În Inspirație

Tatuajele orașelor spun poveștile noastre

picturi-pe-bloc

Despre graffiti s-a scris mult, dar nu destul. Trecem în fiecare zi pe lângă însemne; unele ne indispun, altele ne fac ziua mai frumoasă, însă toate ne influențează, într-un fel sau altul. Pentru a înțelege mai bine arta străzii am stat de vorbă cu un personaj care nu dă prea multe interviuri, însă care a acceptat propunerea noastră acum și ne-a răspuns la câteva întrebări, fiindcă am atins un subiect drag lui – tatuajele pe care le are. Acesta este orașul București.

 

Ctrl-D: Mulțumim mult că ai acceptat să vorbești în public despre un subiect delicat. Credem însă că doar așa ne putem cunoaște mai bine și împrieteni. Spune-ne, cum a început totul? Care a fost primul tatuaj și câte ai acum?

București: A trecut mult timp de la primul tatuaj, însă îl țin minte de parcă mi l-aș fi făcut ieri. Era un tag făcut de un crew cu numele lor.

Pentru oamenii care au trecut pe lângă el și l-au văzut nu a însemnat nimic, însă pentru cei care l-au făcut însemna totul. Era vorba de identitatea lor și curajul de a o exprima.

Iar pentru mine asta a contat cel mai mult, așa că i-am lăsat să facă mai multe și apoi i-am invitat și pe alții să îi urmeze. Acum am câteva sute, le-am pierdut șirul.

 

Ctrl-D: Așa de multe? Nu a fost dureros?

București: O și încă cum… mai ales când mai vedeam cum câte unii erau prinși. Li se dădea amendă sau li se făcea dosar penal. Unii intrau și la închisoare.

Noroc că între timp s-au creat câteva spații special destinate artiștilor, să nu mai picteze doar pe ascuns. M-a durut foarte tare și zilele trecute când l-au arestat pe Banksy.  

 

Ctrl-D: Da, e unul dintre cei mai mari artiști graffiti pe teme politice. Sperăm să fie eliberat cât mai repede. Îl avem și noi pe Perjovschi, care merge în aceeași direcție.

București: Da, am văzut ce a făcut la Sibiu, cu ziarul orizontal. Vreau și eu ceva de genul ăsta! Ar merge bine într-o expoziție pe zidurile Casei Poporului.

13895483_1713239365593369_7132424467181745481_n

 

Ctrl-D: Spune-ne, care sunt tatuajele cele mai dragi și care e povestea lor?

București: Am foarte multe care îmi plac. De la câteva cuvinte, la adevărate opere de artă.

Sunt și unele pe care nu le mai am la suflet așa de mult și încerc să le acopăr acum cu altceva. Sunt de obicei nume de crew-uri, făcute în locuri nepotrivite, de oameni care doar voiau să se dea mari.

Mai ales în parcurile pentru copii sau pe magazine. Uite mai jos câteva exemple din cele care îmi plac foarte mult:

Cu mesaje:

edit-res1 pestisori-verzi-pe-pereti 11210400_1026169387446036_7192033265720433157_n

 

Cu picturi:

20160213_bucuresti_arthur_verona_zid_pictat_graffiti tesla

 

Și un exemplu de loc nepotrivit:

12.-Graffiti-Bucuresti

 

Ctrl-D: Arată foarte bine… primele! Despre ultima suntem de acord că a fost făcută cu răutate. Dar ce părere ai de tatuajele care se repetă? Ai foarte multe cu Privește cerul, Basarabia e România, Nu te mai preocupa, ești frumoasă astăzi, sau Totul va fi bine.

București: Astea îmi plac cel mai mult. Sunt fiecare ca o materie nouă, cu lecții care se repetă, pentru a le intra bine elevilor în cap. Fac parte din educația străzii. Și e una pozitivă.

Prima, care urmează exemplul francez, te face să te oprești puțin și să pui lucrurile pe care le faci în perspectivă. Sunt ele atât de importante încât să te stresezi așa de mult? Te face să iei o pauză de meditație, să te întorci la aici și acum, să îți redefinești prioritățile.

522107_310314905702959_728133202_n priveste_cerul___mare_62328400

 

Basarabia e România e un slogan politic care conține mult suflet. Te face să te gândești mai departe de lungul nasului și să realizezi absurditățile care se întâmplă în jur, să empatizezi cu frații români de peste Prut, te mobilizează să iei atitudine:

pentrucuraj-pod-chitila-bucuresti


Nu te mai preocupa, ești frumoasă astăzi
, este un slogan creat de Alex, un make-up artist care vrea să ridice moralul fetelor care nu au atât de multă încredere în ele pe cât ar merita.

Și face asta cu succes zi de zi, mai ales la metrou. Iar mai nou ne promite și că totul va fi bine. Foarte liniștitor, mai ales că toți avem griji pe care le purtăm cu noi pe stradă.

multumim-alex-respirotime UBektkqTURBXy81NGY0MTMxZjhmOTQ2NGQ3OGFlMzgzMGIwNGNlZDA3Zi5qcGVnkZMCzQMmAA


Ctrl-D: 
București, dar spune-ne, cum vezi reclamele care apar peste tot, aceste tatuaje semi-permanente pe care le ai, în comparație cu cele permanente, de tip graffiti?

București: Sincer să fiu, foarte puține dintre ele îmi plac. Mă bucură cele amuzante, cu o idee unitară, simplă, care te fac să te gândești la lucruri bune, care te inspiră, te îndeamnă la joacă, te fac să te gândești la lucrurile pe care le poți schimba în viață. Sunt și unele care nu-mi plac deloc, mă fac să mă simt inconfortabil… nu dau nume, le știți și voi.

 

Ctrl-D: Să ne întoarcem la tatuajele tale permanente. Care ar fi următoarele, ce ai mai vrea să îți faci?

București: Am văzut unele 3D foarte mișto. Mi-aș face câteva, mai ales în parcările subterane, care arată foarte anost. Sau unele cu mesaj. Îmi plac cele care te pun pe gânduri.

Best-Graffiti-Art-4 3d-graffiti-street-art-anamorphic-odeith-17-758x507 4streetart banksy-art-london-3

 

Și apropo de cele care te pun pe gânduri, ai văzut ce a făcut Ion Barbu în Petrila? Un oraș construit în jurul unei mine, care urma să se închidă, era în pericol să își piardă mai multe clădiri identitare. Iar el, prin graffiti, a salvat câteva dintre ele.

S-a făcut și un documentar pe tema asta – Planeta Petrila. Geniale desenele lui.

1fb8b56149956907ec4ebe1d044d4d63_XL 15867 dascalescu2 petrila-ion-barbu-09 5 phetri.rxp8m2evl1 10418499_586973668095442_220166018010538056_n

 

Ctrl-D: De fapt, chiar știm de proiect și am vorbit zilele trecute cu Ion Barbu. L-am rugat să gândească un tatuaj-mesaj pentru tine. Îți place? Unde ți l-ai face?

ion-barbu

 

București: Hahahaha, bună asta. Mi l-aș tatua pe o poartă mare. Un fel de poarta raiului. Poate aici, pe undeva:

b_730_02abb1e1-ffe0-4f86-9881-39c5cac6d818

Ctrl-D: Mulțumim mult pentru răspunsuri! Graffiti fain în continuare!
București: Să fie! :)

Îi mulțumim Bucureștiului că ne-a răspuns și vă invităm și pe voi să descoperiți tatuajele orașelor prin care treceți şi povestea lor.