În Inspirație

Un atlas creativ: Interpretări artistice ale unor hărţi clasice

America de Sud 02

Ce vă vine mai întâi în minte atunci când spuneți „atlas”? Probabil o colecție veche de hărți, răsfoită în copilărie, ce prezintă delimitările geografice ale Pământului. Scopul unui astfel de atlas nu este acela de a impresiona la nivel vizual prin creativitate sau design, ci este menit să fie practic, util și ușor de înțeles.

Poate mai puțin știut, termenul mai are și o semnificație simbolică, fiind numele unui titan din mitologia greacă, care a fost condamnat să poarte greutatea întregii lumi în spate. Dar dacă am combina cele două sensuri, ce fel de atlas am obține?

Poate inspirat chiar de valoarea simbolică a termenului „atlas”, un ilustrator de origine spaniolă a decis să dea o șansă și potențialului artistic al hărților, pentru a le transforma în ilustrații inedite, dovedind că, într-adevăr, putem vedea lumea cu alți ochi. Astfel, pornind de la câteva hărți vechi, folosite pe post de pânză de pictat, Fernando Vicente a personificat continentele și alte zone geografice, prin manipularea elementelor de bază ale unei hărți obișnuite.

Vă lăsăm pe voi să interpretați ilustrațiile: