În Inspirație

ROWE – avantajele și limitele unui mediu de lucru concentrat pe rezultate

mediu de lucru cu rezultate

Mediul de lucru orientat înspre rezultate sau ROWE (Results-Oriented Work Environment) este o strategie managerială dezvoltată de Jody Thompson și Cali Ressler, prin care se dorește punerea accentului pe rezultate, pe calitate și pe colaborare, nu pe cantitatea de timp petrecut într-un spațiu.

Acest demers este o reacție la stilul de lucru clasic, corporatist, care, din cauza structurii interne, a obiectivelor sale și a numărului crescut de angajați, necesită o birocrație crescută, ierarhizarea clară și programarea drastică a timpului, pentru evitarea confuziei, a haosului și a pierderilor financiare..

Mergând pe principiul ROWE, persoanele încadrate într-un loc de muncă pot scăpa de grija pauzei de cafea, de privitul obsesiv la ceas, de teama că cineva îi supraveghează sau de oboseala pricinuită de prea multe ore în care nu lucrează, dar onorează cu prezența. Așa cum îi spune și numele, mediul de lucru orientat pe rezultate se concentrează pe rezultate, performanțe, pe încrederea angajatorului în angajați și reciproca.

Atât timp cât task-urile sunt îndeplinite, organizarea timpului nu mai depinde de o instanță superioară, ci de persoana în cauză, care lucrează pe un proiect și care știe cel mai bine ce tabieturi are în procesul de lucru.

Avantaje

 • Timpul nu mai este o problemă
 • ROWE se axează pe realizări și atât timp cât se ajunge la îndeplinirea acestora într-o durată stabilită de la bun început, modul de organizare a timpului depinde doar de persoana care se ocupă de proiect. Un program strict de 8 ore, petrecut, de multe ori, într-un mod neproductiv, este înlocuit de unul flexibil, lejer, care permite o libertate mare de organizare după bunul plac. Până la urmă, primează îndeplinirea scopurilor, nu ocuparea timpului doar de dragul de a fi ocupat.
 • Spațiul de lucru își pierde rigurozitatea
 • Spațiul, la fel ca timpul, nu mai reprezintă o problemă în cazul companiilor care decid să adopte un mediu de lucru orientat spre rezultate. Oamenii pot lucra din biroul pe care compania îl pune la dispoziție, de acasă, din cafenele, librării, de pe malul apei sau din orice alt loc pe care aceștia îl consideră potrivit, în schimbul atingerii targetului. Poate părea ciudat de la prima vedere, însă acest stil de viață, odată adoptat și implementat, înlocuiește modul clasic de lucru și transformă o activitate obligatorie într-una plăcută și avantajoasă pentru toate părțile implicate..
 • Anagajatul are libertate totală de organizare
 • Stilul de lucru orientat înspre rezultate se bazează pe ideea că toți colaboratorii sunt persoane mature, care au nevoie, pe lângă job, de viață personală și care știu cum să își dividă timpul astfel încât să mențină un echilibru sănătos între aceste două aspecte ale vieții.
 • Nu există ierarhie
 • Acest model de organizare se desprinde de „dulcele” stil clasic: nu presupune existența unor manageri sau a unor oameni care fac legăturile între conducere și angajați, ci a unor team-leaderi care coordonează diverse grupuri, stabilind foarte clar care sunt așteptările lor și obiectivele unui proiect. Un team-leader nu monitorizează angajații, ci îi îndrumă, îi învață, îi inspiră și caută să scoată la iveală calități și performanțe, nu se află în competiție cu ei, își asumă greșeli atunci când este cazul și îi acceptă în jurul lor pe oamenii la fel sau mai buni decât ei.
 • Nivelul stresului este redus
 • Angajații nu sunt obligați să ajungă la locul de muncă la o oră fixă, nu se simt vinovați dacă trebuie să ajungă de urgență în altă parte, nu se simt constrânși de lipsa activității în anumite momente ale zilei sau ale săptămânii: timpul nu se pierde, ci se organizează și se investește atât în companie, cât și în chestiunile care vizează viața privată; armonia dintre aceste două aspecte aduce beneficii pe toate planurile. Desigur, există și acele persoane care se mobilizează odată cu apropierea unui deadline: ROWE îmbrățișează toate formele de organizare, atât timp cât se ajunge la rezultatele dorite în timp util.
 • Comunicarea este eficientizată
 • Asta înseamnă că, din moment ce nu există mai multe „straturi” comunicaționale, informația ajunge mult mai rapid de la un team-leader la un partener. Apropierea dintre aceștia duce la crearea sentimentului de încredere și împuternicire și, implicit, la creșterea dorinței de a duce lucrurile la bun sfârșit. Dacă raportul dintre colaboratorii unui proiect se bazează pe încredere și responsabilitate, modul de comunicare devine eficient, ușurând procesul de lucru.
 • Crește nivelul de învățare și implicare
 • Pentru că programul și ritmul de lucru sunt flexibile, angajații ajung să dobândească în mod natural, deloc forțat sau implementat, o educație internă, și dezvoltă un simț al moralei și al datoriei proprii acestui stil de lucru. În același timp, libertatea nu vine niciodată singură: odată cu ea apare dorința de creștere, de învățare continuă, de perfecționare, de depășire a limitelor; acest mediu este într-o permanentă mișcare, iar angajații caută să vină mereu cu idei noi și îmbunătățiri, la care se ajunge prin intermediul unui proces constant de învățare.

Dezavantaje

ROWE nu este compatibil cu toată lumea, astfel că, în funcție de educația, nevoia de libertate, modul de organizare sau nivelul de independență ale fiecăruia, acest mediu de lucru aduce cu sine și o serie de dezavantaje:

 • Pierderea sentimentului de apartenență la grup
 • Acest lucru se întâmplă în cazurile în care biroul este înlocuit definitiv cu alte spații, iar interacțiunea cu ceilalți colegi se reduce la un minimum necesar. Un loc de muncă nu înseamnă doar ocuparea unui timp și spațiu cu diverse proiecte; aici se formează legături solide între angajați, uneori se leagă prietenii și toate acestea, nu doar că au rolul de a crea un ambient de lucru plăcut, dar și unul eficient, care duc la maximizarea performanțelor.
 • Tendința de a întârzia cu finalizarea task-urilor
 • Flexibilitatea în ritmul de lucru are două tăișuri: task-urile se duc la bun sfârșit fie la timp, indiferent de mijloace, fie prea târziu, din cauza lipsei de experiență în organizarea timpului. De multe ori se întâmplă ca un stil prea maleabil să îngreuneze finalizarea unui obiectiv din cauza influențelor exterioare sau a încrederii în ideea că mai este vreme.
 • Îngreunarea comunicării
 • Am spus mai sus că un mediu de lucru orientat înspre rezultate eficientizează procesul de comunicare dintre angajați. Uneori însă, deși se pierd „straturile” comunicaționale invocate mai devreme, în vederea transmiterii informațiilor mai rapid și mai util, se pot dezvolta bariere din cauza lipsei interacțiunii dintre angajați, în cazul în care aceștia optează strict pe îndeplinirea sarcinilor în alte spații. Deși modalitățile de comunicare au evoluat de-a lungul timpului, nimic nu întrece relaționarea față-în-față.
 • Dificultatea adaptării la acest sistem
 • Există oameni cărora le este dificil să se adapteze acestui sistem din cauza dificultății ieșirii din sistemul tradițional. Pe de altă parte, acest mediu de lucru inovator se aplică în cazul echipelor mai mici, pentru că oamenii se pot mobiliza și pot comunica mult mai ușor. Mai mult decât atât, o corporație mare, care are sub aripă un număr mare de oameni, s-ar putea să nu facă față acestui sistem, tocmai din cauza diversității angajaților, a modului în care privesc lucrurile, a educației și obișnuințelor lor și a capacității acestora de organizare.

***

Acestea ar fi, pe scurt, câteva dintre caracteristicile unui mediu de lucru orientat înspre rezultate. Odată „încadrați” într-un astfel de mediu, angajații nu sunt simpli pioni care lucrează un număr strict de ore cu scopul de a beneficia de o remunerație la final de lună; ei îmbrățișează un concept și se implică în creșterea acestuia, iar acesta, la rândul său, ajută la dezvoltarea profesională a angajaților. Totuși, e bine să țineți cont și de limitările acestuia și să analizați foarte bine dacă acest model se potrivește sau nu companiei voastre.