În Interviuri

Interviu cu Andrei Drăgan, graphic designer timişorean

Andrei Drăgan

Andrei Drăgan este un graphic designer cu o experiență de peste 7 ani în domeniu. Totodată, Andrei este și colaborator Ctrl-D, publicând mai multe articole pe teme de design, pe care le găsiţi aici. Nu în ultimul rând, timp de mai mulți ani, Andrei a fost tattoo artist, iar în timpul în care nu se ocupă de design, își dezvoltă talentul în arte marțiale.

Aflaţi mai multe despre Andrei şi proiectele în cadrul cărora şi-a adus contribuţia în interviul ce urmează:
Ctrl-D: Vom începe prin a-ți pune o întrebare pe care este posibil să o primești destul de des. De ce ai ales să te specializezi în design? A fost o trecere normală de la hobby la pasiune și apoi la job sau a fost ceva mai spontan?

Andrei Drăgan: Nu pot spune că a fost neapărat o alegere. Desenez de când mă ştiu. A fost doar o chestiune de timp până când am început să învăţ soft-uri de procesare de imagini şi mi-am dat seama că designul este cea mai potrivită profesie pentru mine.
Ctrl-D: Ai studiat o facultate de profil sau ai învățat pe cont propriu?

Andrei Drăgan: Am studiat design grafic la Facultatea de Arte Plastice, în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, dar cel mai mult am învăţat pe cont propriu, muncind. Cursurile m-au ajutat să fixez câteva noţiuni de bază.

 

Ctrl-D: Aşadar, care crezi că este rolul facultății în formarea unui designer? Cât de importantă crezi că e „munca după program”?

Andrei Drăgan:  După cum spuneam, facultatea îţi poate arăta de unde să începi, dar studiul individual este cel mai important, indiferent de domeniul în care activezi. De asemenea, experienţa directă, prin muncă, are un aport enorm în formarea unui designer. Este extrem de important să ai de-a face cu clienţi, brief-uri, corecturi, să treci printr-o groază de situaţii neprevăzute pentru a te putea adapta repede la această meserie.
Ctrl-D: Ce cărți sau resurse online consideri că sunt absolut necesare  unui designer sau viitor designer? Tu ce citești?

Andrei Drăgan: Am citit şi citesc în continuare foarte mult despre typography şi lucrul cu text. Recomand seria “Designing with type” oricărui designer care nu a apucat să le citească încă. În rest, nu prea citesc hardcover. Îmi place să mai adaug câte un logo lounge sau un catalog de ilustraţii la bibliotecă, dar cam atât.

Online, urmăresc ComputerloveCoolhunterAbduzeedoCtrl-D ;). Mai nou, citesc blogul Big Spaceship şi o mulţime de alte site-uri şi bloguri de design mai mult sau mai puţin obscure. E un fel de viciu, îmi place să am o mulţime de chestii fresh în Google Reader de fiecare dată când îl deschid, chiar dacă nu apuc să le văd pe toate.

Concept poster – Karma to burn + The egocentric

Ctrl-D: Cum îți găsești inspirația? Folosești o metodă specială de creativitate, ai anumite tabieturi?

Andrei Drăgan: Foarte bună întrebare! Încă mă strădui să-i aflu răspunsul. Ştiu că sună clişeic, dar inspiraţia vine din cele mai neaşteptate locuri. Dintr-un drum prin oraş, o melodie, o situaţie întâmplătoare, uneori poate chiar din privit în gol, serios! Adevărul este că, de obicei, petrec ore în şir navigând prin feed-urile din Reader şi căutând muzica potrivită. De cele mai multe ori, funcţionează.
Ctrl-D: Cei mai mulți dintre noi avem un model, de regulă, din domeniul nostru de activitate, care ne inspiră. Care ar fi modelul tău, artistul pe care îl apreciezi și care te inspiră cel mai mult?

Andrei Drăgan: Hm… nu cred că e doar unul singur. David Gensler mi se pare extraordinar ca artist şi îl apreciez pentru tot ce a construit cu KDU. 123KLAN sunt de nota 10 pentru stilul în care lucrează, pentru că au background puternic în graffiti şi pentru că au o atitudine potrivită. Nu în ultimul rând, Hydro74 şi multi alţi artişti cu rădăcini în tattoo art şi street art .

The Sound of Piran, proiect comercial realizat în cadrul X3

Ctrl-D: Dacă ar fi să alegi între tradițional și digital, ce ai alege?

Andrei Drăgan: Foarte grea decizie. Cel mai probabil, în condiţiile ideale, aş alege tradiţionalul. Chiar dacă lipseşte ctrl-z din toata schema, parcă satisfacţia e mai mare când te murdăreşti un pic pe mâini.
Ctrl-D: Ce tool-uri și gadget-uri îți fac viața mai ușoară?

Andrei Drăgan: Momentan iPhone-ul, dar nu sunt pretenţios. Orice smartphone îmi ajunge.

Concept t-shirt design – Quicksilver

Ctrl-D: Dintre freelancer și angajat, care dintre variante ți se pare cea mai tentantă?

Andrei Drăgan: Amândouă au avantajele şi dezavantajele lor: freelance pentru libertatea programului şi posibilitatea de a te orienta spre ce fel de lucrări îţi doreşti şi angajat pentru un program ordonat, posibilitatea de a lucra la proiecte mult mai mari şi „siguranţa zilei de mâine”.
Ctrl-D: Cel puţin pentru moment, tu ai ales freelancing-ul. Cum îți manageriezi timpul? Care ar fi procesul de lucru uzual atunci când ai un proiect?

Andrei Drăgan: În primul rând, studiez business-ul pentru care lucrez. Este foarte important să-ţi cunoşti clientul şi concurenţa lui, punctele forte şi punctele slabe etc. Urmează o perioadă de experimentare în care fac schiţe, caut inspiraţie şi încerc să definesc o direcţie vizuală pentru proiect.

Odată ce am găsit câteva variante pe care le consider potrivite, le transform în mock-up şi stabilesc o întâlnire, pentru a hotărî care dintre variante va rămâne sau, dacă este cazul, pentru a primi feedback sau corecturi.

Urmează o serie de  mostre -> feedback -> corecturi -> move on pentru fiecare etapă a proiectului, până când este totul gata şi cam asta este, cash in! Cu timpul, am învăţat că este foarte important să comunici cât de des se poate, în limita bunului simţ, cu clienţii.

You only need to open the right eye

Ctrl-D: Ce platforme de lucru le recomanzi celor curioși să afle cum e să lucreze pe cont propriu?

Andrei Drăgan: În primul şi-n primul rând, le recomand o prezenţă puternică online. Ca platforme, pentru început aş sugera elance. Funcţionează pe sistem de licitaţie şi poate fi un bun început pentru a începe să-ţi faci o idee despre cum merge treaba atunci când comunici strict online cu clienţii. Ar mai fi 99designs şi crowdspring, dar aici totul funcţionează în regim de concurs şi există riscul să munceşti mult şi să nu primeşti proiectul.

Colecţie de logo-uri realizate

Ctrl-D: Dacă am început cu o întrebare des întâlnită, finalizăm cu una la fel de populară: care-ți sunt planurile de viitor? Te ocupi de anumite proiecte în momentul de față?

Andrei Drăgan: Momentan lucrez la câteva proiecte de branding şi destul de mult web. Pe viitor, aş vrea să mă axez mai puternic pe ilustraţie şi să înfiinţez o comunitate de ilustratori timişoreni. Sunt foarte mulţi oameni talentaţi aici şi sunt convins că împreună am putea realiza lucruri măreţe.
Ctrl-D: Îţi mulţumim pentru interviu, Andrei! 

Mai multe despre Andrei şi proiectele de care se ocupă găsiţi pe: