În Inspirație

Saul Bass, o legendă a designului minimalist

Saul Bass

Saul Bass este unul dintre cei mai aclamați designeri grafici din întreaga lume, cu o carieră care naște deopotrivă admirație și invidie. Este adesea asociat cu industria cinematografiei, fiind recunoscut pentru posterele sale de film minimaliste și secvențele de titlu ale unor pelicule celebre.

Saul Bass a colaborat cu regizori precum Stanley Kubrick, Billy Wilder, Martin Scorsese și Alfred Hitchcok – se pare că ar fi creat chiar și un storyboard pentru celebra scenă de la duș din Psycho – și a dat o nouă față secvențelor de titlu, transformându-le din elemente banale de text în entități de sine stătătoare ale peliculei, care au menirea de a transmite nota generală a filmului și de a introduce spectatorul în atmosfera potrivită.

Nu foarte multe persoane știu însă că dincolo de contribuțiile aduse cinematografiei, Saul Bass a creat și foarte multe logouri pentru companii americane renumite, păstrându-și stilul personal caracterizat prin simplitate, minimalism și claritate.

Influența lui Saul Bass asupra designului grafic, mai ales în ceea ce privește posterele de filme, este incontestabilă, elementele recurente ale creațiilor sale putând fi recunoscute cu ușurință în lucrările designerilor contemporani.

Acestea fiind spuse, să vedem acum câteva dintre creațiile care i-au adus celebritatea:

Postere pentru filme

Postere evenimente

Coperți publicații

Logouri

Surse imagini:

www.saulbassposterarchive.com;

www.geek.com.