În Interviuri

Interviu cu Bogdan Pencea

Bogdan Pencea

Dacă vă imaginați jurnaliștii ca pe niște șoareci de bibliotecă, depășiți de ritmul năucitor al evoluției tehnologice, vă înșelați amarnic. Iar Bogdan Pencea, subiectul interviului nostru de astăzi, este cel mai bun exemplu în acest sens. Jurnalist de profesie, a găsit un mix bun între pasiunea pentru scris, tehnologie și business. Cum a reușit, vom vedea în cele ce urmează.

 

Ctrl-D: Salut, Bogdan și îți mulțumim că ai acceptat să ne oferi acest interviu. Spui despre tine că ești 70% business și 30% tech. Cum se echilibrează cele două? Ai putea detalia puțin?

Bogdan  Pencea: Eu sunt 70% business pentru că 70% dintre articolele pe care le-am scris până acum au fost despre business, e un counter automat pe pagina de profil a autorilor de texte pe Das Cloud. Fiecare articol e clasat într-unul dintre cele 3 domenii: tehnologie, business și design. Aceste trei lucruri definesc mediul digital despre care scriem și orice inițiativă trebuie să aibă în vedere măcar 2 dintre cele 3 elemente. Și cred că dacă vrei ca inițiativa să reziste în timp, trebuie să faci în așa fel încât dintre cele două domenii la care stai bine, unul să fie business-ul. În cazul meu, business-ul este mai mult decât majoritar pentru că preocuparea mea principală e ca Das Cloud să existe și mâine.

 

Ctrl-D: În descrierea pe care o ai pe Das Cloud, aflăm că ești sigur de faptul că tehnologia va transforma lumea. În ce fel a schimbat tehnologia viața ta, ca om, dar și ca profesionist?

 Bogdan Pencea: Sunt câteva tehnologii despre care poți spune cu destul de multă certitudine că vor avea un impact semnificativ și că asta se va întâmpla în timpul vieții noastre. Probabil că am putea începe să punem bani deoparte dintr-un salariu obișnuit pentru un zbor până pe Lună când ieșim la pensie. Până atunci, vom putea conduce mașini electrice sau le vom spune doar care e destinația și ne vor duce acolo fără să punem mâna pe volan. Printing-ul 3D prin care obiectele sunt produse direct acolo unde este nevoie este o altă tehnologie care are potențialul de a schimba modul în care sunt fabricate lucrurile. Mai aproape de noi în timp e transformarea modului în care învățăm, după cursuri Udacity sau Coursera. Și cu cât ne apropiem în timp de momentul prezent, cu atât invențiile par mai puțin spectaculoase și nici nu le mai percepem ca atare, au devenit lucruri obișnuite. E-mail-ul, bunăoară, e o tehnologie pe care n-o mai percepem ca atare, dar care ne-a schimbat puțin modul în care funcționăm.

 

Ctrl-D: Ești jurnalist și ai suficientă experiență încât să fi înțeles deja această meserie în profunzime. Crezi în declinul presei scrise, atât de mediatizat în ultima vreme?

Bogdan Pencea: Cred că e vorba despre o ciclicitate și că acum, presa scrisă, singurul domeniu care e și atât de public, nu o duce foarte bine. Oamenii vor avea însă nevoie în continuare de alți oameni care să le spună ce se întâmplă important în jurul lor, să-i informeze. Cum? Asta e marea întrebare. Cititorii se schimbă, trecem la o altă generație de public pentru mass media. Jurnaliștii care înțeleg asta experimentează lucruri noi, caută să înțeleagă cum pot ajunge la publicul tânăr din generația Y, care e foarte diferit de cel de acum. De multe ori, nu o pot face la publicațiile consacrate la care lucrează și au două variante: să încerce ceva pe cont propriu sau să găsească acele startup-uri media care încurajează experimentele și inovația.

Cifra care sperie toți marii editori de presă scrisă tipărită e vârsta medie a cititorului. În Statele Unite, e mai mare de 50 de ani. Cred că trăim o perioadă interesantă pentru presă dacă pui pariul corect și dacă ești la locul potrivit. Momentul potrivit este, cu siguranță.

 

Ctrl-D: Ce rol crezi că a avut Internetul în evoluția profesiei de jurnalist?

Bogdan Pencea: A crescut rata obezității în rândul jurnaliștilor. :) Cu o conexiune bună, poți face interviuri pe e-mail, Skype, un Google Hangout.

 

Ctrl-D: Crezi că există o relație de concurență între jurnaliști și bloggeri?

Bogdan Pencea: Da, toți concurează pentru același lucru: atenția pe care un consumator de content o dedică acestei activități.

 

Ctrl-D:  În luna martie, Das Cloud a lansat Macroscop ca fiind primul proiect de data journalism din țară. Ce înseamnă data journalism? 

Bogdan Pencea: Să descoperi un story cu valoare jurnalistică cercetând baze de date cu foarte multe cifre și să faci o reprezentare vizuală din această cercetare. E un jurnalism în care poți avea mai multă încredere decât în orice altă formă de jurnalism pentru că pleacă de la evidențe clare, date de cifre. E cea mai nouă ramură a jurnalismului și e un joc de echipă pentru că ai nevoie de 3 tipuri de competențe la un astfel de proiect: programatori, designeri și jurnaliști. La Macroscop am făcut echipă cu timișorenii de la X3 pentru design și programare și a ieșit un proiect foarte bun cu care am ajuns în semifinale la cel mai important concurs de data journalism din lume. Am concurat cu nume ca BBC, NewsWeek, The Guardian, New York Times.

Dar pentru a înțelege mai bine ce e data journalism-ul, cel mai ușor e poate să vezi care au fost câștigătorii ediției din 2013.

 

Ctrl-D:  E plin de informații eronate în mediul online. Cum crezi că ne putem feri de dezinformare?

Bogdan Pencea: Nu putem 100%. Chiar și site-urile/publicațiile în care ai încredere pot greși uneori. Dar asta e frumos online, că, de cele mai multe ori, poți comunica foarte ușor cu oricine și poți întreba cum a fost aflată acea informație, de unde și când, lucruri care te ajută să judeci singur cât de mult poți băga mâna în foc.

 

Ctrl-D:  Există vreo carte care ți-a marcat, într-un fel sau altul, evoluția profesională?

Bogdan Pencea: Există doi autori de cărți, ambii foști jurnaliști, care îmi plac foarte mult. Nicholas Carr, autorul cărților „The Big Switch: Rewiring the World” și „The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains” și Malcolm Gladwell, autorul cărților „The Tipping Point” și „Outliers”.

 

Ctrl-D:  Care ți se pare cea mai mare inovație tehnologică de până acum? De ce?

Bogdan Pencea: Asta e chiar o întrebare foarte grea. Bateria, poate… Fără ea am fi obligați să stăm mult mai mult în birou sau acasă și cine ar vrea asta acum, vara?

 

Ctrl-DÎţi mulţumim pentru timpul acordat, Bogdan! Rămâi în ctrl! :)