În Inspirație

O inițiativă românească: indiegames.ro

Indie Games

Ediția 18 a întâlnirilor GeekMeet  din Timișoara a cuprins o prezentare a unei inițiative de bun augur pentru pasionații de jocuri indie din România: platforma indiegames.ro.

Ce sunt jocurile indie?

Jocurile indie sunt jocuri independente, dezvoltate, de cele mai multe ori, cu un buget redus, fără a beneficia de susținerea financiară a unor companii sau echipe numeroase. Principalul mijloc de distribuire şi promovare al jocurilor de acest fel este mediul online, ceea ce a dus şi la creşterea notorietăţii acestora.

Accentul nu cade, în mod special, pe caracterul comercial al acestora, ci, mai ales, pe caracterul artistic şi inovativ, în condiţiile în care acestea nu trebuie să respecte anumite tipare și reguli stricte, aşa cum s-ar putea întâmpla în cazul celor dezvoltate pentru companiile producătoare de jocuri.

Două exemple de jocuri indie care s-au bucurat de mare popularitate recent sunt Journey sau Bastion.

Despre indiegames.ro

Proiectul a fost lansat de către o echipă de game designeri, artişti grafici şi programatori şi a fost prezentat pe larg de către Zoran Popovici, co-fondator Edukube. Numărătoarea inversă pentru lansarea site-ului a început, deadline-ul fiind în 8 zile, începând de astăzi.

Scopul proiectului este de a reuni şi promova, pe plan mondial, jocurile indie de calitate din România, precum și pe toți cei implicați în dezvoltarea acestora. Totodată, un alt obiectiv al acestei platforme este de a facilita accesul dezvoltatorilor români la soluţii de finanţare şi publishing.

Concepul unei astfel de platforme a pornit de la sesizarea unei lipse reale pe piața românească în această direcţie. Astfel, indiegames.ro își propune  să creeze o comunitate prin intermediul căreia să vină atât în sprijinul pasionaților de jocuri indie, cât şi în ajutorul dezvoltatorilor de jocuri.

Platforma va fi structurată pe 4 capitole principale, după cum urmează:

  • Play – această secțiune va conține prezentări și  mai multe review-uri de jocuri indie, din care unul va fi obiectiv (in-house, făcut de o echipă de profesioniști) și două subiective.
  • Create – aici vor fi incluse portofolii ale românilor implicați în game development.
  • Learn – această secțiune își propune să aducă tutoriale, articole educative şi prezentări de softuri utile.
  • Meet – aici vor fi promovate întâlnirile relevante legate de indie games ce au loc atât în România, cât și în Europa.

Pe termen lung, se dorește ca indiegames.ro să devină o platformă de promovare la nivel internaţional a cunoştinţelor şi a profesioniştilor români în domeniu, motiv pentru care website-ul va fi în limba engleză.

Inițiatorii se așteaptă și la câteva posibile probleme, care ar putea afecta îndeplinirea obiectivelor stabilite. Acestea se referă, în principal, la calitatea jocurilor create de către dezvoltatorii români, nefiind cunoscut îndeaproape potenţialul pieţei, precum și la promovarea eficientă la nivel internațional a platformei, respectiv  a celor care vor face parte din comunitate.

Cu toate acestea, indiegames.ro se vrea a fi o platformă foarte utilă pentru cei interesați de domeniu, motiv pentru care merită susținută.

Dacă vă numărați printre cei pasionați de indie games, găsiți mai multe informaţii şi pe paginile create pe Facebook şi Twitter.

*********************

GeekMeet este un eveniment dedicat pasionaţilor de web development, web design, digital marketing şi alte teme din sfera online-ului. Acesta constă într-o serie de întâlniri non-formale dintre oameni pasionaţi de web, fie ei profesionişti sau studenţi interesaţi să dobândească mai multe cunoştinţe în mod neconvenţional. Întâlnirile GeekMeet se desfăşoară, de regulă, în ultima duminică din fiecare lună, în mai multe orașe din țară.

[Actualizare la 14.10.2013:

Din păcate, platforma indiegames.ro s-a închis.]