În Interviuri

Interviu cu Andrei Conțan, cofondator al Comunității Române de Testeri

Andrei Contan

Andrei Conțan este Test Architect la ISDC, unde se ocupă cu implementarea și monitorizarea strategiilor de testare. În același timp, Andrei este cofondator al Comunității Române de Testeri, un grup care se adresează testerilor din țară și care are ca scop aducerea laolaltă a acestora. În interviul de astăzi vom afla mai multe despre obiectivele și planurile de viitor ale acestei comunități, dar și despre Conferința Comunității Române de Testeri.

Ctrl-D: Spune-ne puțin despre tine, despre parcursul tău profesional și cum ai ajuns să faci software testing.

Andrei:Testarea a fost primul meu loc de muncă, în 2005, și nu m-am oprit de-atunci. Pe parcursul acestor ani, am lucrat pentru firme mari și mijlocii, însă primul loc de muncă nu se uită niciodată.

 

Ctrl-D: Ești cofondator al Comunității Române de Testeri. De unde a venit ideea acestei comunități și care este misiunea sa?

Andrei: Ideea acestei comunități a venit dintr-o necesitate de-a mea și a colaboratorului meu, Andrei Ghinescu, de a avea acces la oameni din domeniul testării, cu care să împărtășești idei și experiențe și care pot să ofere păreri și impresii în diverse arii ale testării software.

În cei 4 ani de existență, grupul a evoluat constant, având, în momentul de față, peste 700 de membrii, și își dorește să ofere testerilor un mediu de conversație pe tematici tehnice.

 

Ctrl-D: Recent a avut loc cea de-a treia ediţie a Conferinței Comunității Române de Testeri. Cum a luat naștere acest proiect și ce poți să ne povestești despre evoluția sa?

Andrei: Prima conferință a avut loc în 2012 și a venit ca o completare a comunității. Am dorit să organizăm un eveniment coordonat de testeri pentru testeri și să oferim acces la informație și la diversele abordări în domeniu prin speakeri invitați atât din mediul local, cât și din cel internațional.

În plus, nu exista un eveniment unde aceștia să se poată întâlni și să comunice despre lucrurile de care sunt interesați sau pe care le practică.

Evoluția evenimentului a fost una rapidă. Prima ediție a găzduit 200 de participanți și 5 speakeri, iar ediția din acest an a găzduit 360 de participanți în cele 2 zile de eveniment, care au luat parte la prezentările a 22 de speakeri din țară și din străinătate.

 

Ctrl-D: Cum crezi că ajută aceste tipuri de evenimente la dezvoltarea profesională a testerilor?

Andrei: Ne dorim ca, prin aceste evenimente anuale, să aducem mai multă vizibilitate și claritate în abordările și practicile de testare folosite de alți colegi testeri din diverse medii IT. De asemenea, dorim să aducem în atenția comunității software diferite trenduri în domeniu, practici de succes și chiar mici ateliere, în care pot deprinde tehnici și metode noi.

În fiecare an ne dorim să diversificăm tematicile abordate și să oferim participaților posibilitatea de a alege dintr-o gamă variată de prezentări, care să se preteze cât mai bine pe ariile de interes ale fiecăruia.

 

Ctrl-D: Care sunt calitățile unui bun tester? Cum trebuie să arate portofoliul său?

Andrei: Tema care tratează calitățile unui tester este un subiect foarte dezbătut pe bloguri și în articolele de specialitate, chiar și la conferințe. Este surprinzător că nici una dintre calități nu face referire la cunoștințe tehnice sau la o educație în domeniul tehnic; majoritatea fac referire la atenția la detalii, dorința constantă de a învăța lucruri noi, abilități bune de comunicare, curiozitate, adaptabilitatea la situații noi și, bineînțeles, simțul umorului.

 

Ctrl-D: Tu ce instrumente folosești în procesul de testare?

Andrei: Există o varietate foarte mare de instrumente care pot să asiste un tester în procesul de testare. Îmi aduc aminte la RTC2013, unul din vorbitori a fost întrebat care e instrumentul său preferat de testare. Răspunsul primit a fost: „my brain” și i-am dat dreptate. Cel mai important este să gândești, să încerci, să înțelegi și să chestionezi în permanență validitatea aplicațiilor testate.

 

Ctrl-D: Care sunt cele mai mari provocări pentru un tester de software?

Andrei: Majoritatea provocărilor sunt oferite de contextul aplicației testate și de înțelegerea acestuia. Am menționat că adaptabilitatea trebuie privită ca fiind o calitate; consider că e foarte important pentru un tester să reușească să adapteze abordarea de testare în funcție de contextul dat.

Având în vedere că trăim în era vitezei și totul se întâmplă foarte repede, contextele variază foarte mult, iar adaptabilitatea la toate aceste schimbări, consider eu, reprezintă o adevărată provocare pentru testeri.

 

Ctrl-D: Tu cum te-ai pregătit pentru această profesie? Cât a fost educație formală și cât spirit autodidact și resurse alternative?

Andrei: Pot să spun că nu eu am ales profesia, ci că profesia m-a ales pe mine. Când m-am angajat ca tester, nu aveam nici experiența, nici cunoștințele necesare care să mă recomande pentru această poziție. Mai târziu am aflat că singurul diferențiator între mine și ceilalți candidați a fost dorința de implicare și simțul umorului.

Din păcate, educația formală în domeniul testării software nu a ajuns la maturitate, însă mă bucur să văd că există efort din partea universităților de a include în programa școlară cursuri de testare software. E un bun început.

Dezvoltarea profesională în testing cade sub incidența curiozității și implicării personale în conversații, evenimente, acțiuni derulate în mediul online, care pot contribui la o experiență bogată.

 

Ctrl-D: Pentru cei care ar vrea să facă parte din Comunitatea Română de Testeri: care este procesul de înscriere și ce beneficii/responsabilității au membrii comunității?

Andrei: Majoritatea conversațiilor le purtăm în mediul de socializare LinkedIn, unde avem un grup creat „Romanian Testing Community” sau pe Facebook și Twitter. Tot ce trebuie să facă este să adere la aceste grupuri, să ia parte sau să inițieze discuții pe teme de testare.

 

Ctrl-D: Ce planuri de viitor aveți cu această comunitate şi cu conferinţa?

Andrei: Deși evenimentul a luat naștere la Cluj și e susținut în mare majoritate de companii de IT clujene, ne dorim să desfășurăm acest eveniment și în alte orașe ale țării, să nu devină un eveniment-proprietar Cluj.

Aceasta a fost și deviza noastră de început, motiv pentru care l-am denumit „Romanian” și nu „Cluj” Testing Community. Intenționăm să începem acest demers chiar din această toamnă, cu un eveniment de mai mică amploare, în București și, în viitor, în Iași, unde avem în vedere colaborarea cu o organizație locală de același profil.