În Interviuri

[Interviu] Vlad Georgescu, despre product design, inspirație și ce se află în spatele lor

vlad-georgescu

În prezent, Vlad este Design Lead la Directly, un startup din San Francisco, unde principala sa responsabilitate este aceea de a oferi o experienţă pozitivă celor care folosesc aplicaţia. Despre ce face, concret, ca Digital Product Designer şi care sunt metodele sale de a se perfecţiona, discutăm în interviul de astăzi.

Salut! În curând o să ne vedem la conferinţa Carieră în Ctrl, unde ne vei povesti mai multe despre parcursul tău profesional. Legat de asta, ce înseamnă pentru un Digital Product Designer o carieră?

O carieră în product design (așa cum e înțeles conceptul în lumea startupurilor tech) înseamnă să-ți petreci majoritatea timpului lucrând la definirea și crearea de aplicații web. Asta presupune interpretarea (și negocierea) unor specificații și obiective care de obicei vin de la un product manager și materializarea lor într-o interfață (grafică, de cele mai multe ori) care este intuitivă, consecventă, funcțională ș.a.m.d.

Probabil la început te va atrage mai mult partea vizuală, interfața în sine. Vei vrea să fii în stare să creezi interfețe grafice atractive care să fie promovate pe diverse site-uri de design. După o perioadă însă, s-ar putea să înceapă să te intereseze și alte aspecte. De ce se află butonul acela acolo? De ce arată așa și nu altfel? De ce e structurată astfel informația? Oare chiar e nevoie de notificarea asta? Vei vrea să afli răspunsurile la aceste întrebări și vei începe să citești cărți și articole despre interaction design și information architecture, despre rolul pe care contextul utilizatorului îl joacă în procesul de design, despre tonul limbajului folosit în cadrul aplicației și cum influențează asta percepția utilizatorului etc.

În cadrul echipei cu care lucrezi, vei avea o serie de responsabilități. Probabil cea mai importantă dintre ele este să pui o mulțime de întrebări. De ce avem nevoie de acest feature? Cine îl va utiliza? În ce context? Cât de des? Oare soluția la care am ajuns e cea mai bună? Cum o putem îmbunătăți? O altă datorie a ta ca product designer este să te asiguri că deciziile care se iau nu afectează în mod negativ utilizatorii. Fără ei produsul nu există, așa că trebuie să te asiguri că nu îi pierzi.

Pe viitor, după ce ai devenit suficient de familiar cu produsul și raționamentul din spatele lui, există posibilitatea să te metamorfozezi într-un Product Manager. Vei petrece și mai mult timp în faza de definire a produsului și a funcționalităților lui, ceea ce înseamnă că o să îți dedici majoritatea timpului tău departe de Photoshop/Sketch, în ședințe și discuții interminabile, ceea ce la un moment dat o să te facă să te întrebi cât de mult designer mai e în tine și dacă viața mai are vreun sens. Glumesc. Sau?

Există o mulțime de cărți motivaționale care ne vorbesc despre pasiune și cum să alegem să facem ceea ce iubim pentru a nu simți că lucrăm. Din punctul tău de vedere și din experiența acumulată, chiar așa e?

Am dat recent peste un tweet care m-a amuzat: “Billionaires advising you to do what you love is like rock stars advising you to take a lot of cocaine.” E romantic să ne gândim că toată lumea poate să aleagă să facă ceea ce îi place, sau să-și urmărească visele, însă cred că ideea asta nu e foarte scalabilă și poate fi periculoasă. Eu am o problemă cu generalizările, iar cazul de față e o generalizare destul de puternică. Cred că noțiunea asta de a face ce-ți place în viață se aplică unui subset de oameni privilegiați ale căror circumstanțe îi pot ajuta să-și urmărească orice vise ar avea ei. Majoritatea oamenilor nu se regăsesc în asta.

Călătorești mult. Dincolo de mulțimea de bucurii și provocări oferite de călătorii, te ajută acest hobby în activitatea ta de Digital Product Designer?

A devenit mai mult decât un hobby, eu iau călătoritul foarte în serios. :) Pentru mine îndeplinește mai multe roluri. E un mijloc foarte eficient de a-mi reseta starea de spirit atunci când simt că ceva nu merge bine. Apoi e o modalitate bună de a interacționa cu oameni din alte culturi, care au alte puncte de vedere și trăiesc în contexte diferite față de ale tale. Asta te ajută mult în procesul de design, pentru că îți (in)validează o serie de presupuneri atunci când realizezi că o bună parte din userii produsului tău au obiceiuri, mentalități sau circumstanțe destul de diferite de cele cu care ești tu obișnuit. Nu în ultimul rând, e o sursă puternică de inspirație. Fiecare țară are un anume fel de a face lucrurile și o estetică aparte, ceea ce reprezintă o oportunitate imensă de vedea lumea într-o lumină diferită.

Rămânem tot la ideea inspirației. Atunci când dorești să te specializezi în ceva, impulsul este să citești o grămadă și să practici. Noi credem că este nevoie de mai mult de atât pentru a deveni un specialist complet. Care sunt sursele tale de inspirație? Pe lângă călătorit.

Citesc multe articole din domeniul psihologiei și al comportamentului uman; creierul uman e fascinant și felul în care oamenii gândesc și percep lucrurile din jurul lor influențează în mod direct munca mea. Interacționez cu alți designeri și le cer feedback sau mă uit peste ce au făcut ei și încerc să-mi dau seama care a fost procesul prin care au trecut ca să ajungă la soluția respectivă. Călătoresc mult. Pierd vremea prin galerii de artă și cafenele cu design interior interesant. Nu știu, pentru mine conceptul de specialist complet e un pic greu de definit. Eu cu siguranță nu mă consider unul. Mai ales în domeniul tehnologiei, sunt atât de multe lucruri și idei care se schimbă aproape constant, apar peste noapte feluri noi de a interacționa cu o interfață, cred că e imposibil să poți spune la un moment dat „gata, știu tot”. Cât despre inspirație, din fericire se găsește peste tot. În meniul unui restaurant, pe biletul de avion, în culorile frunzelor căzute în parc. Atâta vreme cât ai o doză suficientă de curiozitate, poți lua inspirație din aproape orice.

Ne povestești un pic despre viața ca Design Lead la Directly? Cât să îi facem curioși pe viitorii participanţi la Carieră în Ctrl. :)

Rolul meu la Directly este să mă asigur că produsul pe care îl dezvoltăm îndeplinește atât nevoile userilor cât și pe cele ale companiei, că interfața prin care interacționează oamenii cu aplicația noastră nu stă în calea lor, ci le facilitează o experiență pozitivă și le dă motive suficiente să revină. Lucrez în mod direct cu unul dintre co-fondatorii companiei și  împreună analizăm starea actuală a produsului. În funcție de feedbackul clienților și de datele care vin din user testing, încercăm să definim versiunile viitoare și ce impact vor avea asupra noastră. Sunt responsabil cu definirea și implementarea unui style guide care să reflecte identitatea vizuală a companiei atât în interfața de produs cât și în materialele de marketing și vânzări pe care le producem.

Pe site-ul tău ai un disclaimer în care ne spui că dorești să colaborezi cu companii ce rezolvă probleme reale și îmbunătățesc viața altora. Ne poți da câteva exemple de astfel de proiecte pentru care ai lucrat?

Cred că un exemplu bun este chiar compania la care lucrez. Directly e o alternativă la platformele tradiționale de customer support, oferind oamenilor fără pregătire formală sau experiență în domeniu, șansa de a-și suplimenta veniturile folosind aplicația noastră pentru a răspunde la întrebări despre anumite produse sau servicii (ex. Airbnb, Pinterest). Utilizatorii noștri își folosesc timpul liber (sau timpul mort de pe drumul spre serviciu)  pentru a ajuta alți oameni, urmând să fie recompensați financiar pentru asta. Avem părinți care răspund la întrebări în timp ce-și plimbă copilul în parc, sau oameni cu dizabilități motorii care nu mai sunt nevoiți să se deplaseze undeva pentru a câștiga niște bani în plus.

Știm că orice proiect, oricât de minunat ar fi, are și părțile lui mai puțin plăcute. Unele proiecte au mai multe părți frustrante, altele mai puține… Cum te menții motivat și determinat să cauți abordări noi, după ani de activitate?

Seara când închid laptopul trebuie să pot spune “am făcut cât am putut eu de bine”, iar la începutul zilei îmi promit că azi voi fi un pic mai bun decât am fost ieri. Formula asta mă ajută în primul rând să fiu împăcat cu munca mea chiar dacă ceva nu a mers bine și în același timp îmi impune să învăț constant, să caut mereu perspective diferite sau lucruri pe care nu le știam înainte.

Dacă ar fi să oferi un sfat de carieră, din postura de acum, persoanei tale mai tinere aflate la început de drum, ce sfat ar fi?

Respectă timpul tău și al altora și învață să spui „Nu”.

 

Profităm de ocazie pentru a relansa rugămintea lui Vlad de pe site-ul său, aceea de a-l ajuta să se plimbe cu un submarin. Cine îl poate îndruma sau direct îmbarca, este rugat să ne contacteze la info@ctrl-d.ro sau poate veni direct la conferința Carieră în Ctrl ca să discute cu el mai multe detalii. Mulțumim!