În Inspirație

Tema lunii: Creativi cu shop

Creativi cu shop - Tema lunii pe Ctrl-D

“Diferența dintre o cultură mică și una mare constă în capacitatea comunității de a articula un mecanism care să le ofere creatorilor oportunități, potențial de apariție, recepție și răsplată a creației.”

(Sursa – „Industriile creative: potențial de creștere în România și în context european”)

 

Cu această idee în minte, lansăm noua temă a lunii pe Ctrl-D. O dedicăm creativilor din România, cărora le promovăm și susținem viziunea. Dacă despre creativitate am mai stat de vorbă acum ceva timp, de această dată vrem să punctăm ideea de susținere a ei.

 

În noianul de calls-to-action pentru consumerism, ne-am propus să vă dezvăluim produse și branduri pe care le considerăm cu adevărat creative și ingenioase – gândite de artişti ai ideilor, pricepuţi şi talentaţi într-ale creaţiei.

Pe unii poate că îi cunoașteți, pe alții e posibil ca acum să îi descoperiți, printre rânduri și cadre cu munca lor.

Iată o parte dintre întrebările la care ne vor răspunde:

 

  • Ce nu se vede într-o lucrare de-a ta? Care este munca din culise?
  • Cum echilibrezi investiţia în resursele folosite versus ceea ce câştigi din creaţiile tale?
  • Cum reușești să îți evaluezi munca la prețul corect, atât pentru tine cât și pentru clienți?
  • Ce ai învățat nou și de ce anume a fost nevoie să te dezveți, ca să îți păstrezi relevanţa în ceea ce faci?

Materialul de față are două roluri. Primul – să introducă (fără prea multă vorbărie!) tema. Al doilea – să devină un centralizator de creativi-creatori și de proiecte faine care se întâmplă în această zonă. Cu alte cuvinte, susținem creativitatea made in Ro.

Începem noi cu o listă minimalistă de creativi pe care îi vom publica. La această listă vă invităm să contribuiți atât cu propuneri de artişti, cât şi cu întrebări legate de activitatea acestor, pentru a o transforma într-o resursă valoroasă și generoasă. Mulțumim!

Pentru sugestii, ne puteţi trimite un mail la echipa@ctrl-d.ro sau să ne scrieţi direct pe Facebook, aici.

Oameni

Proiecte

Webcomic românesc cu doi porumbei malefici ce vor să saboteze bunul mers al lucrurilor şi să distrugă lumea. (creat de Eugen Erhan şi Tudor Muscalu)

 

Studio de art management care împrieteneşte artiştii cu agenţiile, editurile, brand managerii, galeriile şi alţi vânători de comori.

 

Hotspot pentru industriile creative din Bucureşti.

“Nod Makerspace oferă membrilor săi scule și echipamente pentru fabricarea și prototiparea digitală, și sprijină dezvoltarea afacerilor din industriile creative (incubator) și formarea unei puternice comunități open-source.”

 

  • Mater – prima si singura bibliotecă de materiale, din România.

Vorbe amestecate, răstălmăcite şi potrivite astfel încât să sune şi să arate bine pe tricouri, genţi şi coastere. Inventate de Laura Ionescu & Ioana Zvâc şi susţinute de comunitatea de peste 44K de fani.

 

  • Made in Ro

Târg de handmade organizat de Designist, care susține și promovează prin articole de conținut designerii români de produs și industriile creative din România.

 

Un atelier social care realizează produse din bumbac ţesut local, neînălbit, nevopsit şi netratat. Inițiat de ONG-ul ViitorPlus.

 

Comunitatea desenatorilor compulsivi, stimulată şi organizată de Laura Leonte.

 

Benzi desenate româneşti inspirate din tradiţiile şi folclorul nostru.

 

Platformă cu printuri de artă în serie limitată, dar și lucrări originale – schițe, crochiuri, picturi și obiecte de design semnate de artiști autohtoni.

 

Un grup de oameni faini ce şi-au propus să faciliteze dezvoltarea mediului creativ timișorean, oferind spații de lucru contemporane, un atelier pentru prototipare, spații pentru întâlniri și evenimente, un bistro și spații de cazare.

 

România Tradițiilor Creative este o comunitate națională care aduce împreună inițiative din domeniul tradițiilor creative și își propune să le ofere vizibilitate, oportunități de dezvoltare, să încurajeze colaborarea, stabilirea de parteneriate și să inspire inițiativele viitoare.

 

ROD este proiectul Cărturești conceput să expună, să promoveze și să vândă design românesc, având misiunea de a reuni designerii și creativii autohtoni cu un public selectiv și deschis.  Prin Proiectul ROD se urmăreşte schimbarea atitudinii consumatorilor față de produsul creat în România, investind în linii exclusive de produse, realizate în colaborare cu artiști și designeri români.

 

Misiunea Asociaţiei Oricum este de a deveni o sursa majoră de know-how în domeniul industriilor creative şi de a transforma felul în care acest sector contribuie la dezvoltarea României.

 

Platformă de formare pentru sectorul cultural și creativ, ce oferă sesiuni de consultanță, traininguri și întâlniri de networking cultural.

 

Una dintre cele mai vizibile platforme de promovare a designului românesc și unul dintre cele mai semnificative evenimente multidisciplinare din România.

 

Festival gândit sub forma unui spațiu de învățare și inspirație pentru designerii, artiștii și artizanii din regiune dar și pentru publicul dornic să susțină creativitatea locală.

 

Şcoală de ilustraţie şi design grafic + platformă de educaţie alternativă în arte vizuale.