În Inspirație

Hotjar: Funcţionalităţi pentru optimizarea ratei de conversie

comportament-online

Chiar dacă modalităţile de analiză a comportamentului audienţei sunt nenumărate, nu multe dintre ele permit identificarea cât mai clară a acţiunilor utilizatorilor pe website-uri (e-commerce, de brand, landing page-uri etc.). Din experienţa noastră, video tracking-ul îţi permite să faci o astfel de analiză calitativă, un instrument de video tracking pe care îl folosim în agenţie fiind Hotjar.

Acesta înregistrează video comportamentul utilizatorilor pe paginile web, ajutând astfel în generarea unor insight-uri relevante pentru business şi în creşterea semnificativă a conversiilor.

Datele generate în Hotjar vin în completarea indicatorilor şi metricilor din Google Analytics.

hotjar-interfata

 

Dacă întâmpini probleme cu ratele de conversie, dacă ai lansat un landing page nou sau dacă, pur şi simplu, vrei să urmăreşti drumul utilizatorilor de la vizită la conversie, foloseşte Hotjar şi află care sunt porţiunile care au nevoie de îmbunătăţiri.


Poţi genera o serie de rapoarte, iar principalele sunt:

 • Heatmaps
 • Recordings
 • Funnels
 • Forms
 • Polls
 • Surveys
 • Recruiters

Heatmaps

Prin Heatmaps poţi analiza click-urile, mişcările de mouse sau scroll-urile utilizatorilor pe website-ul tău astfel încât poţi identifica elementele şi secţiunile care distrag atenţia vizitatorilor şi care sunt zonele cele mai des accesate.

Poţi crea un raport pentru anumite pagini din site-ul tău şi poţi analiza comportamentul utilizatorilor atât pentru desktop-uri, cât şi pentru tablete şi dispozitive mobile.

Recordings

Poţi opta pentru rapoarte de tip Recordings dacă ai nevoie de clipuri mai detaliate.

Versiunea basic îţi oferă până la 100 de înregistrări care te ajută să analizezi timpul pe care utilizatorii îl petrec pe site-ul sau pagina ta web şi câte pagini accesează.

Acest tip de raport îţi permite să afli dacă design-ul site-ului este pe placul utilizatorilor, dacă secţiunile sau bannerele pe care le foloseşti sunt eficiente şi atrag atenţia vizitatorilor, dacă butoanele de call-to-action sunt accesate (dacă, de exemplu, utilizatorii adaugă produse în coş, dacă finalizează comanda, dacă se abonează la newsletter şi care este rata de completare a formularelor pe care le foloseşti).

hotjar-functionalitati


Funnels

Raportul de Funnels te ajută să observi care este procentul vizitatorilor care convertesc, câţi dintre ei se pierd la fiecare pas şi care este rata de abandon sau de completare, în funcţie de obiectivele tale de business, fie că pagina ta web include un formular, fie că ai un business de e-commerce şi scopul tău este să vinzi online.

hotjar-funnels


Forms

Cu ajutorul raportului de Forms, poţi analiza nivelul de interacţiune al utilizatorilor tăi cu paginile tale web şi intervalele orare în care se înscriu la newslettere sau completează formularele pe care le afişezi.

Astfel, vei putea să testezi diferite formulare şi să observi care dau rezultate mai bune.

 

Printre indicatorii pe care îi poţi analiza cu ajutorul acestui raport sunt:

 • timpul de completare al unui câmp
  rata de conversie
  numărul total de sesiuni
  graficul ratei de abandon

Polls, Surveys şi Recruiters

Ultimele trei rapoarte, de Polls, Surveys şi Recruiters sunt mai degrabă instrumente de feedback, iar utilizatorii pot completa chestionare şi răspunde la întrebări, astfel încât să-ţi ofere directive pentru a optimiza serviciile din site.

 

În concluzie, Hotjar este un instrument esenţial care ajută specialiştii în marketing online să înţeleagă în profunzime ce îşi doresc utilizatorii de la website-ul sau pagina lor web, astfel încât să poată implementa ajustările necesare şi să se ocupe de erorile de funcţionalitate ale site-ului sau de erorile de afişare pe diferite dispozitive sau sisteme de operare.

În campaniile pe care le implementăm pentru clienţii noştri, Hotjar este unul dintre instrumentele de bază, care ne ajută să generăm rezultate concrete şi o creştere sustenabilă pe termen lung.

 

Câteva recomandări pentru specialiştii care utilizează Hotjar

Utilizarea rapoartelor de tip Heatmaps pe paginile din site care înregistrează cel mai mare trafic, atât de pe desktop cât şi de pe dispozitivele mobile.

Filtrarea filmuleţelor în funcţie de pagini cheie pe care vizitatorii trebuie să le acceseze pentru a completa procesul de conversie, în funcţie de obiectivele campaniei.

Dacă îţi doreşti să oferi vizitatorilor site-ului tău o experienţă unică şi să răspunzi nevoilor acestora, foloseşte cu încredere Hotjar. Vei fi surprins să observi că lucrurile pe care le credeai potrivite la implementare sunt, de fapt, anevoioase pentru utilizatori.


Oana Rotaru, Senior PPC Specialist @Dare Digital oana-rotaru

Oana are o experienţă de 10 ani în online. Ariile ei de expertiză includ SEO, campanii Google AdWords şi Facebook Ads, media buying integrate în strategii complexe de digital marketing.