În Inspirație

15 resurse gratuite pentru a-ți îmbunătăți conținutul vizual

cover2

În 2015, durata medie a atenției în mediul online a ajuns la 8,25 de secunde, o scădere de 3,75 de secunde din anul 2000. Devenim din ce în ce mai nerăbdători, fapt pentru care trebuie să ne folosim de cât mai multe resurse pentru a ne face mesajul mai ușor de parcurs. Imaginile originale, relevante conținutului pe care îl transmitem, reprezintă o asemenea resursă. Cu acest gând în minte, am colindat internetul în lung și-n lat pentru a găsi cele mai bune variante – gratuite – și a vi le pune la dispoziție.

Cum adesea intervine întrebarea: „oare am voie să folosesc această imagine?” vă spunem în avans că resursele de mai jos pot fi folosite atât în proiecte personale cât și comerciale și au o rezoluție care vă lasă libertatea să le adaptați la diverse tipuri de conținut.

Unsplash

Unsplash conține o arhivă generoasă de poze de calitate. Aceștia adaugă 10 poze la fiecare 10 zile. Cât despre gratuitatea fotografiilor pe care ni le pun la dispoziție, descrierea lor „free (do whatever you want) high-resolution photos ” ne răspunde la întrebare.

Pentru cei care au nevoie de certitudini, vă mai spunem că fotografiile publicate pe Unsplash se află sub licența Creative Commons Zero (CC0), ceea ce înseamnă că puteți copia, modifica, distribui și folosi fotografiile gratuit, inclusiv în scopuri comerciale, fără a cere permisiunea sau a atribui drepturi fotografilor.

photo-1447678523326-1360892abab8

Pexels

Pexels adună la un loc mai mult de 4.500 de fotografii, arhivă care se mărește în fiecare săptămână cu peste 70 de poze. Ca și în cazul precedent, toate pozele de pe site sunt înregistrate sub licența (CC0).

Startup Stock Photos

Gratisography

Site-ul Gratisography a câștigat un loc în lista noastră în special pentru umorul folosit în fotografii. Sunt și generoși, toate pozele fiind sub – ați ghicit – licența (CC0).

226H 197H

Pixabay

Pixabay este un alt site care ne oferă resurse vaste pentru a ne îmbunătăți comunicarea vizuală. Când spunem vaste, ne referim la peste 520.000 de resurse vizuale, printre care avem fotografii, vectori, ilustrații și video-uri. Și în cazul acesta resursele se încadrează sub licența (CC0).

barcelona-953904_1280elephant-970456_1920

Life of Pix

Life of Pix este locul perfect pentru a începe căutarea unor fotografii profesionale. Site-ul este simplu, fără restricții de copyright și este actualizat săptămânal.

2015-12-Life-of-Pix-free-stock-photos-bike-old-wood-barrier-AnnieSpratt

New Old Stock

Acest site se distinge pe lista noastră prin aerul istoric pe care îl abordează. Găsim fotografii în alb-negru, vintage, fiecare cu o poveste din trecut.

tumblr_ns91cwA5so1sfie3io1_1280

 

Landscape

Picjumbo

Bogat în filtre și categorii de căutare, Picjumbo a fost lansat în 2013 de Viktor Hanacek. Fotograful a lansat site-ul pentru că platformele similare nu îi acceptau fotografiile din cauza “calității slabe”. Doi ani mai târziu, fotografiile de pe Picjumbo au fost descărcate de milioane de ori. Și așa a câștigat un loc în lista noastă.

picjumbo.com_HNCK9961 picjumbo.com_HNCK9950

Magdeleine

Magdeleine conține multe imagini de calitate, acestea fiind adăugate zilnic. Diferența dintre acest site și cele de mai sus este că unele fotografii necesită atribuirea dreptului de autor. Nu-i motiv de îngrijorare, site-ul ne permite să filtrăm imaginile după tipul de licență.

cementfeet

Travel Coffee Book

Pe Travel Coffee Book puteți găsi poze urcate de călătorii din toată lumea. De la viața rurală la cea urbană, puteți vedea lumea de pe un ecran. Să vedem dacă ghiciți licența pozelor…

photo-1417144527634-653e3dec77b2

Designer Picks

Designer Picks dispune de multe categorii de căutare și, deși numărul fotografiilor este limitat, site-ul compensează prin calitate și stil. Pozele pot fi folosite pentru orice scop, free of charge.

burntout2_hires toy_car_hires

Death to the Stock Photo

Acest site funcționează un pic diferit față de cele prezentate anterior. Imaginile de calitate rămân, gratuitatea lor la fel, singura diferență fiind cum primim pozele – printr-un e-mail săptămânal.

View More: http://deathtothestockphotollc.pass.us/dttsp

IM Free

IM Free este o colecție de resurse pentru web design, toate înregistrate sub licența (CC0) – după cum ne sugerează și numele.

5385039237_fa53048a57_o 8917394523_7333b9618a_o

Snapwire

Snapwire – 7 poze la fiecare 7 zile. Catchy. Pe lângă categoriile numeroase după care vă puteți ghida căutările, site-ul are și un search bine pus la punct.

SW_Zak+Suhar SW_Chris+Panagakis

Realistic Shots

Site-ul conține multe fotografii naturale, perfecte pentru a fi folosite în proiecte cu o tentă mai personală. Ca și site-ul de mai sus, în fiecare săptămână sunt adăugate 7 fotografii, libere a fi folosite atât în scop personal cât și comercial.

168 162

Stocka

Stocka vrea să fie sursa noastră gratuită de poze de calitate (vezi landing page). Noi acceptăm acest parteneriat și îi mulțumim cum se cuvine – folosind fotografiile pentru a da culoare cuvintelor de pe pagină.

best-friends-for-ever red-sky

 

P.S.: Harvard Business Review reprezintă un exemplu demn de urmat în folosirea imaginilor sugestive pentru conținut.