În Interviuri

Interviu cu Jamie Hannaford, software developer la Rackspace

software developer la Rackspace

Jamie Hannaford este software developer în cadrul Rackspace şi se specializează în PHP şi Ruby, deşi lucrează câteodată şi cu alte limbaje de programare precum Go şi C. Pe lângă programare, rolul său la Rackspace este să dezvolte comunitatea. Ca membru al Developer Relations Group, Jamie are ca obiectiv să ajute dezvoltatorii şi business-urile să reuşească să creeze aplicaţii şi cod de calitate. Mai mult decât atât, el îşi propune să ajute oamenii să înţeleagă OpenStack şi tehnologiile cloud.

Ctrl-D: Spune-ne mai multe despre activitatea ta în cadrul Rackspace. Cum ai devenit parte din proiect şi care este rolul tău în echipă?

Jamie: Lucrez pentru Developer Relations Group, un grup al dezvoltatorilor, suporterilor acestora şi liderilor responsabili cu contactarea comunităților de dezvoltatori. Misiunea noastră este să le facem dezvoltatorilor viaţa mai uşoară. Ca urmare, dezvoltăm o multitudine de instrumente pentru dezvoltatori care le permit acestora să scrie şi să testeze cod mai uşor; scriem software libraries (SDWs) care permit să îţi conectezi aplicaţiile web la cloud. În plus, sponsorizăm evenimente ale comunităţii, cum ar fi conferinţe tech şi meet-up-uri.

Povestea prin care am devenit parte din proiect este una amuzantă. Lucram la o agenţie digitală în Londra, iar compania noastră îşi dorea să exploreze mai mult cloud-ul public. De multă vreme utilizam maşini dedicate şi ne doream mai multă flexibilitate. Prin urmare, am descărcat PHP SDK a Rackspace (care este complet open source) şi am început să îl testăm.

Am observat imediat multe zone care aveau nevoie de îmbunătăţire, aşa că am început să lucrez la dezvoltarea acestora. Am trimis request-uri către Github, am postat pe Twitter şi, după câteva luni, mi s-a oferit oportunitatea de a lucra pentru acest proiect full-time. Am fost extrem de surprins!

 

Ctrl-D: Eşti dezvoltator de software şi absolvent de literatură engleză. Cum reuşeşti să îţi îmbini cele două pasiuni? Crezi că firea ta boemă te ajută în vreun fel în activitatea ta din cadrul Rackspace?

Jamie: Wow, fire boemă? Mă simt flatat, însă nu pot să spun că îmi petrec majoritatea zilelor potrivindu-mi bereta şi fumând o pipă. Asta e o întrebare excelentă şi majoritatea oamenilor sunt uluiți atunci când le spun că sunt dezvoltator software şi că am studiat Chaucer şi Shakespeare la master. Asta pentru că, pe bună dreptate, ei cred că cele două seturi de abilităţi se exclud reciproc şi implică două trasee profesionale complet diferite. Din contră, eu cred că acestea sunt complementare.

Două atribute importante pe care trebuie să le ai pentru a fi un dezvoltator bun sunt comunicarea şi pasiunea; cred că faptul că am studiat literatură m-a ajutat să îmi dezvolt aceste abilități.

 

Ctrl-D: Trebuie să abordezi lucrurile diferit atunci când programezi în cloud?

Jamie: Da, cred că da. Secretul constă în a fi capabil să renunţi. Cloud-ul oferă dezvoltatorilor servicii specializate care pot să îmbunătăţească în mod radical performanţa, atât timp cât lasă aceste servicii să îşi facă treaba. Dacă automatizează procesele, dezvoltatorii vor avea mai mult timp pentru a face ceea ce iubesc: să scrie cod.

 

Ctrl-D: Care crezi că sunt avantajele cloud computing?

Jamie: Unul dintre principalele avantaje ale cloud computing este că are grijă de operaţiuni în aşa fel încât tu nu mai trebuie să faci asta. Acest lucru înseamnă că dezvoltatorii tăi pot dedica timp lucrurilor care contează cu adevărat. Asta e extraordinar din perspectivă de business, pentru că duce la creşterea randamentului. De ce să pierzi timp pentru a face un proces manual, atunci când îl poţi automatiza?

În al doilea rând, cloud computing te ajută să îţi creşti afacerea şi să o faci mai flexibilă. Dacă profiţi de load balancing, autoscaling şi monitorizare, vei crea o infrastructură care este foarte puternică şi adaptabilă. Atunci când viteza de răspuns înseamnă bani, acest lucru contează.

 

Ctrl-D: Care sunt riscurile cloud computing? Există probleme de securitate sau proprietate?

Jamie: Desigur că există foarte multe riscuri cu cloud-ul public pentru că vei împărți resurse precum spaţiu virtualizat pe server cu alţi clienţi.

Pentru aplicaţiile care procesează date financiare sensibile sau care trebuie să se conformeze regulilor PCI (payment card industry), este inacceptabil să foloseşti cloud-ul public. În aceste situaţii specifice aş sugera ca aplicaţiile critice să fie păstrate într-o reţea privată şi izolată de lumea exterioară.

O alternativă este să foloseşti o abordare de tip hibrid care îţi permite să utilizezi maşini dedicate. Cu Rackspace poţi face ambele lucruri. Oferim un produs numit „RackConnect” care îţi permite să conectezi reţelele private şi cele publice. În acest fel poţi profita de avantajele cloud-ului public (pentru scalare dinamică) şi beneficiezi de asemenea şi de un mediu tradiţional, dedicat.

 

Ctrl-D: Cum convingi clienţii reticenţi să îşi mute activitatea în cloud?

Jamie: Le spun să nu privească cloud-ul ca pe un cuvânt la modă, ci să se uite la economiile reale şi relevante pe care le poate aduce acesta pentru o afacere. De ce să plătești pentru un server foarte scump dacă utilizezi doar 10% din resursele acestuia, când poţi plăti pentru ceva dinamic şi eficient. Dă libertate dezvoltatorilor!

 

Ctrl-D: În industria în care activezi, suportul oferit clienţilor este obligatoriu. Ce faceţi pentru a vă păstra clienţii mulţumiţi?

Jamie: Unul dintre lucrurile pe care punem mare preţ la Rackspace este suportul oferit clienților. De fapt, suntem atât de pasionaţi de asta încât îl numim „suport fanatic”, denumire care reflectă angajamentul nostru de a face eforturi pentru a ne asigura că toţi clienţii noştri sunt mulţumiţi de serviciile pentru care plătesc.

De exemplu, dacă site-ul tău trece printr-un atac DdoS, echipa noastră de reţea va observa acest lucru şi va lansa proceduri pentru a-ţi aduce aplicaţiile înapoi online. Dacă ai o problemă cu baza de date sau cu Apache, inginerii noştri te ajută să identifici problema şi să o rezolvi; dacă versiunea ta de PHP sau Ruby nu este actualizată, noi te ajutăm să o instalezi. Orice fel de problemă ai avea, Rackspace oferă suport 24/7, în fiecare zi a anului – suntem mereu pregătiţi să ajutăm clienţii noştri, şi nici un furnizor de cloud nu se poate lăuda cu asta până acum.

Să luăm un exemplu: acum câteva săptămâni un client a avut probleme cu aplicaţia sa PHP. Folosea SDK-ul nostru pentru a-şi face backup la server, dar dintr-un anumit motiv, codul lui nu funcționa. Era o problemă critică pentru că nu avea backup regulat  pe server. În loc să îi oferim recomandări generice, am petrecut câteva ore într-o seară pentru a-l ajuta să rescrie codul aplicaţiei. Asta este ceea ce iubim la Rackspace: să oferim suport fanatic dezvoltatorilor şi oamenilor care vor să îşi dezvolte afacerile.

 

Ctrl-D: Care a fost cea mai mare provocare pe care a trebuit să o depăşeşti de când lucrezi la Rackspace şi cum ai reuşit să o depăşeşti?

Jamie: Îmi vin două lucruri în minte. Primul dintre ele este faptul că sunt singurul membru DRG care reprezintă Europa – restul echipei mele se află în Statele Unite –  iar asta face munca în echipă mai dificilă (în special datorită diferenţelor de fus orar). Cu toate astea, lucrurile funcţionează perfect: avem o şedinţa zilnică de status pe Mumble şi discutăm despre task-urile zilnice şi eventuale probleme care pot apărea; în plus, utilizăm HipChat pentru conversaţii generale şi, cel mai important, pentru cadouri animate.

Cea de-a doua provocare este cantitatea enormă de informaţie pe care trebuie să o înveţi. Asta este însă o provocare pe care o iubesc.

 

Ctrl-D: Care crezi că este cel mai mare mit despre cloud computing?

Jamie: Cred că sunt două mituri importante despre cloud computing: primul este că nu e vorba decât despre un alt buzzword irelevant pentru afaceri şi dezvoltatori, am văzut deja că asta nu este adevărat. Cel de-al doilea este exact opusul: că soluţia perfectă la fiecare problemă este cloud-ul. Sunt momente în care ai nevoie de cloudul public pentru a scala, momente în care ai nevoie de reţeaua ta privată de cloud şi momente când ai nevoie de o combinaţie între cele două.

 

Ctrl-D: Ne vedem în această lună la How to Web. Spune-ne un motiv pentru care cititorii noştri ar trebui să nu rateze prezentarea ta.

Jamie: Pe data de 21 noiembrie voi susţine o prezentare de 15 minute intitulată „Rachete spaţiale, particule subatomice şi cloud: o scurtă introducere în OpenStack”. Voi face, de asemenea, parte dintr-un panel de discuţii despre instrumente utile pentru dezvoltatori. Aşadar, dacă sunteţi interesaţi de instrumente pentru dezvoltatori, OpenStack, PHP şi Ruby, vă aştept să ne cunoaştem. În plus, ofer conturi gratuite Rackspace pentru dezvoltatori și stickere!

 

 ***

Acest material face parte din campania „Let’s grow together” şi este realizat împreună cu How to Web, cel mai important eveniment dedicat tehnologiei şi antreprenoriatului din Europa de Sud-Est. How to Web 2013 are loc pe 20 şi 21 noiembrie în Bucureşti. În cadrul conferinţei va avea loc şi Startup Spotlight, competiţie şi program de orientare adresat celor mai performante startup-uri din regiune.