În Inspirație

Sketch: Prezentarea aplicaţiei

sketch-aplicatie

Ca designer, am lucrat în Adobe Photoshop mai bine de 12 ani. Şi ca orice designer, sunt mereu în căutarea unei aplicaţii noi care să mă ajute să-mi transform rapid ideile în design-uri “pixel perfect” ca mai apoi să le predau mai departe celor de la frontend sau mobile development. Astfel am ajuns la Sketch de la Bohemian Coding.

Ce este Sketch

Sketch este o aplicaţie de grafică vectorială pentru Mac (OS X), destinată realizării produselor digitale şi creată în special pentru cei care lucrează în domeniul User Experience / User Interface.

 

Interfaţa

Prima dată când am interacţionat cu Sketch, mi-am zis că nu are cum să înlocuiască Photoshop-ul sau Illustrator-ul din procesul meu de lucru. Încercam să-mi imaginez cum aş putea crea design-urile pe care până atunci le făcusem în celelalte aplicaţii cu care lucram.

 

Însă, după 2 zile de lucru cu Sketch, nu-mi venea să cred că am fost atât de sceptic. În Sketch, totul pare simplu: nu găseşti zeci de opţiuni în plus faţă de ce ai nevoie pentru a crea wireframes, mock-ups sau design-uri web şi mobile perfecte.

interfata

Câteva din avantajele pe care Sketch le aduce

 

Viteza

Sketch răspunde rapid la anumite schimbări în design dar viteza lui se simte şi atunci când te plimbi prin grupuri de elemente încercând să selectezi un anumit element.

 

Mărimea mică a fişierelor

Atunci când compari un fişier cu un design creat în Photoshop şi unul cu acelaşi design creat în Sketch, cel creat cu Sketch are o dimensiune considerabil mai mică.

File-size

 

Te ajută să rămâi concentrat pe design şi nu pe aspecte tehnice

Un aport important îl are folosirea simbolurilor şi stilurilor comune ale elementelor, lucruri pe care Sketch le face foarte bine.

Pe lângă simboluri şi stiluri, Sketch bifează cu brio următoarele:

• te ajută sa explorezi rapid diferite variante de design pentru acelaşi ecran,

• meniurile contextuale nu îţi complică viaţa cu tot felul de opţiuni de care nu ai nevoie,

• poţi exporta elemente aproape instant la diferite rezoluţii,

• scurtăturile te ajută să faci o mulţime de lucruri doar din tastatură.

 

“Resizing”

Când vrei să modifici mărimea unui grup de elemente în funcţie de rezoluţie, în majoritatea aplicaţiilor operaţiunea asta este un coşmar.

În Sketch, feature-ul “Resizing” este genial şi îţi oferă control legat de lungirea unui element în cadrul grupului, fixarea unui element în funcţie de alt element şi floating.

 

Minusuri

Din punctul meu de vedere Sketch are 2 minusuri.

Primul are legatură cu modul în care Sketch foloseşte sistemul de versionare din OS X, ajungând să umple un folder ascuns de pe hard drive cu zeci/sute de GB ce conţin versiunile fişierelor la care lucrezi.

Pentru această problemă există 2 soluţii:

  1. Dezactivarea autosave-ului din Sketch şi salvarea fişierelor manual sau folosirea unui serviciu precum Git sau Dropbox.
  2. A doua soluţie prezentată în acest articol, nu funcţionează, din păcate, pentru toţi.

 

Al doilea, este faptul că din cauza unor considerente tehnice (Sketch se bazează foarte mult pe funcţionalităţi caracteristice OS X), nu există şi o variantă pentru Windows sau Linux.

Concluzie

Sketch costa 99$, dar nu am regretat niciun moment faptul că l-am cumpărat. Din momentul în care am început să lucrez cu el, am observat că reuşesc să îmi termin design-urile cu 20-30% mai repede, am mai mult control asupra întregului proces şi ştiu exact că voi putea exporta totul foarte uşor indiferent de rezoluţia necesară.

La final, îţi las o serie de link-uri utile care sper să te ajute să îţi dai seama dacă Sketch ţi se potriveşte sau dacă vrei să îţi îmbunătăţeşti skill-urile în Sketch.

Resurse pentru Sketch

Un tutorial foarte bun de introducere în Sketch

Un site care prezintă majoritatea scurtăturilor din aplicaţie


Cătălin Podeanu, Head of User Experience @Reylabs Inc.

catalin-podeanu

Lucrează în domeniul software din 2003, plimbându-se ca Frontend developer şi UX/UI Designer. Este fan al metodologiei Lean UX. A avut proiecte web şi mobile atât pentru start-up-uri cât şi pentru companii cu peste 10 milioane de useri.