În Interviuri

Interviu cu Valentin Bora, Zend Certified Engineer

Valentin Bora

Valentin Bora este fascinat de felul în care psihologia interacționează cu produsele software și își dorește să ajute companiile să aibă succes în Social Media prin intermediul proiectului SimplySocial, unde este, de altfel, co-fondator.

Totodată, la cei 22 de ani, acesta este Zend Certified Engineer și cu experiență relevantă în Drupal. Despre alte proiecte și pasiuni ascunse ale lui Valentin Bora, aflați mai multe din interviul de mai jos:

Ctrl-D: Salut, Valentin. Îți mulțumim că ai acceptat să răspunzi la câteva întrebări. Până la 22 de ani, ai reușit să obții foarte multe din punct de vedere profesional și ești dornic în continuare să investești în tine și în viitorul tău. În ce proporție se întâlnesc talentul, munca și motivația personală în această ecuație?

Valentin Bora: Mulțumesc pentru aprecieri, însă cred că este doar începutul. Am început ceea ce fac acum 11 ani, adică la 11 ani. Nu știu exact dacă sunt talentat la ceva și nici nu acord prea multă atenție acestui lucru, însă mă motivează următoarele:

  • Curiozitatea pentru cunoaștere de orice fel

Eu sunt un generalist convins, așa că tot timpul caut să aflu cât mai multe despre orice. Mă interesează în aceeași măsură programarea și științele exacte, cât și designul și psihologia. Spre exemplu, adeseori mă inspiră corpul uman și felul în care gestionează situații dificile, cum se vindecă de la sine … acest lucru mă inspiră în dezvoltarea de software. Sper că are sens ce spun. Când pornesc pe calea unui nou domeniu de cunoaștere, nu știu de la început în ce fel mă va ajuta, dar știu sigur că voi vedea soluții și conexiuni acolo unde alții nu văd nimic.

  • Atenția la plafonare

Am ajuns să cred că dacă visurile tale nu sunt înfricoșătoare, probabil nu sunt suficient de ambițioase. Felul în care te dezvolți trebuie să fie unul natural, eu unul nu cred în planuri de viitor bătute în cuie pe următorii cinci ani de zile, ci eventual o direcție spre care te îndrepți.

  • Importanța anturajului

Trebuie să faci un efort conștient pentru a avea prieteni pe care îi respecți, de care ești mândru, ale căror realizări te inspiră, dar mai ales prieteni de la care ai ce învăța și care îți deschid noi orizonturi. E important să citești, dar degeaba ești genial la tine acasă. :)
Ctrl-D: Pentru o perioadă lungă de timp, ai fost freelancer web. Cum a funcționat acest model de lucru pentru tine? Ți se pare mai ușor să te dezvolți pe cont propriu decât în cadrul unei echipe?

Valentin Bora: Nu am vrut să fiu niciodată un angajat în sensul clasic al cuvântului. Când spui oamenilor că lucrezi pe cont propriu, acest lucru li se pare riscant, pentru că practic trebuie să te ocupi de vânzări, de relații cu clienții și de dezvoltarea propriu-zisă. Eu țin să îi contrazic, pentru că dacă îți pierzi job-ul ca angajat, rămâi cel mult cu ajutorul de șomaj, pe când dacă pierzi un client ca freelancer, îți rămân ceilalți șase cu care colaborai la momentul respectiv.

Revenind puțin la ce ziceam referitor la vânzări, relații cu clienții, cât și dezvoltarea propriu-zisă, eu cred că în final ieși mai câștigat din această experiență decât dacă ai fi un simplu angajat, dar până la urmă este și chestie de gust. Sper că nu par arogant, dar freelancing-ul nu este pentru toată lumea: este stresant, mai ales că nu ai cum să stăpânești toate domeniile despre care am amintit mai sus, trebuie să fii foarte disciplinat ca să poți duce la capăt proiectele și pentru a trasa niște limite între viața personală și cea profesională, dar nu aș da experiența respectivă pentru nimic altceva.

Cât despre echipă, am ajuns într-adevăr să mă simt deconectat de restul echipei (în perioada când am făcut outsourcing pentru o firmă olandeză), așa încât faptul că am fondat o firmă (SimplySocial) și ne-am apucat să construim o echipă în Timișoara este exact ce aveam nevoie. Vreau să mă bucur de experiența construirii unui produs de la zero cu echipa mea, zi de zi și să creștem împreună.
Ctrl-D: În ultimul an de liceu ai obținut certificarea Zend, lucru cu care nu mulți programatori se pot lăuda. Cum te-a ajutat această recunoaștere?

Valentin Bora: Aveam deja relativ suficientă experiență cu PHP, așa că a devenit un soi de ambiție personală, un fel de pas următor. A ajutat din două motive: recunoaștere profesională (am dobândit mai multă credibilitate) și faptul că am umplut goluri în cunoașterea tehnologiei. Ulterior certificării, am început să primesc mai multe oferte directe de muncă la companii din țară, dar mai ales din străinătate.
Ctrl-D: Știm că nu este simplu să devii Zend Certified PHP 5 Engineer. Prin ce metodă ai reușit tu să obții această certficare și cât timp ai dedicat studiului și testelor necesare?

Valentin Bora: Am găsit pe site-ul Zend o listă cu conceptele pe care le testează ei, am obținut câte o copie a Zend PHP 5 Certification Study Guide de la php|architect, The Zend PHP Certification Practice Test Book și niște teste online. M-am încris la examen la unul din partenerii Vue din Timișoara (pentru extra motivație), și apoi mi-am făcut un calendar de studiu pe timp de o lună de zile. Mai departe, cu suficientă disciplină, perseverență și muncă, a funcționat.
Ctrl-D: În prezent, ești co-fondator SimplySocial. Povestește-ne, te rog, cum a evoluat aceasta de la lansare și cât de deschise au fost companiile să apeleze la o strategie de comunicare personalizată pentru social media.

Valentin Bora: Lansarea a fost la 1 mai 2012. Aveam deja teste cu anumiți potențiali clienți, dar am fost nevoiți să schimbăm strategia de business. Se spune că niciun plan de business nu supraviețuiește primului contact cu clienții, așa că ne-am orientat către segmentul enterprise (firme mari, cca. 10.000 de angajați) și organizații guvernamentale din SUA. Încercăm să avem o creștere controlată, pentru că au fost multe cazuri de companii mici ca SimplySocial care au murit din cauza creșterii prea rapide. Ne folosim de rețeaua de contacte din Alaska ca rampă de lansare, urmând să mergem în Sillicon Valley nu doar cu o idee, ci cu o companie deja validată, profitabilă.
Ctrl-D: Ai spus că ești interesat de felul în care psihologia întâlnește designul interacțiunii unui produs software. Ne poți spune pe scurt de ce te-a fascinat aceasta ramură și cum ne poate influența pe noi, consumatorii de Internet, în viața de zi cu zi?

Valentin Bora: De ce construim software în primul și în primul rând? Pentru a rezolva probleme prea laborioase și plictisitoare ale oamenilor, prea dificile pentru a fi executate manual sau din alte motive. Important este că, în final, software-ul are o interfață prin care este operat de oameni, iar un design prost al acestei interfețe poate duce la greșeli cu repercursiuni foarte grave (vezi accidentul Three Mile Island).

Eu personal sunt un fan al produselor Apple și meritul acestor produse nu este faptul că au specificații tehnice mai bune decât ale altor produse. Era în care comparam specificații hardware pentru a ne construi următorul calculator a trecut, acum contează doar experiența privită ca un întreg. Consumator fiind, vreau să îmi pot face treaba fără a cunoaște prea în detaliu cum e construit un produs, vreau să îmi petrec timp rezolvând problemele mele și ale organizației în care activez și nu să depanez un produs software sau să sun întruna la suport tehnic. De aceea, în final, cred că acele companii care vor avea ca scop principal livrarea unei experiențe bune sau extraordinare, bine finisată și atent construită, vor avea doar de câștigat. Suntem într-o eră a vitezei, așa că nu avem răbdare și energie ca ceva să nu funcționeze conform așteptărilor. Când ai citit ultima dată un manual de utilizare?

Revenind, mă interesează psihologia pentru a mă înțelege pe mine mai bine, pentru a comunica mai bine cu ceilalți (da, comunicarea e mai dificilă decât programarea) și, nu în ultimul rând, pentru a putea analiza critic o experiență a utilizatorului produselor pe care le construiesc. Oamenii încă funcționează după principii vechi de mii de ani (iraționale chiar), spre exemplu:

  • Dintr-o pagină de produse, vor tinde să aleagă primul produs doar pentru că este primul.
  • Prețul unui produs nu poate fi evaluat în mod izolat. Dacă vrei să cumperi o husă pentru un aparat foto care costă 300 de lei, pare cam mult, dar dacă îți cumperi un aparat foto de 5000 de lei și împreună cu acesta și acea husă, parcă se simte altfel.

Revenind puțin la software și interfețe, experiența se poate optimiza pentru a încuraja anumite comportamente prin care utilizatorul respectiv ar putea ajunge la rezultate mult mai repede, în consecință și compania care operează acel produs/site are mai mult de câștigat.

Pentru a pune punctul pe i, consider că producătorii de software trebuie să facă munca dificilă, nu consumatorii.
Ctrl-D: Spuneai că ai dori ca până la 23 de ani să ieși la pensie. La ce te-ai referit mai exact când ai spus asta? Și dacă tot vei avea mai mult timp liber, ca și „pensionar”, cum dorești să îl ocupi?  

Valentin Bora: Prin asta mă refeream la faptul că vreau să ajung acolo unde veniturile nu mai sunt o problemă care să mă preocupe. Pentru a face asta, consider că obținerea de venituri nu trebuie să fie un scop în sine, ci un efect secundar al muncii de calitate, făcută cu plăcere și din pasiune. Acum sunt preocupat să acumulez cât mai multă informație și experiență în urma acestei munci făcută cu pasiune, ca mai apoi să pot ajuta alți oameni să se dezvolte.

De asemenea, când am spus că vreau să ies la pensie, mă refeream și la faptul că nu înțeleg exact de ce perioada respectivă trebuie să fie spre sfârșitul vieții, în loc să fie împrăștiată de-a lungul ei… Încă nu las deoparte ideea de sabbatical, primul dintre ele fiind undeva între 2013-2015, în funcție de cum evoluează lucrurile. Vreau să călătoresc în jurul lumii timp de minim opt luni de zile, preferabil un an. Cred că îți deschide noi perspective și ajungi să îți reconsideri prioritățile în viață.
Ctrl-D: Ai învățat olandeză, ai luat lecții de pian și îți dorești un saxofon. Nu sunt chiar pasiunile obișnuite ale unei persoane cu cunoștințe și aptitudini tehnice. Cum se împacă hobby-urile artistice cu ceea ce lucrezi?

Valentin Bora: Nu se împacă, tocmai asta e ideea! Spre exemplu, am învățat olandeză la nivel începător pentru că am lucrat cu o firmă olandeză în trecut și prezent am un cofondator olandez în echipă la SimplySocial. Folosesc fiecare oportunitate și experiență ca să obțin mai mult, să explorez. Plus că de câte ori merg prin Olanda e mai distractiv, mă simt mai special, pentru că aproape niciun străin nu învață olandeza.

Referitor la pian, profesoara mea a fost oarecum contrariată de ce voiam să fac. Mi-a spus că, în general, vin la ea copii din ciclul primar, nicidecum adolescenți la 16 ani, dar asta nu m-a împiedicat să continui vreo doi ani de zile cu asta. Am învățat și câte ceva despre muzică între timp, plus că am convins-o să cântăm și blues și jazz, nu doar muzică clasică și asta după ce a profesat vreo 70 de ani. Tot respectul.

Oricum, aici nu mai putem generaliza. Important este să trăiești un set cât mai variat de experiențe care îți îmbogățesc viața. Pentru reality-check, eu mă gândesc dacă o să am ce povesti nepoților.
Ctrl-D: Ne place ceea ce faci și vrem să știm mai mult despre planurile tale de viitor. Ce  mai pregătești?

Valentin Bora: Acum mă focalizez pe SimplySocial. Dacă acest produs devine unul de succes, urmează un nou episod cu mulți oameni interesanți pe care am să-i cunosc, birouri și prezență în mai multe state din SUA, cât și în Europa, poate chiar Australia, cine știe. Vezi cât de bine coincide asta cu plăcerea mea de a călători prin lume?

Ctrl-D: Îţi mulţumim pentru interviu, Valentin. :)