În Inspirație

Utilizarea de simboluri în design: figurile geometrice

simboluri design

Orientarea liniilor, unghiurile, numărul de laturi și dispunerea figurilor geometrice generează diferite asocieri în mintea celor care le privesc. Totodată, există figuri geometrice cu o încărcătură simbolică aparte, care își iau semnificația nu doar din formă și aspect, ci din contexte culturale mai largi. O să discutăm în acest articol despre ce semnifică și când sunt folosite în compozițiile grafice formele geometrice elementare.

Cuprins:

Cercul
Pătratul
Triunghiul

 
Înainte de a trece la discuții detaliate, trebuie menționat faptul că în principiu, există mai multe elemente care pot influența semnificația unei figuri geometrice și impactul acesteia asupra publicului:

1. Asemănarea figurii respective cu un obiect cunoscut publicului
De exemplu, asemănarea unui pătrat cu imaginea unei clădiri, a unui cerc cu imaginea unei mingi, a unei elipse cu imaginea unei lacrimi etc. influențează felul în care figurile sunt percepute, fiind transferate asupra lor o parte dintre caracteristicile obiectelor cu care se aseamănă.

2. Forma liniilor care compun figura respectivă
Liniile ascuțite sunt receptate cu mai multă ostilitate și sunt mai greu percepute de creier, în vreme ce liniile curbe sunt mai „bine-primite” de ochiul uman, deoarece par mai flexibile.

3. Figuri regulate sau neregulate
Formele regulate sugerează stabilitate, ordine, simetrie, în vreme ce figurile neregulate pot deranja și deruta privirea, făcând mai grea receptarea conținutului prezentat.

În acest caz, depinde foarte mult care este scopul principal al compoziției: dacă mesajul este cel care primează, sunt recomandate figurile regulate; dacă însă se dorește un efect doar la nivel estetic, atunci figurile neregulate nu mai deranjează și pot fi mai eficiente în obținerea efectului dorit.

4. Aranjarea în spațiu a figurilor geometrice 
Figurile dispuse pe verticală sugerează, în funcție de orientarea vârfului – acolo unde este cazul – ascensiune sau regres, mișcare, evoluție și dinamică, în vreme ce o dispunere pe orizontală sugerează stabilitate, constanță, imuabilitate.

.

Cercul

Folosit ca element central sau ca pattern repetitiv într-o compoziție mai complexă, cercul este una dintre figurile geometrice folosite cel mai des de designeri, datorită flexibilității sale și a multitudinilor semnificațiilor pe care le poate avea.

Fiind o buclă închisă, cercul semnifică perfecțiune, ciclicitate, eternitate și de aceea este asociat în unele contexte și cu o reprezentare grafică a Raiului. Elementele grafice circulare sugerează dinamism, flexibilitate și creativitate, imaginație și emoție, de aceea sunt preferate în detrimentul celor dreptunghiulare atunci când se dorește transmiterea unor mesaje cu impact emoțional mai puternic.

În plus, cercurile sunt foarte potrivite în proiectele de design pentru aplicațiile mobile sau versiunile mobile ale site-urilor, datorită similarității dintre cercuri/elipse și forma degetului uman.

Circle Ingrid-Kool-Clarke Hotels-We-Love circle-design-union

Mai mult decât atât, cercul atrage atenția și o concentrează într-un singur punct, de aceea este bine să așezați în forme circulare cele mai importante mesaje care vreți să fie transmise. Lipsa unor margini rigide și a punctelor ascuțite face ca obiectul să fie mai ușor perceput de creier, ceea ce înseamnă că sunt șanse mai mari ca publicul să primească respectiva informație fără reticență.

.

Pătratul

Dintre toate figurile geometrice, de departe cea care sugerează cea mai mare stabilitate și siguranță este pătratul. Cele mai multe dintre obiectele de bază din viața noastră de zi cu zi au formă pătrată sau dreptunghiulară. Și dacă cercul aparține fără drept de apel lumii celeste – vezi forma soarelui, a lunii, a planetelor, norilor și stropilor de ploaie – pătratul aparține prin definiție lumii telurice, fiind asociat cu obiecte stabile, de încredere și neschimbătoare.

Așadar, de fiecare dată când doriți să sugerați ordine, fermitate și rigurozitate, pătratul sau dreptunghiul este figura geometrică de care aveți nevoie. Le puteți folosi pe post de text boxes, pentru a evidenția meniurile unei aplicații, paginile unui site sau pentru a delimita mai clar diferitele zone de conținut ale unui site/afiș/document.

Este de ajuns să aruncați o privire peste Pinterest sau pe designul pentru metro UI-ul creat pentru Windows 8+ și o să vă convingeți că pătratele sunt în mare vogă, mai ales în contextul boom-ului pe care l-a avut în ultima vreme conținutul vizual.
Soda Fish

patrat-design

500px

Silktricky frank-chimero

 

Iar dacă figurile pătrățoase vi se par prea rigide pentru mesajul și atmosfera pe care vreți să le transmiteți, puteți oricând să le rotunjiți puțin colțurile.

Totuși, trebuie să rețineți faptul că mintea umană procesează mai greu conținutul așezat în pătrate decât cel dispus în cercuri, așa că nu este recomandat să folosiți pătrate sau dreptunghiuri în designul aplicațiilor/paginilor accesate din mișcare. În aceste situații, e mai bine să recurgeți totuși la figurile circulare.

.

Triunghiul

Spre deosebire de cercuri și pătrate, nu o să regăsim triunghiuri în număr așa de mare nici pe site-uri, nici în interfețele aplicațiilor, în principiu pentru că triunghiul este o formă geometrică ascuțită și destul de obositoare. În ceea ce privește semnificația acestuia, ea depinde foarte mult de orientarea vârfului triunghiului:

  • Dacă are vârful îndreptat în sus, triunghiul este asociat, datorită similarităților privind forma și direcția de orientare, cu elemente precum: foc, ascensiune, munte, copac, masculinitate;
  • Dacă are vârful îndreptat în lateral, triunghiul va indica direcția, va ghida privirea și va putea fi folosit cu rol de săgeată;
  • Dacă are vârful îndreptat în jos, el va sugera lipsă de echilibru, involuție, instabilitate, chiar pericol.

Cel mai des regăsim triunghiurile în primele două variante de dispunere (cu vârful orientat în sus sau în partea laterală) și este utilizat cu precădere în logouri, iar pe site-uri îl găsim mai degrabă cu rol de ghidare a privirii utilizatorilor sau în combinație cu alte figuri geometrice, din considerente pur estetice.
triangle-design

 

Varta
Computer Graphics Design

 

google-drive-logo