În Inspirație

Gibbon: filtrul online pentru descoperirea de conținut relevant

resurse-continut-online

Mediul online este o sursă indispensabilă pentru educație și formare. Avem site-uri specializate, tutoriale, podcast-uri, articole detaliate și platforme de e-learning. Problema în prezent nu este lipsa unui conținut relevant, ci cum îl poți găsi. Mai jos vă prezentăm o recomandare.

 

Notă: Gibbon nu mai este valabil. Mai jos găsești trei produse similare, prin care poți împărtăși cu echipa ta videouri, fișiere, articole, imagini etc. Toate au și o variantă gratuită.  

Ne confruntăm cu miliarde de rezultate, milioane de articole și site-uri la tot pasul. Cu cât se aglomerează motoarele de căutare, cu atât mai mult avem nevoie de un sistem de filtrare a conținutul de calitate, față de cel fără fond. În acest scop, platforma Gibbon ne oferă o alternativă.

Ideea din spatele platformei

Gibbon este un startup cu scop educațional, creat de doi programatori și un designer. Fondatorii și-au învățat meseria online, fără ajutorul unei educații formale, și pe măsură ce s-au specializat, trimiteau mai departe e-mailuri cu articole, tutoriale și cărți, celor care își doreau o carieră în domeniu. Aceste mail-uri au devenit populare și așa s-a conștientizat nevoia pentru un ghid al conținutului online de calitate. Pe blogul lor, cei de la Gibbon ne spun cum privesc platforma:

„În prezent, majoritatea informațiilor sunt deja disponibile pe web, tot ce ai nevoie este ca cineva să te ghideze la ele,” (…) „Noi, designeri și programatori autodidacți, am învățat de pe Internet urmându-ne colegii, admirând eroii din industrie și citind tot ce am putut găsi pentru a obține abilitățile necesare pentru a face ceea ce ne place cel mai mult.”

Menționăm că Gibbon poate fi utilizat atât de companii cât și de persoane. În acest articol, îl vom analiza drept o resursă individuală și gratuită. Pentru mai multe detalii despre opțiunea corporate – click aici.

Gibbon for individuals

Cum funcționează

Platforma funcționează în felul următor: utilizatori din toată lumea creează liste pe diverse teme în care adună informații relevante de pe web. Listele pot conține articole, cărți, prezentări și video-uri și sunt structurate pe capitole, de cei care le creează.

Răsfoirea listelor se poate face printr-un search sau prin filtre după anumite teme. Important: fondatorii au creat o metrică de calitate pentru clasificarea listelor. Astfel, cu cât sunt mai mulți studenți care se implică și discută cele învățate, cu atât lista se va ridica mai sus în rezultatele de căutare.

Gibbon_001

Gibbon îți permite să fii atât student, cât și profesor

Altfel spus, fie înveți cu ajutorul listelor, fie creezi lista ta.

Cu prima variantă suntem obișnuiți. Poți căuta diverse teme și poți urmări punctual listele după ordinea capitolelor. Nu există timp limită pentru curs sau un număr limitat de informații. Listele se măresc de-a lungul timpului.

În schimb, dacă ești pasionat de un subiect și vrei să transmiți mai departe ce ai învățat de-a lungul timpului, poți crea o listă. Gândește-te la această metodă ca la alternativa unui blog personal. În crearea listei tale, cei de la Gibbon îți sar în ajutor prin oferirea unor sfaturi precum: cum să găsești un subiect pentru lista ta sau cum să-ți duci lista la următorul nivel. Crearea unei liste proprii este o șansă unică de a ghida persoane din toată lumea în învățarea unui subiect pe care îl stăpânești.

Desigur, în ambele cazuri ajungi să înveți. Listele cuprind o varietate de teme, în domenii foarte diferite. Pentru voi, am selectat cele mai populare liste din Design, Development și Digital.

Liste din Design, Development și Digital

Digital

De la Inbound Marketing, până la arta de a scrie un copy care atrage și convertește, marketer-ul modern trebuie să aibă multe abilități complementare. Dacă mai ai și cunoștințe SEO și îți place scrisul creativ, posibilitățile de pe piață se dublează.

Design

Illustrator, Web Design și cum pot fi integrate în UX Design, sunt aspecte indispensabile în ziua de azi. Drept bonus avem o lista care privește legătura dintre inovație și design.

Development

Plecând de la fundamente în computer science și ajungând la limbaje de programare specifice, precum iOS și Javascript, listele pentru developeri sunt nelipsite. A se completa cu o secțiune de tips and tricks pentru cei la început de drum în web development.

Conceptul din spatele platformei Gibbon este promițător. Într-o eră în care găsim informații la tot pasul, avem nevoie un filtru relevant care să ne ghideze în procesul de învățare. Noi îl recomandăm.