În Inspirație

10 instrumente gratuite pentru vizualizarea datelor

vizualizare-date

A fi stăpân pe informație nu este suficient. Ai nevoie de instrumente pentru vizualizarea datelor și tehnici prin care să explici ceea ce ştii sau ce ai descoperit. Îţi prezentăm în continuare o selecţie de astfel de instrumente pentru grafice și statistici, fiecare cu câte o variantă online.

 

RAW

RAW este un framework de vizualizare a datelor construit cu scopul de a face vizualizarea complexă a datelor mult mai ușoară. Acesta exportă diagrame și grafice în format SVG sau PNG și poate fi integrat într-o pagină web.

Conceput ca un instrument pentru designeri, RAW oferă o legătură între aplicații de calcul tabelar – Microsoft Excel, Apple Numbers, OpenRefine – și editoare de grafică vectorială (de exemplu, Adobe Illustrator, Inkscape, Sketch).

 

RAW

 

Tableau Public

Cu Tableau Public poți testa o gamă largă de hărți și poți crea grafice 3D. Nu ai nevoie e cunoștințe de programare pentru a utiliza acest tool, ci doar de îndemânare.

Poți construi grafice și vizualizări interactive de interpretare a datelor.

Mai mult decât atât, te poți conecta la multiple surse de informații, cum ar fi fișierele Excel, la baze de date locale sau online, prin intermediul unei interfețe de tip drag-and-drop prin care să creezi conținut interactiv.

 

 

tableau public

 

Ploty

Ploty este o platformă online modernă, pentru știința datelor, fiind o destinație populară pentru histograme colaborative, box plots, contururi și multe altele.

Cu ajutorul acestui instrument poți crea charturi pe care să le salvezi în format PDF, PNG, SVG, EPS sau poți face prezentări Power Point & dashboards, gratuit.

 

ploty

 

Google Charts

Google Charts cuprinde o gamă complexă de diagrame. El a fost conceput în special pentru varianta mobile a site-ului.

Graficele sunt bazate pe tehnologia HTML 5 / SVG, fără a fi necesare alte plugin-uri. Printre chart-urile oferite întâlnim:

 • Geo Chart
 • Scatter Chart
 • Column Chart
 • Histogram
 • Bar Chart
 • Combo Chart
 • Line Chart
 • Pie Chart
GoogleCharts

 

Datawrapper

Cu ajutorul acestui instrument, poți crea charturi și hărți. Pașii de urmat sunt simpli:

 1. Încarci o bază de date, care poate fi un Excel sau un document în format SVG;
 2. Al doilea pas ține de verificare (Check & Describe). Aici poți să verifici dacă informațiile îți sunt interpretate corect și dacă ele corespund anumitor culori.
 3. Pasul al treilea se numește Visualize și îți permite să îți alegi un chart în funcție de designul pe care ți-l dorești.
 4. Ultimul pas este Publish & Embed, acest lucru înseamnă că diagrama pe care ai realizat-o poate fi introdusă într-un articol printr-un cod de embed pe care ei ți-l vor trimite pe mail, gratuit și fără spam.

 

datawrapper

 

Infogram

Acest instrument este preferat de către mass-media, marketeri și studenți.

Charturile, infograficele, rapoartele şi hărţile sunt rapid de utilizat și ușor de vizualizat.

Atunci când te loghezi, vei fi întrebat care este tipul de organizație din care faci parte (Media, ONG, Universitate etc.) și care este rolul tău în cadrul acestuia, după care îți poți începe proiectul.

Infogram vine la pachet cu o gamă largă de charturi, texte pe care să le adaugi, imagini & iconuri, chiar și video-uri pe care să le integrezi.

Varianta gratuită nu permite ca proiectul tău să fie privat, odată ce a fost finalizat. La final, îl poți distribui pe mai multe rețele de socializare.

 

infogram

 

ChartBlocks

Dacă ți-ai dorit vreodată să creezi un simplu chart în Excel, care a trecut dincolo de elementele de bază instalate deja în mod implicit, ChartBlocks este instrumentul potrivit, datorită procesului său simplificat și a opțiunilor limitate.

Nu e nevoie de niciun cod pentru a începe să creezi propriul chart.

Varianta gratuită te lasă să salvezi până la 30 de charturi, să gestionezi 50 de seturi de date,  să salvezi imaginile în format PNG și să ai până la 5000 de vizualizări lunare ale digramelor tale.
chartblocks

 

Zoho Reports

Tehnicile de business intelligence sunt foarte căutate, iar Zoho Reports este tool-ul potrivit pentru a le dezvolta.

Îți poți crea un cont cu adresa de mail, te poți loga prin Google sau LinkedIn. Aici vei putea importa datele dintr-o varietate de surse pentru a crea rapoarte introspective & dashboards, gratuit.
zoho reports

 

Silk

Vizualizarea datelor necesită un context potrivit.

Silk este o platformă de blogging și un tool de grafice care poate oferi un context mult mai bun decât alte tool-uri asemănătoare.

Editori precum Mashable și Daily Dot utilizează Silk când vor să transmită o poveste mai complexă.

 Poți crea charturi interactive, hărți și pagini web. Un mic tutorial despre primul tău Silk, aici.

 

silk

 

amCharts

amCharts este destul de simplu de utilizat. Poţi alege diverse tipuri de charturi pe care să le editezi, în funcţie de preferinţe.

Ei sunt recunoscuţi pentru diversitatea şi complexitatea graficelor lor, de diferite forme & combinaţii de culori.

amcharts

 

Google Data Studio

Google Data Studio permite datelor tale să fie uşor de utilizat şi personalizat. Varianta gratuită te lasă să creezi un număr nelimitat de rapoarte şi, de asemenea, îţi oferă funcționalitatea de a adăuga mai multe surse de date la un singur raport. Diagramele pot fi create, apoi, folosind aceste surse de date. Printre tipurile de grafice oferite, întâlnim:

 • Time series charts
  Bar charts
  Pie charts
  Hărţi
  Bullet charts
  Area charts
1480847479_683_Google-Data-Studio-a-Nifty-Free-Easy-to-use-Data-Vis-Tool