În Inspirație

O călătorie în timp: reclame din vremuri demult apuse

reclame_vechi

Reclamele, ca toate celelalte produse ale activității umane, sunt mărturii ale epocii din care fac parte. Suprimă în ele mentalități, emoții, presiuni sociale, nevoi și așteptări. Să privești o serie de reclame vechi, din alt spațiu cultural sau din altă perioadă istorică, e o experiență la fel de bogată ca o vizită la muzeu.

Reclamele vechi de zeci de ani ne oferă în primul rând informații despre oamenii acelor vremuri. Despre percepția lor asupra vieții, despre sistemul lor de valori, despre nevoile și temerile lor. Ele sunt, până la urmă, produse cu valoare socială. Discursul folosit, redarea grafică a personajelor și abordarea creativă a mesajelor reprezintă o mostră din cultura și civilizația locului și perioadei respective.

Să vezi în zilele noastre reclame cu mesaje rasiste ori misogine este aproape de neimaginat, însă acum câțiva zeci de ani era o chestiune ce ținea de normalitate, pentru că astfel de mesaje nu făceau decât să reflecte realitatea socială a acelei perioade.

Apoi, pentru oamenii din industrie, reclamele din alte perioade istorice ilustrează cât de mult au evoluat mesajele publicitare, atât în ceea ce privește conceptul creativ și limbajul folosit, cât și execuția grafică.

Să începem însă acum călătoria în timp promisă în titlu, urmărind câteva reclame ale trecutului.

Booth sCoca-ColaSchlitgCellophaneCarnation MilkAlcoa AluminumBudweiserBulmer sChlorinolReclamă săpunVintage-Ads-Fairytide-gets-clothes-cleaner1Churchman sCigar InstituteLucky StrikeMarlboroTipaletCocaineDatacomp Systems (1)Drummond (1)Master Charge (1)Mini (1)Mr Leggs (1)Barbasol 2drummond fainaMojudReclamă pantofiKenwood ChefPostage MeterFerrariTangeeGilletteBarbasolDiamond Dyeswild-westerns1m_-Cigar-Institute-of-Americaberebuntehnologiehanesmasina

Surse:

www.boredpanda.com

www.wellmedicated.com

www.vintageadbrowser.com

www.retrosellers.com

www.weburbanist.com