În Inspirație

Xerox PARC, 41 de ani de invenții și inspirație

parc

 

Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. George Santayana, Reason in common sense, 1905.

Primele 3 minute din înregistrarea de mai jos din 1992 de la forumul PARC reprezintă un adevărat izvor de inspirație dacă luăm în calcul gândirea avansată pe care o aveau cercetătorii acelor vremuri și faptul că multe dintre ideile lor se află la baza unor produse care ne ușurează nouă astăzi viața.

☞ Vezi înregistrarea

Ce reprezintă PARC?

PARC ( Palo Alto Research Center) este celebrul centru de cercetare din Silicon Valley, California. Acesta a fost înființat în 1970, iar existența sa este strâns legată de Xerox Corporation. Din anii ’70 și până astăzi, PARC s-a concentrat pe cercetare și dezvoltare, ceea ce a dus la apariția unor concepte și produse inovatoare, iar de multe dintre ele ne folosim cu toții. În prezent, PARC deține aproape 2500 de patente. Așa cum se întâmplă de obicei, există anumite controverse cu privire la originea reală a invențiilor. În cazul acesta, unele dintre invenții au fost asociate cu alte companii precum Apple sau Microsoft, însă nu aceste controverse reprezintă subiectul articolului.

Mai jos găsiți câteva dintre cele mai celebre invenții care îi sunt atribuite, de regulă, centrului de cercetare din Palo Alto:

1. Prima imprimantă cu laser

 sursă poză

Această invenție datează de prin 1969, cu un an înainte de fondarea propriu-zisă a PARC. Cu toate acestea, părintele ei, Gary Starkweather, a colaborat în anii următori cu cercetătorii de la PARC pentru a-și îmbunătăți invenția. Abia în 1977 a fost lansată propriu-zis imprimanta cu laser Xerox 9700, care a adus companiei venituri de miliarde de dolari.

2. Prima interfață grafică (GUI)

 sursă poză

Prima interfață grafică a fost creată în 1973 de Doug Engelbart  pentru Xerox Alto Personal Computer. Același inventator a fost responsabil ( în mod oficial, cel puțin) și de conceperea primului mouse.   Se pare că pe urmă, invenția lui a fost cumpărată de Apple.

3. Computerul Xerox Alto

  sursă poză

Mașinăria a fost dezvoltată tot de PARC în 1974 și se presupune că a fost prima stație de lucru din istorie. Xerox Alto era destul de asemănător cu calculatorul din zilele noastre, întrucât avea interfață grafică, iconițe, ferestre, meniuri, mouse, hard drive și conexiune Ethernet. Acesta nu a fost însă comercializat, ci a fost mai degrabă o invenție experimentală.

4. Ethernet

  sursă poză

Robert Metcalfe a proiectat și testat prima rețea Ethernet în 1973. Într-o versiune inițială și experimentală, comunicația se realiza cu 2.94 Mb/s.

5.  PARCPad, strămoșul tabletelor de azi

  sursă poză

Tot cercetătorii de la Palo Alto au creat o formă inițială și funcțională a ceea ce numim astăzi tablete. Este vorba despre primul  PARCPad apărut în 1992, care, surprinzător sau nu, avea touchscreen și beneficia de tehnologia NFC ( near field connection), de care se bucură în prezent un număr destul de mic de smartphone-uri.

Această invenție, la fel ca și cele menționate până acum, făcea parte din filosofia PARC numită ubiquitous computing. Aceasta presupunea faptul că oamenii vor fi înconjurați pretutindeni de tehnologie, care va fi integrată în viața de zi cu zi, în activitățile banale zilnice. Tehnologia trebuia să se muleze după om și să devină  parte integrantă din viața lui, nicidecum să-l forțeze să se adapteze el.

6. Active Badge

sursă poză

Un alt exemplu despre care se menționează și în clipul video de mai sus este Active Badge, un mini-calculator pe care cercetătorii îl purtau ca și ecuson, dar care, fiind conectat la o rețea, trasmitea semnale prin toată clădirea în care se aflau. În momentul în care cineva dorea să găsească un anumit cercetător, putea să îi afle locația exactă. Dacă alegea să îl sune, apelul îi era redirecționat spre cel mai apropiat telefon din preajma cercetătorului și, cel mai interesant, acesta suna într-un mod specific atunci când destinatarul apelului era cercetătorul respectiv. Prin folosirea unui software special,  cel care deținea un Active Badge putea întocmi chiar și un jurnal cu toate activitățile zilnice. Toate acestea erau deja posibile în anul 1992.

Pe lângă cele de mai sus, tot în cadrul PARC s-au dezvoltat concepte extrem de interesante, precum biroul viitorului (biroul digital) sau tehnologia invizibilă (ubiquitous computing). Cercetătorii erau convinși că tehnologia trebuie să fie cât mai puțin sesizabilă, cât mai bine înrădăcinată în viața de zi cu zi:

There is more information available at our fingertips during a walk in the woods than in any computer system, yet people find a walk among trees relaxing and computers frustrating. Machines that fit the human environment, instead of forcing humans to enter theirs, will make using a computer as refreshing as taking a walk in the woods. Mark Weiser

Pentru mai multe exemple, găsiți aici un slide cu detalii despre activitatea centrului de cercetare, invențiile și acțiunile în care s-au implicat de-a lungul celor 41 de ani de existență.