mi-au venit în minte, avantaje pe care le poți avea doar ca angajat, dar apoi, comparând cele două posibilități mi-am dat seama că există avantaje și ca freelancer. Totuși ce răspuns să le dau?

 

De ce să fii angajat?

• Beneficiezi de brand-ul companiei în care lucrezi și ai acces la tehnologie, instrumente, instruire și proceduri de lucru.

Ca angajat ai ocazia să participi gratuit la conferințe, workshop-uri, cursuri, traininguri și de asemenea ai acces la tehnologii costisitoare. Dacă ai și un manager sau team leader dornic să te ajute să evoluezi cu siguranță o să îți pregătească un plan de învățare bazat pe o serie de obiective.

 

• Ai o dată fixată prin contract în care primești salariul plus bonusuri sau prime de Crăciun, Paște, vacanță sau performanță.

Fie că vrei sau nu vine ziua de salariu și contul tău este automat alimentat. Iar în funcție de rezultatele tale și de regulile companiei o să primești și măriri de salariu și în felul acesta te asiguri că la finalul lunii mai rămân bani și nu zile din lună. Așadar mergi liniștit la somn, mâine știi că ai unde să mergi la job și că vei fi și plătit.

 

• Beneficiezi de acces mai facil la creditare.

Ai concediu de odihnă plătit, preaviz la concediere, asigurare de sănătate și asigurare de accidente de muncă. Dacă ai în plan să aplici pentru un credit ca să îți iei o casă, o mașină sau sa pleci în concediu într-o locație exotică și costisitoare, ca angajat, o să ai mai multă credibilitate pentru bancă. De asemenea angajatorul este obligat să îți plătească zilele de concediu și opțional asigurări de sănătate.

 

• Poți crește ierarhic în funcție de pozițiile deschise și de rezultatele tale.

Dacă ai un plan de evoluție în carieră, tu ești responsabil de acest lucru, evaluează-te obiectiv și pregătește un plan pe care să îl și pui în aplicare. Tu ești la conducere!

 

• Lucrul în echipă încurajează comunicarea, este motivant și îți permite să înveți lucruri noi de la alte persoane plus că te poți baza pe ei pentru a împărți task-urile, responsabilitățile și uneori chiar și nereușitele.

Dacă ești o persoană sociabilă lucrul în echipă sigur este pe placul tău. În plus de asta unu este un număr mult prea mic pentru a realiza ceva măreț. Munca în echipă este cheia marilor realizări pentru că fiecare membru al echipei este unic și având oamenii potriviți la locurile potrivite potrivite succesul este garantat. Iar în privința eșecului, este important să înțelegem că ”eșec” nu este antonimul pentru ”succes” ci reprezintă o experiență de învățare, mai puțin plăcută.

 

• Lucrezi după un program relativ fix și în felul acesta îți poți organiza activitățile zilnice.

Uneori constantele sunt utile în viața noastră. Știi la ce oră trebuie să ajungi la birou și că în 8 sau 9 ore poți pleca acasă. Iar dacă ai norocul să ai un manager orientat spre rezultate și nu pe câte ore ai raportat poți pleca spre casă și mai repede dacă ai îndeplinit task-urile pe ziua respectivă.

 

• Angajatorul este cel care se ocupă de acte, contabilitate, plăți, asigurări sociale și tot tacâmul.

Și sunt multe și complicate… Nu cred că vrei să faci un exercițiu de imaginație și să te vizualizezi la coadă, pe frig sau caniculă, așteptând să îți plătești taxele și impozitele.

 

În companiile din IT angajații au numeroase avantaje care au scopul de a-i motiva și de a-i păstra cât mai mult la birou și nu numai. De exemplu: restaurant propriu cu mâncare gratuită, săli de sport, zone de relaxare, teambuilding-uri, excursii plătite, ieșiri în oraș.

Sau există companii care îți permit să lucrezi de acasă aproape permanent sau îți oferă posibiltatea ca o zi sau mai multe pe săptămână să îți rezolvi task-urile de acasă sau dintr-o cafenea sau poate chiar de undeva de la munte sau de la mare.

 

De ce să fii freelancer?

• Poți lucra de oriunde. Dacă azi este o zi însorită și îți place la piscină, ei bine azi piscina o să fie ”biroul” tău. Sau poate preferi să pleci la capătul lumii, important este să ai conexiune la internet și un laptop, restul vine de la sine.

 

• Îți faci programul de lucru, asta dacă nu ai limitări de acest gen din cauza fusului orar sau a clientului. Dacă știi că ești mai productiv la anumite ore sau vrei să iei o pauză mai lungă după masa de prânz, cel mai probabil nu o să ai impedimente în a realiza aceste lucruri.

 

• Tu alegi pentru cine și ce să lucrezi. Ca freelancer ai posibiltatea să alegi la ce fel de proiecte să lucrezi, dar și pentru ce clienți(unul sau mai mulți).

 

• Elimini cheltuielile și timpul pentru a ajunge la serviciu și înapoi acasă. Uneori drumul până la birou înseamnă consum inutil de energie, timp și bani.

 

• Veniturile sunt direct proporționale cu volumul de muncă. Fiind freelancer ai posibilitatea să muncești în funcție de cât timp dispui și de cât ești capabil să livrezi. Așadar dacă dorești să lucrezi zilnic 10-12 ore, inclusiv în weekend, această decizie se va reflecta și în contul tău bancar.

 

• Poți să refolosești soluțiile create de tine de la un client la altul. Dacă spre exemplu ești programator și ai un mecanism de login implementat poți să refolosești codul și la alte proiecte și în felul acesta economisești timp și lucrezi cu module funcționale și testate în timp.

 

Alegerea este a fiecăruia, nu toți oamenii sunt potriviți pentru a fi angajați, la fel cum nu toți oamenii sunt potriviți pentru a fi freelanceri.

Însă înainte de a lua o decizie sau de a face o schimbare în carieră îți recomand să ai un plan bine pus la punct și să te documentezi.

Orice alegere ai face, or să existe și avantaje și dezavantaje. Personal cred că cel mai important este să faci lucrurile cu plăcere și pasiune. Să lucrezi cu drag, să te simți împlinit și să alegi să excelezi în ceea ce faci, iar în felul acesta cu siguranță și rezulatatele nu vor întârzia să apară.