În Interviuri

Interviu cu Robert Nyman, Editor la Mozilla Hacks

Robert Nyman

Robert Nyman este Channel Marketing Manager și Editor la Mozilla Hacks și are o experiență de peste 15 ani în front-end development. Despre evoluția sa profesională și provocările din domeniul său de activitate, vom afla în interviul de astăzi.

Ctrl-D: Salut, Robert și mulțumim pentru acest interviu. Pentru început, povestește-ne despre parcursul tău profesional și cum ai ajuns să lucrezi la Mozilla.

Robert: Bună! Lucrez în front-end development din 1999 și am fost întotdeauna dornic să învăț cât mai multe. Acum câțiva ani, fiind un utilizator Firefox împătimit, a început să mă intereseze dezvoltarea extensiilor pentru Firefox așa că am început să experimentez. Ulterior, un prieten de la Mozilla m-a rugat să scriu un articol în care să povestesc despre experiența mea de până atunci. Așa că am scris despre cum să dezvolți o extensie Firefox.

Cei de la Mozilla au fost încântați, au republicat articolul și m-au rugat să prezint conținutul folosit într-un workshop în Berlin, în martie 2009. Chiar dacă am fost foarte emoționat, am acceptat oferta și m-am dus. Am fost speaker și în cadrul altor evenimente Mozilla în acel an, apoi am trecut la alte activități. În 2011 am aplicat pentru postul de Technical Evangelist la Mozilla și am fost recrutat.

 

Ctrl-D: Care sunt responsabilitățile tale în acest moment?

Robert: În prezent, mă ocup de identificarea de noi oportunități care să îi ajute și să îi inspire pe developeri în procesul de alegere și utilizare a tehnologiilor open web pentru a construi site-uri web, aplicații etc.

Această activitate include și postul de Editor pe blogul Mozilla Hacks, speaker la diverse conferințe, valorificarea diverselor componente ale activității noastre, cum ar fi canalele de feedback, cum putem îmbunătăți rețeaua de dezvoltatori (MDN) etc. și, pe lângă toate acestea, construirea relațiilor cu developerii.

 

Ctrl-D: Te consideri un open web evangelist. Care sunt binecuvântările acestui domeniu? Dar blestemele?

Robert: Cred că internetul este unul dintre cele mai democratice medii de comunicare pe care le avem și că este vital pentru omenire. Asta este o binecuvântare și toată lumea ar trebui să înțeleagă și să respecte acest lucru.

De departe, este cel mai simplu canal de distribuire a informațiilor, unde dezvoltatorii și creatorii de conținut dețin controlul cel mai bine.

Cât despre blesteme, consider că nu există „blesteme” directe, însă procesul de înțelegere, standardizare și munca pe mai multe platforme, caracteristici și produse durează, uneori, mai mult.

 

Ctrl-D: În opinia ta, ce cunoștințe ar trebui să dețină un front-end developer profesionist?

Robert: Oh, asta este o întrebare grea! Încă sunt de părere că totul se reduce la experiență, creativitate, experimente și perseverență; e important să nu îți fie teamă de eșec. Învățarea se face prin practică, însă, pentru început, trebuie să înveți neapărat HTML5, CSS și JavaScript.

Restul depinde de interesul fiecăruia și direcția pe care vrea să continue.

Rebecca Murphey a scris un articol bun, detaliat, A Baseline for Front-End Developers, despre lucrurile pe care trebuie să le ai în vizor și cele de care trebuie să te ferești.

 

Ctrl-D: Care sunt tendințele actuale în front-end development?

Robert: Depinde. În ultimii ani s-a mers pe eficientizarea și automatizarea proceselor și lucruri de acest gen. Sunt de părere că se observă îmbunătățiri masive și când vorbim despre instrumente pentru dezvoltatori și caracteristicile lor în diverse browsere web, așa că recomand ca dezvoltatorii să se concentreze pe aceste aspecte și pe modul în care acestea pot să ajute.

Un alt rol important îl joacă aplicațiile. Dacă vrei să folosești HTML5, cum poți adapta aplicația pentru mai multe platforme mobile? Cred că PhoneGap și Cordova sunt încă cele mai utilizate abordări, dar, pe de altă parte, începem să avem din ce în ce mai mult acces la date și API-uri.

 

Ctrl-D: Ce rol crezi că au site-urile precum Mozilla Hacks în dezvoltarea profesională a unui developer?

Robert: Cred și sper că Mozilla Hacks, HTML5Rocks și altele sunt atât surse de inspirație, cât și de informare, în ceea ce privește ultimele tendințe.

 

Ctrl-D: Cum creezi strategia de conținut pentru Mozilla Hacks?

Robert: Mi-aș dori să pot menționa acum secretul unei strategii perfecte, dar, din păcate, nu pot. În principiu, este un amestec între lucrurile pe care le găsesc interesante, care fac parte din mai multe domenii, progresul pe care îl facem la Mozilla cu anumite produse și bineînțeles, e și o chestiune care ține de circumstanțe, cu cine vorbești, cine are ceva interesant de împărtășit etc.

În cazul meu, în loc să dictez teme, prefer să caut și să lucrez alături de oameni interesanți, pentru că oamenii interesanți vor avea cu siguranță ceva valoros de spus.

 

Ctrl-D: Care sunt criteriile pe care le utilizați în evaluarea conținutului pe care îl primiți de la dezvoltatori?

Robert: Reprezentând Mozilla, unul dintre aspectele cheie este ca instrumentele sau produsele despre care se scrie să fie bazate pe tehnologii open source.

Dincolo de asta, e important ca acel conținut să ajute programatorii în munca lor zilnică, să le dea idei noi, să îi inspire și să le ofere perspective diferite când vor fi puși față în față cu probleme sau provocări.

 

Ctrl-D: La JS Camp vei avea o prezentare cu titlul „The five stages of development”. Ne poți spune despre ce vei vorbi acolo?

Robert: Nu :) Bine, în principiu, voi vorbi despre lucruri inspiraționale, nu despre coduri. Sper să trezesc interesul audienței. :)

 

Ctrl-D: Și ultima întrebare a interviului nostru: cum arată, în opinia ta, un web mai bun?

Robert: Asta este o întrebare ușoară. Un web mai bun este un loc în care toată lumea poate să se implice, indiferent de locație, venit, gen sau etnie. Se bazează pe colaborare, nu pe control sau posesie.

***

Dacă vreți să îl ascultați pe Robert povestind mai multe despre activitatea sa, o puteți face pe 3 iunie, la București, în cadrul conferinței JScamp.