În Inspirație

VDTruck 3D: radiografia unui joc în construcție

VDTruck 3D

Prezentat în cadrul întâlnirii TiMo din luna iunie, VDTruck 3D ne-a atras atenția din prima clipă: un joc în care userii sunt șoferi de TIR care au posibilitatea, în timp și în funcție de gradul de implicare, să își dezvolte propria companie de transporturi, pe care ulterior să o administreze.

Odată cu boom-ul noilor tehnologii, oamenii sunt în permanentă căutare a unei realități augmentate. Experiențele virtuale trebuie să se ridice la înălțimea așteptărilor și să fie cât mai autentice cu putință, în fiecare detaliu audio sau vizual. Aceasta este marea provocare a programatorilor de jocuri video: de a transpune jucătorii într-o realitate cât mai apropiată de cea aflată dincolo de display. Și asta încearcă să facă și Andrei Mănescu, cel care lucrează la VDTruck 3D.

Trebuie menționat că jocul este sub dezvoltare din luna februarie, iar dacă sunteți interesați să vă implicați în definitivarea sa, mai ales pe partea de design grafic, modelare 3D și sound engineering, sunteți invitați să o faceți. Dacă sunteți curioși să vedeți în ce stadiu se află dezvoltarea jocului, puteți consulta changelog-ul disponibil aici.

Povestea VDTruck 3D

Totul a pornit de la ideea unui joc browser based, lansat în 2008, care poartă același nume și care a strâns deja 14 000 de jucători. VDTruck 3D se dorește a fi primul joc online cu camioane de o asemenea complexitate, care nu se limitează doar la a da jucătorilor posibilitatea de a simula conducerea unei mașini cu gabarit mare pe cele mai spectaculoase drumuri ale lumii, ci le oferă o experiență complexă, ce împrumută puțin din ideea de Second Life, aceștia putând să își dezvolte personajele și să își construiască propria carieră în transporturi.

Astfel, de la un simplu șofer ajungi un manager care trebuie să se ocupe de propria firmă, să se plimbe prin Europa pentru a obține contracte cât mai bune și să  fie mereu cu ochii pe companiile concurente.

Din culisele programării

Jocul este dezvoltat în Unity3D și este scris atât în JavaScript, cât și în C#. Pentru ca realitatea vizuală reprezentată să fie cât mai autentică, s-au folosit câteva asset-uri disponibile în assetstore, care au fost ulterior modificate. Acestea asigură redarea unor detalii fine, dar importante în construirea autenticității jocului, în acest caz fiind vorba despre aspectul șoselelor, al mașinilor conduse de jucători și de atmosfera generală a jocului. Astfel, cu Edy Vehicle’s Physics s-a reușit deformarea fizică a caroseriei în momentul unui impact mai puternic. Tot un astfel de asset – Easy Roads Pro – a fost folosit și pentru crearea unor drumuri foarte bine definite, cu poduri, râuri, fluvii și side objects, astfel că realitatea ilustrată în joc să reproducă cât mai fidel realitatea din afara jocului.

În stadiul în care se află acum, jocul este rezultatul muncii unui singur om. Andrei a lucrat singur timp de trei luni la partea de programare, iar de grafică s-a ocupat, în mare, tot el. Modelele 3D pentru orașe sunt descărcate gratuit de pe internet, iar camioanele 3D sunt de la diverse persoane care au modelat camioane pentru alte jocuri și i-au dat permisiunea de a le folosi în VDTruck 3D. Astfel, dezvoltarea de până acum a jocului este destul de lowbudget, investițiile fiind direcționate mai ales în zona de assets și însumând până la acest moment puțin peste 172$.

Jocul va fi disponibil pe cele mai populare sisteme de operare: Windows, Mac OS X, Android și iOS, iar în viitorul ceva mai îndepărtat este posibil să apară și pentru Windows Phone 8 și BlackBerry. Din fericire, conturile tuturor jucătorilor vor fi stocate online, iar aceștia pot continua jocul în orice moment, de pe orice platformă doresc, interfețele neprezentând diferențe majore.

Lansare și planuri de viitor

Se estimează că jocul va fi finalizat undeva la sfârșitul anului 2013 sau chiar începutul anului 2014, în funcție de ritmul în care o să se desfășoare munca. VDTruck 3D va fi distribuit gratuit, în regim Freemium, astfel că utilizatorii care doresc anumite facilități sau produse premium le vor putea achiziționa folosind monezi cumpărate.

În momentul lansării, harta jocului va ocupa o foarte mare parte din Europa, dar este în plan ca pe viitor să fie adăugate și harta Americii de Nord, poate chiar și a Australiei.

Screenshot-uri din VDTruck 3D

Cadru general șosea:
VDTruck 3D

Imagine camion lateral:
VDTruck 3D

Imagine mașină spate
VDTruck 3D

Succesiune zi-noapte
VDTruck 3D

Luminozitate dimineața:
VDTruck 3D