În Interviuri

Interviu cu Alexandra Palconi: “Uşor, da?”

Alexandra Palconi

Interviul de astăzi o are în prim plan pe Alexandra Palconi, bloggeriţă adoptată de Timişoara, al cărei blog stă sub îndemnul paşnic inclus în titlul interviului. Alexandra a absolvit Jurnalismul şi este, în prezent, masterandă în Mass-Media şi Relaţii Publice. Mai departe, vom încerca să aflăm care este relația dintre blogging și jurnalism.

 

Ctrl-D: Îți mulțumim pentru că ai acceptat acest interviu, Alexandra. În calitate de absolventă de jurnalism, spune-ne, te rog, care crezi că sunt şansele să profesezi în domeniul studiat, în Timişoara sau , de ce nu, în ţară?

Alexandra Palconi: Deși am studiat jurnalismul, sincer, nu am încercat să profesez în domeniul studiat. Nu am vrut şi mi-am dat seama de asta încă din anul II de studii. În ziua de azi, prea puţini mai sunt interesați de adevăr, iar presa şi-a pierdut foarte mult din puterea pe care o deţinea cândva. Şansele ca un absolvent de jurnalism să prindă un loc de muncă decent în acest domeniu sunt destul de reduse.

Iar dacă prinde un post, în general, salariul şi programul de muncă lasă de dorit. În plus, sunt necesari câţiva ani de experienţă. Şi asta se aplică în toată ţara.

 

Ctrl-D: Există o legătură directă între specializarea ta şi faptul că ai un blog pe care scrii constant sau crezi că ai fi făcut acelaşi lucru şi dacă erai studentă, să zicem, la Medicină?

Alexandra Palconi: Cu siguranţă aş fi făcut acelaşi lucru indiferent de specializarea pe care mi-aş fi ales-o, dar poate că nu aş fi fost atât de pregătită sau nu aș fi avut timpul necesar pentru a menţine o frecvenţă constantă pe blog. În primul an de studii, eram înscrisă la două facultăţi la zi, în paralel: Jurnalism şi Litere.

M-am gândit eu că specializările se potrivesc foarte bine una cu cealaltă. Din anul II, am renunţat la Litere, dar îmi prinde bine ce am învăţat acolo. Din jurnalism încerc să adopt regulile, dar nu şi stilul (deşi îmi mai scapă uneori). Așadar, există o legătură, hai să spunem, indirectă, pentru că eu am pornit pe acest drum visându-mă jurnalistă şi nu aveam gânduri să fac blogging.

 

Ctrl-D: În ultimul timp se tot vorbeşte despre blogging ca o formă de jurnalism. De asemenea, la multe evenimente, bloggerii primesc invitaţii şi autorizaţii la fel ca şi jurnaliştii. Consideri că blogul este doar un alt instrument online de comunicare sau crezi că poate fi încadrat fără probleme în jurnalism?

Alexandra Palconi: A nu se confunda lucrurile aici. Blogging-ul tinde să se întrepătrundă tot mai mult cu jurnalismul, dar nu este deloc acelaşi lucru. Blogging-ul e mai mult o alternativă a acestuia, chiar dacă editorialele de presă se aseamănă cu conţinutul unui blog.

 

Ctrl-D: Cum crezi că trebuie să fie un blogger pentru a putea îndeplini rolul de jurnalist, mai ales cei care nu au studii în domeniu?

Alexandra Palconi: Nu cred că un blogger îşi doreşte să fie jurnalist.

 

Ctrl-D: În blogosferă, sunt destul de întâlnite advertorialele, adică articolele plătite, aceasta fiind un alt mod de monetizare pentru unii dintre bloggeri. În schimb, codul etic al unui jurnalist nu îi permite să scrie articole preferenţiale sau comandate. În această situaţie, nu crezi că un blogger jurnalist ar întâmpina probleme în îndeplinirea corectă a noii meserii?

Alexandra Palconi: Pentru răspunsul acestei întrebări o să-mi permit să îl citez pe Raico Cornea, jurnalist TVR, cu o carieră frumoasă de 20 de ani în spate: „ În presă, oricine ar vrea să scrie editoriale”.

Aşadar, nu cred că un blogger ar întâmpina probleme în îndeplinirea corectă a noii meserii.

 

Ctrl-D: Totodată, blogul a fost conceput cu scopul de a fi un fel de jurnal online şi asta şi reprezintă pentru cei mai mulţi dintre bloggeri. Acest lucru înseamnă că unele bloguri abundă în subiectivism, iar o condiţie esențială în jurnalism este ca informaţiile să fie prezentate obiectiv. Crezi că acest aspect ar putea reprezenta o piedică în calea unui blogger care cochetează și cu jurnalismul?

Alexandra Palconi: Un jurnalist transmite informaţiile esenţiale publicului într-un mod obiectiv. Bloggerul transmite informaţiile esenţiale într-un mod subiectiv şi are cale liberă pentru a-şi prezenta opiniile şi părerile. Pentru că publicul are nevoie de o opinie, de o părere. Tocmai pentru asta există blogging-ul. Din punctul meu de vedere, o persoană poate fi şi jurnalist şi blogger, dar în niciun caz ambele.

Un jurnalist care renunţă să profeseze şi se îndreaptă spre blogging, devine automat blogger. Că poate face reportaje, interviuri etc, la fel ca în jurnalism, desigur – diferenţa o face doza de subiectivism din materialele redactate. În concluzie, nu văd de ce un blogger (şi) jurnalist sau un un fost jurnalist devenit blogger ar avea probleme în acest sens.

 

Ctrl-D: Consideri că sunt justificate părerile care susţin că există o anumită repulsie din partea jurnaliştilor faţă de bloggeri?

Alexandra Palconi: Nu prea am acordat atenţie acelor dispute care au apărut între jurnalişti şi bloggeri, dar am senzaţia că jurnaliştii consideră uneori că bloggerii le iau pâinea de la gură, ceea ce e puţin greşit.

Jurnaliştii, la fel ca şi bloggerii, au rolul lor bine definit, însă disputele apar din cauza faptului că bloggerii primesc invitaţii şi acreditări pentru diferite evenimente, la fel ca jurnaliştii. Acreditările de bloggeri sunt tot acreditări de presă, de fapt, deoarece încă nu există o formă de acreditare specială pentru blogging.

Acreditările de acest gen au început să se acorde pe fondul unei creşteri calitative a conţinutului de blogging, în comparaţie cu presa care are probleme tot mai mari legate de credibilitate. Cunosc cazuri în care bloggerii şi-au făcut treaba mai bine decât jurnaliştii în cadrul unui eveniment. Nu vreau să supăr pe nimeni spunând aceste lucruri.

Pentru a vă răspunde la întrebare, cred că părerile legate de acest subiect nu sunt justificate. Ele sunt doar împărţite.

 

Ctrl-D: În momentul de faţă, te specializezi în Mass Media şi Relaţii Publice. Pe ce cărţi sau resurse online te bazezi pentru a învăţa mai multe?

Alexandra Palconi: Da, e drept că m-am înscris la Mass-Media şi Relaţii Publice. Dar am un deja-vu. Mă simt ca atunci când eram şi la Litere şi la Jurnalism. Nu ştiu încă, nu m-am hotărât dacă vreau să finalizez aceste studii de master. Ceea ce fac eu la ora actuală ţine mai mult de marketing şi publicitate. Spre exemplu, cărţile pe care le citesc acum sunt Buzzmarketing de Mark Hughes, Rules for Revolutionaries de Guy Kawasaki şi tocmai am primit cadou The Steve Jobs Way: iLeadership for a New Generation, de Jay Elliot şi William L. Simon (carte pe care o citesc pe nerăsuflate).

În plus, citesc manuale de marketing şi publicitate, pentru că simt că-mi lipseşte informaţia de bază şi trebuie cumva să o asimilez şi să o întăresc. Resursele online sunt infinite, dar urmăresc cu multă atenţie Mashable, markpolland.net sau Ctrl-D :).

De asemenea, încerc să particip la cât mai multe conferinţe, workshop-uri și cursuri pe care le consider utile. Ştiu că e imposibil să fiu la curent cu absolut tot ce se întâmplă, dar încerc să-mi aloc timp şi să-mi dau toată silinţa să fac asta.

 

Ctrl-D: Ai fost implicată direct în campanii sau proiecte de comunicare?

Alexandra Palconi: Anul trecut am fost supervizor la Noaptea Albă a Filmului Românesc – Timişoara, am avut un rol în campania Finalei Cupei României de Rugby RMGC, am fost ambasador online la 11even – Timişoara (de unde am făcut şi live blogging) şi am fost blogger acreditat la Astra Film Festival Sibiu 2011.

A fost un an foarte reuşit din acest punct de vedere pentru mine, iar 2012 se anunţă a fi unul şi mai bun, ceea ce nu face decât să mă bucure şi să-mi doresc să continuu cu activitatea mea legată de blogging şi online.

 

Ctrl-D: Şi întrebarea de final: ce planuri de viitor ai?

Alexandra Palconi: Viaţa mea de până acum a fost o sumă de suprize, de decizii spontane şi de răsturnări de situaţii. Oricât m-am străduit eu, socoteala de acasă nu s- a potrivit aproape niciodată cu cea din târg, să zic aşa. Deocamdată mă concentrez pe blogging şi pe locul meu de muncă. Sunt la început de drum şi consider că acesta e momentul meu. Vreau să învăţ cât mai multe, să cresc şi să evoluez din punct de vedere profesional. Mă gândesc serios ca în toamnă să mă înscriu la o facultate de marketing. Nu vreau să plec din Timişoara, iubesc enorm oraşul acesta, dar nu am idee ce-mi rezervă viitorul. Iar în plan personal, mi-e mai mult decât foarte bine. Ş-apoi, sunt tânără şi am o viaţă întreagă înainte, deci, uşor, da?

 

Îţi mulţumim pentru interviu, Alexandra! Să rămâi în ctrl!

Puteţi afla mai multe despre Alexandra Palconi pe blogul ei personal, alexandrapalconi.info.