În Inspirație

Exerciţiu de imaginaţie: crearea unei benzi desenate

Schiţă grafică

Vă propunem un scurt exerciţiu de imaginaţie, pentru a descoperi cum ia naștere lumea benzilor desenate, cu personaje şi cadre fantastice. Prima regulă este aceea de a nu ne impune limite ale imaginaţiei, ci este important să ne lăsăm ideile libere, 3să prindă contur.

În lumea unei benzi desenate

Pentru cadrul poveştii, haideți să ne lăsăm inspiraţi de o lume fantastică, ce include creaturi şi alte rase, plasate într-un mediu medieval.

Personajul principal

În acest caz, personajul principal poate fi construit pe tiparul de antierou. Cu toate că este un personaj pozitiv, anumite decizii pe care le face influențează în mod direct lumea din jurul său, atât în bine, cât și în rău. Astfel, el trece de acea linie care diferențiază binele de rău, motivația lui fiind dorința de a ajunge înapoi în timpul său.

Personajul nostru este un om de rând din societatea modernă. El a trecut de stagiul militar, a luptat și în război, așadar are pregătirea necesară pentru a supraviețui în sălbăticie. De asemenea, acesta a trecut prin câteva momente importante în viața sa, care au ajutat la formarea lui ca individ și care vor influența modul în care el relaționează cu noul mediu în care este plasat.

Personaje secundare

Pot fi alese 4 rase pentru a fi ancorate în lumea fantastică descrisă mai sus: oamenii, orcii, dwarfii și elfii.

1. Oamenii

Aceștia au cunoscut o evoluție surprinzătoare de-a lungul timpului, asimilând cunoștințe și obiceiuri de la celelalte rase pe care le-au adaptat stilului lor de viață. Astfel, au ajuns în acel  punct de expansiune în care trăiesc în comuniune cu celelalte rase. Din aroganță și orgoliu, oamenii susțin că lumea este doar a lor, moştenire de la strămoșii lor care au fost primii și încearcă să elimine orice altă formă de viață care le stă în calea dezvoltării.

2. Orcii

Orcii sunt arma perfectă de luptă: brutali, sălbatici și fără milă. Toată filozofia lor de viață este bazată pe război și pe supraviețuirea celui mai puternic, zeul lor fiind zeul focului. După distrugerea ținutului lor natal, aceștia au devenit un popor nomad. Luptele constante dintre ei și celelalte rase le-au redus numărul drastic, dar orcii au rămas un popor însetat de sânge care va lupta până la ultimul exemplar.

3. Dwarfii

Dwarfii sunt un popor de fierari, meșteşugari și negustori, care au fost dintotdeauna aliații oamenilor. Fără ei, oamenii probabil continuau să locuiască în peșteri  și să vâneze cu bâte și pietre. Împinși către capitala lor, aflată în mare parte în interiorul unui munte, aceștia s-au baricadat între zidurile cetății, rezistând asediului dus de oameni. Dwarfii susțin că ei sunt oamenii pământului și că au prins viață din piatră.

4. Elfii

Elfii au fost dintotdeauna o rasă care susținea pacea, trăind în comuniune cu natura și închinându-se spiritului Pământului. Aceștia preferă, de obicei, să evite contactul cu oricare dintre rase, cu toate că existau elfi care trăiau printre oameni și dwarfi. Apariția lor este încă înconjurată de mister, care, cel mai probabil, se va pierde odată cu dispariția lor. Ei sunt cei mai puțini dintre toate rasele, fiind distruși atât de oameni, cât și de orci, cu toate că în trecut, au fost o rasă puternică, care s-a impus în toate regatele prin război, fiind uniți într-un singur popor de Kor’Avel.

Detalierea cadrelor

Când partea de imaginație este gata, se trece la detalierea cadrelor și a elementelor pe care le conțin. În acest moment, atât scenariul (storyboard-ul), cât și schițele de paginație nu se mai modifică. Acest pas constă în detalierea panourilor cu un creion. Tot în acest pas se pun și umbrele, cel puțin în mare.

După creionare se trece la partea de inking, care constă în trasarea desenului din creion în tuș, cerneală, marker etc., în funcție de preferințe și de stilul de reprezentare ales.

În articolul ce urmează, veți putea citi mai multe despre următoarea etapă în crearea unei benzi desenate, ce pune accentul pe storyboarding și finisare.