În Inspirație

Cum să prezinți datele într-un mod convingător

date-online

Prezentarea datelor în cifre și tabele, versus grafice, ilustrări sau video poate face diferența între o audiență care se gândește la ce cumpărături are de făcut în drum spre casă și una care este chiar atentă la informațiile pe care vrei să i le transmiți.

Între oboseală și interes. Între un peisaj de deșert și unul de junglă amazoniană. A înțelege cum funcționează mintea umană și a vorbi pe limba ei este primul lucru pe care îl putem avea în vedere înainte de pregătirea oricărei comunicări.

 

Oamenii sunt ființe vizuale

 

Culoarea cea mai bine percepută de ochi este verdele. Dacă priveșți o pajiște întinsă cât vezi cu ochii și o singură frunzuliță la un moment dat sclipește în soare, o vei vedea.


Suntem antrenați să căutăm apă, pradă sau prădători în mediul natural. De aceea ne plac culorile, formele organice și mișcarea – dinamismul imaginii.

 

Cine recunoaște acest background iconic? Credeți că a fost ales întâmplător?

XP

 

Simbolizarea ce a fost inventată la un moment dat – limbajul și scrierea, sunt artefacte umane ce necesită, oricât de bine le-am cunoaște, un proces de decodificare.

 

Astfel că de fiecare dată când întâlnim un cuvânt sau o cifră depunem un anumit grad de energie pentru a le traduce mental semnificația.

 

Ele devin, în urma efortului nostru, o imagine sau o idee.

Iar cum creierul nostru tinde către un minim consum, de câte ori primește de-a gata o imagine, sau esența unei povești, ce seamănă cu o idee, este fericit și mulțumește celui care i-a oferit asta fiind atent și mai permisiv.

Pe scurt:

 

O definiție și un trend

Vizualizarea datelor este tehnica prin care se iau datele și se transform în povești vizuale ce au semnificație și impact pentru audiență.

 

Instrumentele de astăzi ale vizualizării datelor merg mai departe de graficele generate de Excel, oferind date în moduri mai sophisticate cum sunt infograficele, hărțile, ilustrația, aplicațiile, jocurile.

Acestea pot fi interactive, oferind posibilitatea modificărilor în timp real.

data-vizualizare

 

Exemple:

De ce ajung autobuzele să se întâlnească pe traseu? Poți spune asta printr-un calcul matematic complex sau… printr-o aplicație în care întârzii cu cursorul autobuzele și vezi ce se întâmplă.

grafica culori

 

Alte recomandări:

analogii analogii2 analogii3
Sursa: Visual Matters