În Interviuri

Ioana Ştirbu (Papurr Project): Fiecare proiect pornește cu discuții despre vibe-ul evenimentului

Papurr Project - Creativi cu Shop

Ioana imaginează, ilustrează şi decupează. De patru ani se ocupă de propriul atelier de papetărie creativă – Papurr Project – unde realizează, 100% manual, tot soiul de decoraţiuni pentru diverse evenimente private, decoraţiuni pe care tot ea le şi ilustrează. Aflăm mai multe despre culisele hârtiei cu poveste create de Ioana, în continuare.

 

Cine toarce idei și proiecte în spatele Papurr Project?

Echipa oficială e formată din mine – Ioana – și ajutoarele pisicești Mona Mour (o tigrată moale, caldă și torcăcioasă) și Babadook (pisoiul c-un singur ochi, lipicios și gelos).

Ei mă binedispun și mă liniștesc cu drăgălășenia lor. Iar pe alocuri beneficiem de consultanță din partea jumătății mele mai bune, Andrei, când e vorba de decizii mai serioase. :) Toți stăm sub umbrela lui Majestic Flying Cat, mascota Papurr.

53429827_2574008292640708_666822968675926016_n Mona&Babadook

 

De ce și cum a apărut Papurr Project?

Pasiunea pentru hârtie și produse de papetărie m-a însoțit de mică – de la texturi, grosime, culori de hârtie și carton, la agende, mirosul cărților noi și vechi la pixuri, stilouri, calendare și hârtie cu pattern.

În primăvara lui 2015 mi-am făcut singură invitațiile de nuntă – o ilustrație naivă cu noi doi, care a fost primită neașteptat de bine și, până la finalul anului a apărut Papurr Project, din iubire pentru nișa asta și din dorința de a oferi produse personalizate, vesele și jucăușe.

Am investit fără un plan anume în câteva mostrare de hârtie, cartoane, o imprimantă, un mini cutter plotter, acuarele, pensule și radiere, am deschis pagina de Facebook, iar în următorii doi ani mi-am clarificat și direcția în care-mi place să-mi îndrept eforturile.

Așa s-a întâmplat că am intrat pe segmentul de papetărie pentru petreceri private, în special party-uri de botez, zile de naștere pentru copii și, pe alocuri, nunți, și mi-a plăcut libertatea de mă juca cu conceptele, culorile și decupajele din hârtie, crearea invitațiilor și decorațiunilor haioase.

ilustratie @doualocuri

papurr-project-semn-de-carte
Ce nu se vede într-o lucrare de-a ta? Care este munca din culise?

Oh, nu se văd orele petrecute la telefon și pe mail, organizarea – pentru că freelancer-ul jonglează mereu cu mai multe proiecte în paralel, uneori frământările și oboseala.

 

Cum arată latura pragmatică a profesiei tale? Cea care trebuie să aducă și bani.

Fiecare proiect pornește cu discuții despre tipul și vibe-ul evenimentului, tematica lui, paleta de culori, stabilirea elementelor, schițe pe care discutăm și modificăm ce e nevoie.

După toată partea preliminară, lucrez la ilustrațiile finale, pe care le realizez pe hârtie, în acuarelă, creioane sau markere, apoi le trec în digital și le aranjez până ajungem la forma finală.

Începutul acestui an m-a privat, din motive tehnice, de latura care simt că mă diferenția – decupajele. Aici aveam o paletă largă de produse lucrate și exista mult spațiu de creație, de la props-urile cu mesaje faine, la ghirlande cu diverse forme, baloanele cu aer cald, ghirlandele cu nume, cake toppere, candy toppers și cam tot ce poți face din hârtie și folosi pentru a presăra culoare în jurul unui photo corner, candy bar sau colț de sală.

Iar acum Papurr Project trece printr-o perioadă de reorientare și restabilire a portofoliului de produse – am păstrat grafica personalizată pentru invitațiile de nuntă (ilustrații naive cu mirii), cea pentru invitațiile de botez – lucrez momentan la o mini-colecție, portretele înrămate, care sunt foarte îndrăgite și căutate și urmează să extind ușor-ușor catalogul.

De aproape nouă luni (cam cât durează o sarcină, hihi) pregătesc în paralel un memory book ilustrat – care va vedea lumina zilei cât de curând – pentru păstrarea amintirilor din primul an de viață al bebelușului. Am făcut deja şi o listă cu viitoare produse care să se adreseze tinerelor și proaspetelor mame și nu numai, atât produse de papetărie, cât și textile (aici încă fac research).

 

decor botez unicorn
ilustratie personalizata
invitatii nunta
place card botez

 

ghirlanda nume

 

Cum află lumea de Papurr Project? Cum te promovezi?

La partea de promovare în online absentez cu brio în majoritatea timpului, însă e un aspect la care lucrez intens cu mine. :)

Platforma preferată, atunci când postez, rămâne Instagram, de unde dau share și către Facebook. În ciuda acestui deficit, Papurr Project a fost susținut de prietenii și clienții mulțumiți care au dat vorba mai departe și de colaborările de durată cu agențiile de organizări evenimente – confirmări mai valoroase pentru mine decât un like pe Facebook.

Acum lucrez la un shop (unul adevărat, cu shopping cart & all) și, după ce trec hopul acesta minuțios (pentru că vine la pachet cu sisteme de plată securizate, evidențe, colaborări cu firme de curierat, ședințe foto cu, sper eu, rezultate pe măsura imaginației mele), vreau să pășesc și către promovarea offline, prin colaborarea cu business-uri care se pretează nișei mele, cum ar fi studiourile foto de newborn & baby.

semn carte 2

Cum echilibrezi investiţia în resursele folosite versus ceea ce câştigi din creaţiile tale?

Din fericire, clienții cu care am colaborat sunt cei care apreciază timpul ca resursă valorificată și, evident, iubesc handmade-ul local.

Mă confund foarte mult cu proiectul meu și cu ceea ce fac, așa că dacă spun că am investit în mine sau în Papurr Project, acopăr implicit și cealaltă parte. Orice investiție în proiectul acesta este o bucurie pentru sufletul meu și, având grijă de mine, îl susțin.

invitatie nunta


Care sunt clienții tăi?


Nișa asta a evenimentelor private m-a ales pe mine, nu a fost o alegere conștientă. Așa că, de obicei, colaborez cu tineri miri, cu tineri părinți care fie organizează botezul primului bebe, fie o petrecere de zi de naștere, cuplurile care vor o amintire ilustrată la aniversarea anilor de relație sau a nunții de hârtie. :) Oameni  care caută ceva personalizat, bespoke și, mai ales, făcut de mâinile cuiva. Țin și ei, ca și mine, la ideea de buying locally.

17903348_1512533378788210_92470600871904119_n

 

ilustratie personalizata 3

invitatie botez


invitatie botez unicorn


Cum reușești să îți evaluezi munca la prețul corect, atât pentru tine cât și pentru clienți?

Asta a fost una dintre cele mai dificile părți dintre toate cele care însumează proiectul Papurr. În primul an nu aveam habar cum să evaluez latura asta, iar ideea de a cere și primi bani pentru ceva ce ieșea din pasiune și bucurie mă rușina.

Prin prisma timpului și experienței, mi-am dat seama că am nevoie de echilibru între pasiune și latura financiară, unul care să-mi ofere stabilitate și împlinire în egală măsură.

Am învățat să separ tipurile de proiecte, durata estimativă în funcție de cerințe, să cotez nu doar produsul final, ci tot ansamblul care îl compune, asta însemnând timp și muncă, tot aportul, nu doar materia primă.

Pentru alte proiecte diferite de cele pe care lucrez în general, cum au fost cartea „Norpi și darul de Crăciun” sau jocul „Inno’s Adventures”, mă gândesc care ar fi suma care m-ar mulțumi, incluzând toate aspectele de mai sus. Pentru grafica personalizată, la fel.

Norpi si darul de Craciun
Innos-Adventures_Papurr-Project-4

Regina Maria

Regina-Maria_Papurr-Project
Ai început proiectul în 2015. Patru ani mai târziu, ce lecții importante, de business și de viață ai învățat?

Oau, acum că văd întrebarea, îmi dau seama cât timp a trecut. :)

Spun des că Papurr e copilul meu și se știe, copiii sunt învățătorii noștri. Fiind o fire timidă și destul de retrasă, am trecut printr-o paletă variată de trăiri, iar experiența Papurr m-a „încurajat” din plin, aruncându-mă direct într-un vârtej de colaborări cu clienți, comunicare, întâlniri. Am învățat să mă mulez pe nevoile clienților, să comunic eficient, să ghidez și să refuz anumite colaborări pentru păstrarea unui vibe ok, chiar dacă asta înseamnă, uneori, să renunț la venituri.

semne de carte

Ce creație din hârtie ai trimite unei civilizații nou descoperite de pisici, din spațiu?

Un doodle eșuat, ascuns într-un mototol.

dav

 

>> Pagina oficială de Facebook a Papurr Project

>> Site-ul Papurr Project