În Interviuri

[Interviu] Alina Bota: Despre promovarea excelenţei în ţară şi în străinătate

alina bota

Alina Bota este Președinte al Ligii Studenților Români din Străinătate din ianuarie 2015, după ce a coordonat timp de 2 ani echipa internațională a filialelor LSRS. Aceasta și-a început activitatea în LSRS în 2011, ca voluntar, contribuind activ la dezvoltarea filialei LSRS Franța în timpul studiilor realizate la Paris. Alina este totdodată implicată în acțiuni de promovare a relațiilor bilaterale între Franța și România, ca parte din consiliul de conducere al Club EntRO Paris (Clubul Antreprenorilor Români).

Salut, Alina! Bine ai venit în comunitatea Ctrl-D.

Hai să intrăm direct în povestea din spatele cifrelor. LSRS reunește peste 11.000 de membri din peste 55 de țări, cu peste 300 de voluntari în cele 40 de filiale și reprezentanțe din toată lumea. Impresionant! Cum a început totul şi cum aţi crescut în tot acest timp?

Din punctul meu de vedere, motorul acestei organizații este pur și simplu, prietenia! Practic, LSRS a luat naștere prin comuniunea de idei, proiecte, trăiri, planuri, viziuni și cunoștințe ale unor prieteni, rețea care a crescut de la an la an, și Liga alături de ea.

Președintele fondator, Tianu Burduja, alături de un grup de prieteni apropiați, au identificat această nevoie a studenților români din străinătate să aparțină unei comunități specifice care să acorde membrilor săi « o casă departe de casă ». Astfel, Liga s-a lansat oficial în ianuarie 2009, fiind prima organizație care își propune să reunească studenții și absolvenții români din străinătate într-o comunitate.

Filialele LSRS din întreaga lume  și-au început activitatea din martie 2009 și de la momentul zero până în prezent, se consolidează după același principiu, al prieteniei. Sute de ore petrecute în conferințe Skype şi mii de e-mail-uri și mesaje pe rețelele de socializare nu fac decât să confirme că a-l cunoaște pe celălalt nu depinde de proximitatea spațială. Câte proiecte minunate nu s-au realizat fără ca acești oameni să se întâlnească în persoană, fiind ghidați de aceleași principii în viață!

LSRS are aproape 7 ani împliniți, timp în care am cunoscut mulți tineri inteligenți, entuziaști, pasionați de ceea ce fac, oameni care mi-au devenit prieteni! Această relație este ceea ce ne ține împreună și ceea ce face ca Liga să rămână o organizație bazată exclusiv pe voluntarii ei.

În descrierea LSRS menţionaţi şi faptul că promovați o atitudine pozitivă faţă de perspectivele reorientării tinerilor spre ţară. Ce strategie de comunicare folosiţi în această direcţie?

Toate proiectele LSRS sunt importante pentru comunitățile cărora li se adresează. Una dintre misiunile centrale ale Ligii este într-adevăr facilitarea reîntoarcerii tinerilor absolvenți cu studii în străinătate în România. În acest sens, vă pot da exemple concrete de acțiuni prin care promovăm și susținem această atitudine și stare de spirit.

SMART Diaspora este un proiect de politici publice care propune, printr-o serie de măsuri practice, valorificarea potențialului strategic al tinerilor înalt calificați de peste hotare și facilitarea contribuției lor la dezvoltarea economică și socială a României.

Obiectivul principal al SMART Diaspora este acela de a transforma România într-o destinație atractivă de carieră pentru studenții și absolvenții universităților din întreaga lume. În cadrul acestuia există programul SMART Internships dedicat stagiilor de practică în instituții publice şi adresat celor mai buni studenți și absolvenți români din întreaga lume. Prin intermediul acestuia, tinerii dobândesc experiență profesională în sistemul public și investesc capitalul educațional și intelectual de care dispun în beneficiul instituțiilor gazdă.

În același timp, proiectul Hai Acasă! este un eveniment de cariere care se adresează studenților și absolvenților cu studii peste hotare care vizează companiile interesate să angajeze tineri cu experiență academică și profesională internațională.

Daca prima ediție s-a bazat într-o foarte mare măsură pe ceea ce s-a întâmplat în cadrul evenimentului offline, anul acesta principalul punct de interes a devenit platforma online, unde am avut peste 400 de persoane înscrise ce au interacționat cu angajatorii români. Tocmai de aceea, tot sub umbrela Hai Acasă! am început să realizăm o serie de prezentări online ale unor angajatori privați din Romania, pentru a-i aduce pe studenții români, indiferent de țara în care se află, și mai aproape de oportunitățile de carieră din România.

Astfel, încercăm să oferim studenților români interesați să revină în țară o dublă perspectivă ce le deschide calea atât către mediul public, cât și către cel privat. În acest sens, Liga devine un liant între angajatori și studenți, făcând posibilă crearea unui mediu propice revenirii în Romania a celor interesați de această traiectorie profesională.

În același timp, suntem conștienți de faptul că nu toți absolvenții români de peste hotare își doresc să se întoarcă în România după terminarea studiilor. Astfel, mesajul LSRS este unul de implicare activă în societatea românească și de încurajare a inițiativelor pentru dezvoltarea României, indiferent de calea aleasă și de țara de reședință. Chiar dacă suntem la mii de kilometri depărtare, acest fapt nu trebuie să ne împiedice ca în activitatea noastră de zi cu zi să punem umărul la dezvoltarea sustenabilă a României. Așadar, nu e neapărat nevoie de o întoarcere fizică în țară, ci de o atitudine activă și pozitivă față de aceasta.

Printre acţiunile LSRS se numără şi promovarea unei imagini pozitive a ţării peste hotare. Ce presupune acest lucru în prezent? Puteţi spune că sunteţi implicaţi într-un program de branding de ţară?

În prezent, LSRS are o acoperire teritorială în 40 de filiale pe toate continentele, prin care încearcă să ofere un cadru de exprimare solidar comunității de studenți români din țara gazdă. De-a lungul celor aproape 7 ani, filialele LSRS au realizat o serie întreagă de evenimente precum seminarii de consiliere pentru studenţi, petreceri de bun-venit şi socializare, au reprezentat România cu mândrie la festivaluri internaţionale, emisiuni TV, au efectuat parteneriate cu mediul asociaţiilor din ţările-gazdă, au menţinut o legătură strânsă cu Ambasadele şi Consulatele României în străinătate și au sărbătorit alături de comunitatea internațională evenimente speciale precum Ziua Națională sau Mărțișorul. Nu știu dacă putem vorbi de branding de țară, dar cu siguranță putem considera voluntarii LSRS adevărați ambasadori ai României.

În acest an, ne pregătim să lansăm un proiect nou, dedicat în întregime acestei misiuni de promovare a imaginii pozitive a țării noastre, atât peste hotare, cât și în România. În plus, ne dorim ca fiecare voluntar LSRS să ofere un exemplu demn de urmat de cei din jurul său și să contribuie la recunoașterea diversității și a valorii comunităților românești de pretutindeni.

Totodată, LSRS se adresează şi tinerilor interesaţi de studiul în străinătate. Ce programe derulaţi în această direcţie şi ce oferă ele?

GoStudy grupează cele mai complexe servicii de consiliere gratuită pentru tinerii români care doresc să studieze peste hotare. În acest sens, avem 3 inițiative principale ce își propun să asigure cadrul logic și informativ necesar unui elev sau student român ce-și dorește să studieze la o universitate din străinătate.

În primul rând, Caravana LSRS pornește în fiecare an la drum în orașele mari din țară pentru a oferi consiliere directă prin intermediul unor seminarii gratuite. În cadrul acestor seminarii, actualii sau foștii studenți români de peste hotare, își prezintă experiența de studiu în străinătate și răspund direct întrebărilor celor interesați de astfel de oportunități. Până în prezent, peste 5.000 de tineri au beneficiat de sfaturi practice, legate de studiul în străinătate din partea voluntarilor LSRS.

În plus, există și o variantă online a Caravanei – Face2Facebook. Aceasta se desfășoară pe Facebook și reunește în timp real zeci de tineri interesați de studiile în străinătate care pot pune întrebări voluntarilor LSRS. Componenta online a Caravanei este dublată de programul ROad to Success ce aduce sub aceeași umbrelă experiențele studenților, absolvenților și profesorilor români din Diaspora sub forma unor interviuri și articole interactive ce oferă informațiile necesare celor interesați de un parcurs academic în afara granițelor României.

În al doilea rând, Proiectul de Mentorat vine ca o continuare logică a Caravanei. Acesta se adresează celor care au luat deja decizia de a aplica la una sau mai multe universități din străinătate. Proiectul își propune să creeze legături între elevii și studenții interesați de studiul la o anumită universitate internațională cu tineri care au studiat deja acolo. Acest lucru presupune consiliere individuală, sfaturi practice și administrative, aspecte extrem de importante la orice început de drum. Anual, există peste 150 de mentori înscriși în proiect și mai mult de 140 de perechi active, care acoperă peste 22 de destinații de studiu.

Nu în ultimul rând, Wiki.lsrs.ro reprezintă cel mai vast portal online cu informații despre studiul în străinătate, de la studenți pentru viitorii studenți și înregistrează peste 1.700.000 vizitatori de la lansare.

În curând va avea loc Gala Studenţilor Români din Străinătate care se află deja la cea de-a şaptea ediţie. Ce urmăreşte acest proiect şi pe cine implică?

Gala este evenimentul de decernare al Premiilor LSRS pentru Excelența Academică în Străinătate, iar principala misiune este de a evidenția realizările studenților români din afara granițelor țării, precum și importanța strategică a acestui grup în perspectiva unei dezvoltări sustenabile a României.

Concursul reprezintă elementul central al Galei LSRS. Termenul limită de înscriere pentru ce-a de-a 7-a ediție este 1 decembrie a.c. În cazul în care cunoașteți tineri cu rezultate academice remarcabile, vă rugăm să îi recomandați pentru înscrierea în competiție aici. De asemenea, toți cei care doresc să ia parte la concurs și să-și încerce șansa de a deveni Studentul Anului, sunt încurajați să se înscrie în competiție pe http://gala.lsrs.ro/concurs.

De curând, LSRS a fost partener al Ctrl-D la conferinţa Carieră în Ctrl. Acolo am dezbătut întrebarea: “Carieră în ţară sau în străinătate?” Care este poziţia ta la acest capitol?

Este de datoria noastră să încurajăm implicarea cât mai activă în cadrul societății românești a cât mai multor tineri români, indiferent de țara în care activează. Personal, consider că alegerea « cariera în țară sau în străinătate » trebuie făcută în cunoștință de cauză și în urma unei analize profunde a oportunităților fiecăruia dintre noi. Există, într-adevăr, avantaje și dezavantaje în ambele cazuri. Eu deocamdată am ales să îmi încep o carieră în Franța, dar nu exclud niciodată posibilitatea întoarcerii acasă.

Există din ce în ce mai multe exemple de studenți români cu rezultate și realizări extraordinare în străinătate care aleg să se întoarcă acasă. Cred că trebuie felicitați pentru curaj și pentru atitudinea pozitivă pe care o au față de România. În același timp, cei ce aleg să rămână în străinătate nu trebuie blamați, iar decizia trebuie sa le fie respectată.

Eforturile noastre nu trebuie direcționate către « întoarcerea cu orice preț », ci  către crearea unui context favorabil reorientării către România, în care informațiile să fie relevante și să ofere o imagine de ansamblu asupra oportunităților de carieră atât din țară cât și din străinătate.