În Interviuri

Interviu cu Florian Ivan, trainer specializat în metodologiile Agile

Florian Ivan

Florian Ivan este consultant în proiecte de software development și trainer specializat în metodologiile Agile. Din 2011 este Managing Partner la compania Rolf Consulting din Germania, în cadrul căreia ajută organizațiile să își sporească productivitatea prin îmbunătățirea tacticilor de management al proiectelor.

Ctrl-D: Bună, Florian și mulțumim că ai acceptat să ne răspunzi la câteva întrebări! În primul rând, de ce este nevoie ca să fii manager pe proiecte de IT/software development? Este suficient să fii certificat PMP? În ce măsură te ajută un astfel de curs?

Florian: Mulțumesc de oportunitate!

Aș reformula întrebarea și anume, de ce este nevoie să fii un manager bun pe proiecte IT/software development? Am nuanțat întrebarea pentru că așa pot da singurul răspuns pe care, din orice perspectivă l-ai privi, este corect. Și anume, pentru a fi un manager bun trebuie să livrezi rezultate! Orice altceva sunt detalii, iar în lumea reală, detaliile nu contează, ci numai rezultatele.

Este suficient să fii PMP? Nu! Este necesar, dar este din ce în ce mai departe de a fi suficient. Și nu doar PMP! Orice cunoștințe sau competențe am avea, ele au o durată de aplicabilitate și pertinență din ce în ce mai redusă. Cursurile, și cred cu tărie că cel de pregătire pentru PMP este un exemplu bun, trebuie să îți dea un sistem de referință, un set de concepte cu terminologia asociată, precum și judecata asupra gradului de rigurozitate cu care trebuie să operăm.

Un curs nu neapărat te face mai bun, dar cu siguranță lipsa lui creează premisa unui eșec. Nu cred în specialiști deveniți profesioniști peste noapte, cum nu cred nici în învățarea exclusiv din practică. Ambele dau o miopie care, mai devreme sau mai târziu, se traduce în lipsă de competență și rezultate slabe.

 

Ctrl-D: Din experiența pe care ai avut-o până acum, care consideri că este cea mai dificilă etapă din procesul de project management?

Florian: Din păcate am văzut prea multe planuri mărețe și execuții dezastruoase. Cred că cel mai dificil este să fii onest tu cu tine și cu realitatea din jur. Nu spun că e un lucru ușor, dar măcar suntem datori să facem tot ce ține de noi.

Tot mai multe proiecte sunt omorâte de complexitatea din jur și tot ce putem face este să înregistrăm abaterile de la baseline și să căutăm explicații. Poate ar trebui să fim mai onești cu așteptările și cu propriile puteri.

 

Ctrl-D: Inevitabil, orice domeniu este „parazitat” de mituri. Care crezi că ar fi cel mai mare mit cu privire la project management?

Florian: Mi se pare că cel mai păgubos mit este să consideri că un plan bun este suficient. Realitatea din jurul nostru nu se schimbă pentru că noi am creat un Gantt chart. Este nevoie de execuție și cred că aici suferim cu toții.

 

Ctrl-D: Care sunt principalele diferențe între metodele Waterfall și Agile și care ar fi motivele pentru care o companie de development ar trebui să se convertească la Agile?

Florian: Agile nu este antidotul universal și nimeni nu ar trebui să se convertească! Ai un proiect în care scopul este bine definit de la început și nu intervin schimbări pe parcurs, mergi pe Waterfall! În orice altă situație însă, mergi pe Agile!

De fapt, tot buzz-ul din jurul Agile a apărut tocmai pentru că project managementul tradițional nu mai oferea soluții pentru o lume în care lucrurile se schimbă așa de rapid. Companiile de software, în mod special, sunt impactate de acest lucru. Cred că, în mod real, în software nu s-a mai făcut Waterfall din anii `80, de pe vremea mainframe-urilor.

 

Ctrl-D: Pentru implementarea metodologiilor Agile suntem ghidați de 12 principii. Dacă ar fi să alegi 3 dintre ele ca fiind cele mai importante pentru tine, care ar fi acelea?

Florian: Pe primul loc îl pun pe ultimul! Este cel care se referă la faptul că, din când în când, trebuie să ne oprim și să reflectăm la modalități de a deveni mai eficienți. Și apoi, chiar să facem ceva pentru a deveni mai eficienți.

Din păcate, cred că acesta e un aspect care ne scapă. De oprit, ne oprim, de reflectat, reflectăm, dar cam aici se termină totul. Rămânem cu o mulțime de idei de a deveni mai buni, dar rar se întâmplă să mai și implementăm din idei. Pentru că nu avem timp, pentru că nimeni nu ar aprecia, pentru că se poate și așa.

O să mă opresc aici. Nu aș vrea să menționez 3 din 12, ci m-aș limita la unul singur, tocmai pentru a-l face și mai relevant. Nu pentru că nu le-aș aprecia și pe celelalte, dar, implementat corect, acesta le provoacă și pe cele rămase.

 

Ctrl-D:Scrum, XP și Lean (sau Kanban) sunt probabil cele mai utilizate metodologii Agile, cel puțin în proiectele de software development. Cum nu există diferențe extrem de mari între ele, cum poți să te asiguri că o adopți pe cea mai potrivită business-ului tău?

Florian: În lumea Agile folosim foarte mult Shuhari (sau Shu Ha Ri). Acest concept spune că pentru a stăpâni ceva, trebuie să treci prin trei faze. Întâi (Shu) te supui și faci tot ce îți spune cel care îți este maestru. Asculți fără să comentezi, muncești fără să te plângi și te străduiești mai mult decât se așteaptă lumea de la tine. În a doua fază (Ha) descoperi limitele modelului sau metodologiei și începi să te gândești la alternative. În cea de-a treia fază (Ri) deja stăpânești mai multe metode și poți alege care este cea mai potrivită.

Cred că ceea ce încerc să spun, în prea multe cuvinte, este că înainte să decizi ce merge cel mai bine, trebui să le testezi. Doar că trebuie încercate ca la carte, așa cum ar trebui ele să funcționeze.

Din experiență, pot spune că am avut clienți unde Lean a mers mai bine decât Scrum, deși aparent nu era cazul. Sau Kanban mai degrabă decât XP. Toate nu sunt decât unelte de productivitate și cât timp dau rezultate, oricare dintre ele este suficient de bună.

Într-adevăr, există companii, cu un nivel de maturitate suficient de ridicat care sunt în stare să facă rapid un switch între aceste metodologii. Ca regulă generală, orice companie care face software poate folosi cu succes un mix de Scrum/XP/Lean/Kanban. Cât timp ele sunt corect înțelese și aplicate.

 

Ctrl-D: Există foarte multe tool-uri pentru Agile și Scrum. Tu pe care dintre ele le-ai recomanda cititorilor noștri?

Florian: Post-it! Nu glumesc! Recomand tuturor să înceapă cu post-it și apoi, pentru fiecare nevoie de orice alt tool, să construiască un business case: ce s-ar întâmpla în termeni foarte pragmatici de productivitate dacă s-ar implementa tool-ul respectiv și ce s-ar întâmpla dacă nu.

Este un exercițiu foarte important care ajută oamenii să se concentreze pe ceea ce este relevant, și anume rezultatul final. Unealta folosită este de multe ori complet irelevantă. Oamenii trebuie să iasă din tool-uri, să își depășească condiția de operator de tool-uri și să încerce să vadă imaginea de ansamblu a ceea ce fac.

 

Ctrl-D: Consideri că este o idee bună să aplici metoda Agile și la proiectele de dezvoltare a aplicațiilor pentru mobile? Sunt avantajele mai numeroase decât dezavantajele?

Florian: Având în vedere că mi-am cumpărat un telefon acum o lună și azi am aflat că deja s-a lansat un model nou, aș zice că da, este un domeniu foarte propice pentru Agile. Din păcate, de multe ori comparația nu se face între Agile și Waterfall, ci între Agile și nimic.

Pe de altă parte, Agile nu este silver bullet. Nu înseamnă că nimeni nu mai muncește, nu înseamnă că automat rezultatele devin mai bune. Este doar un cadru în care oamenii pot produce mai ușor rezultate finale mai palpabile. Fundamental, Agile nu schimbă deloc paradigma în care trăim: produci valoare sau dispari (mă rog, dacă ești suficient de ieftin, te angajează alții ca să execuți task-uri pentru ei).

 

Ctrl-D: În cadrul evenimentului PM Days vei avea o prezentare despre implementarea Agile. Fără a dezvălui prea multe, care consideri că este principala cauză pentru care unele organizații care adoptă Agile eșuează?

Florian: Pentru că nu își doresc cu adevarat! Indiferent de scuze și explicații, când ceva nu îți iese, probabil că nu te-ai străduit suficient. Ca să iasă, Agile cere foarte mult commitment și foarte multă muncă! Și ca orice lucru care impune și commitment, și muncă, șansele să iasă sunt de multe ori mici.

 

Ctrl-D: La final, am vrea să ne îndreptăm atenția și către viitor și să te întrebăm în ce direcție crezi că vor evolua procesele și metodologiile folosite de project manageri în companiile de software?

Florian: Cred că ne îndreptăm cu o viteză foarte mare către o separare foarte clară între cei care produc valoare și cei care doar execută task-uri la ordinul celor mai buni. Foarte important este să te trezești la timp, să realizezi de care parte ești și, indiferent de care parte vei sfârși, să fi fost decizia ta să fii acolo!

 

Ctrl-D: Mulțumim frumos pentru timpul acordat! Mult succes în continuare și rămâi în ctrl!