În Interviuri

Interviu cu Corina Săftescu, profesor la doar 25 de ani

Corina Săftescu

În interviul de astăzi, o avem în centrul atenţiei pe Corina Săftescu are 25 de ani, este profesor asociat la Catedra de Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării din Timişoara, deţine un “blog de domnișoară”, aşa cum îi place să îl numească şi publică articole în 24fun. Pe lângă experienţa didactică, Corina se implică activ în proiecte de comunicare şi educare nonformală, despre care ne va povesti mai multe mai jos.

 

Ctrl-D: Spune-ne, te rog, mai multe despre pregătirea ta. Care este specializarea ta?

Corina Săftescu: Am terminat Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, specializarea Comunicare şi Relaţii Publice. Am trecut apoi printr-un masterat de Mass Media şi Relaţii Publice, iar în prezent sunt doctorand în anul II cu o temă de cercetare pe filosofia limbajului şi ontologia realităţii sociale. Mi-e greu, aşadar, să cuprind într-un cuvânt o specializare anume, dar un lucru e cert: orice aş face, nu mă depărtez de sfera comunicării şi relaţiilor umane.

 

Ctrl-D: Când şi, mai ales, din ce motiv ai decis că vrei să rămâi în continuare la universitate, dar nu în băncă, ci la catedră?

Corina Săftescu: Asta e o poveste oarecum atipică, pentru că nu a fost decizia mea. Adică nu mi-a aparţinut această iniţiativă, ci am primit propunerea de a ţine ore de seminar de la un fost profesor de facultate. Nu am stat pe gânduri nici măcar o clipă, am ştiut că o să îmi placă şi că asta vreau să fac. Şi exact aşa a fost. Bine, era oarecum previzibil că o să îmi placă. Poate că sună ciudat, dar şcoala a fost locul în care m-am simţit dintotdeauna cel mai confortabil. Mi se pare absolut fabulos că am o ocupaţie care nu numai că îmi permite să învăţ în permanenţă, ba chiar mă obligă să o fac.

 

Ctrl-D: Cum arată sistemul de învăţământ din interior? Cât de importantă crezi că este educaţia nonformală, respectiv evenimentele care o promovează?

Corina Săftescu: Ei, aici e o discuţie mai lungă. Sistemul de învăţământ nu e perfect, asta o ştim cu toţii, dar nici nu cred că este aşa tragic cum încearcă unii să îl descrie. Hibe vor exista întotdeauna dar, cel puţin la nivel de studii universitare, consider că un foarte mare aport îl are iniţiativa personală a studenţilor şi spiritul autodidact. Şi mi se pare firesc să fie aşa. Cât despre educaţia nonformală, eu cred foarte mult în binefacerile ei şi în armonia cu care reuşeşte să o completeze pe cea formală. Nu văd nici urmă de concurenţă între cele două, ba mai degrabă o relaţie de necesitate. De aceea m-am şi implicat în Persoana I, o asociaţie care organizează şi promovează activităţi de educaţie nonformală adresate tinerilor.

 

Ctrl-D: În ce proiecte ai fost implicată direct?

Corina Săftescu: Sunt mai multe: în activităţile derulate de Persoana I, Şcoala de Blog, Erasmus IP SummerSchool, PRBeta, StartUp Days şi multe altele de-a lungul timpului. Şi sunt deschisă la orice propunere.

 

Ctrl-D: Ce ai învăţat din proiectele şi activităţile tale, să le zicem, extracuriculare?

Corina Săftescu: În primul rând şi cel mai important, că şcoala nu e totul. Că ce ar trebui să scrie în cărţi uneori nu trece de coperţi, că există sute de opinii legate de un subiect şi că e bine să le dai ascultare şi că este bine întotdeauna să cauţi corelaţii între ideile teoretice şi practică, chiar şi atunci când ideile îţi par foarte abstracte.

 

Ctrl-D: Ce cărţi te-au ajutat să te dezvolţi în cariera profesională de până acum? De exemplu, ce le recomanzi studenţilor tăi să citească?

Corina Săftescu: Recomandările pe care le fac studenţilor sunt impuse de curricula pe care trebuie să o urmez în cazul fiecărei discipline. Adică foarte diverse. Ca notă generală, încerc să le recomand lecturi cât mai actuale, ştiinţele comunicării fiind supuse unor schimbări foarte frecvente. În ce mă priveşte, cele mai multe revelaţii mi le-au adus cărţile legate de retorică şi argumentare. M-au ajutat foarte mult să cizelez felul în care îmi organizez ideile, fie că este vorba de un articol pe blog, un seminar sau o discuţie în contradictoriu cu jumătatea mea mai bună.

 

Ctrl-D: Ce resurse online preferi pentru a fi mereu la curent cu informaţiile legate de domeniul tău de activitate?

Corina Săftescu: De la site-uri de ştiri, la conturi de Facebook şi Twitter ale companiilor ori agenţiilor, încerc să fiu mereu la curent cu ce se întâmplă. În cazul meu personal, mediul online s-a dovedit a fi o binecuvântare, prin atâtea resurse de lucrări ştiinţifice şi articole academice, la care altfel nu aş avea acces. Questia.com este o resursă extraordinară în acest sens.

 

Ctrl-D: Ce planuri de viitor ai? Îţi doreşti în continuare o carieră ca profesor universitar sau intenţionezi să te reprofilezi?

Corina Săftescu: Nu mă gândesc la vreo reconversie profesională. Deocamdată, reuşesc să mă împart cu succes între orele de la universitate, doctorat, Persoana I şi activităţile din mediul online. Ce să zic, e un mix bun.

 

Îţi mulţumim pentru timpul acordat, Corina! Rămâi în ctrl!

 

Puteţi afla mai multe despre Corina Săftescu şi despre proiectele viitoare, pe blogul ei personal, corinasaftescu.com.