În Interviuri

Profil NextRoot: Interviu cu Ștefan Filip și Raul Andrișan

NextRoot logo

NextRoot este o companie de tip startup din Timișoara lansată în 2010 de către Ștefan Filip și Raul Andrișan. Obiectul de activitate al companiei constă în dezvoltarea de aplicații web sau mobile pentru Microsoft. NET, Windows Phone 7, Silverlight, iPhone și iPad.

NextRoot pe scurt
Tip companie Prestator servicii
Domeniu de activitate Software Development
Servicii oferite iPhone and iPad Development
Web Development
User Experience Design
Windows & Windows Phone Development
Produse SongMix
Instamap
Last.fm Plugin for Seesmic Desktop2
Piață de desfacere națională și internațională
Telefon (+40) 741 127 731
E-mail contact@nextroot.com
Website www.nextroot.com
Contacte Social Media Facebook
Twitter

Interviu cu Ștefan Filip și Raul Andrișan

Ctrl-D: Cum a luat naștere NextRoot?

Ștefan Filip: Totul a început pe la sfârșitul lui 2010 când, pasionați fiind de produse pentru consumeri, am început să lucrăm la câteva proiecte personale în timpul liber. Primul proiect dezvoltat a fost un plugin de Last.fm pentru Seesmic Desktop 2. Apoi, prin luna martie 2011, ne-am gândit să dezvoltam o mini-aplicație de iPad și așa s-a născut Instamap.

După lansare am primit foarte mult feedback pozitiv, ceea ce ne-a dat imboldul să ne gândim serios să dezvoltăm aplicații full-time.

Ctrl-D: Compania înființată de voi este încă relativ proaspătă. Cât de ușor sau greu este să pătrunzi pe piață, dată fiind concurența?

Raul Andrișan: O dată cu apariția AppStore-ului, procesul de distribuire a unei aplicații s-a simplificat destul de mult. Problema e că, într-un termen destul de mic, s-a ajuns la sute de mii de aplicații online. Din această cauză, e foarte important cum reușești să ajungi în atenția utilizatorilor. Noi încercăm să ne impunem prin aplicații simplu de folosit, cu un design atractiv.

Ctrl-D: Care este poziția voastră pe piața românească? Este NextRoot interesat și de clienții din România sau publicul țintă îl reprezintă exclusiv publicul internațional?

Ștefan Filip: Suntem interesați și de publicul din Romania (de altfel, toate aplicațiile noastre sunt disponibile și pe AppStore-ul românesc), însă acesta nu este neapărat target-ul nostru, deoarece în România sunt încă prea puțini oameni dispuși să plătească pentru aplicații mobile comparativ cu țările din vest. Pentru a-ți da un mic exemplu, aplicația Instamap a fost descărcată de aproximativ 12,000 de ori la nivel mondial, în timp ce în România, a fost descărcată de doar 26 de ori. :)

Ctrl-D: Cum au fost primite de către public sau de către specialiști produsele lansate de voi până acum (SongMix, Instamap și Last.fm plugin)? Știm că, de exemplu, SongMix a fost ales FWAMobile of the day.

Raul Andrișan: Proiectele au fost, în general, primite foarte bine. De exemplu, Instamap a fost Gizmodo App of the Day și a apărut și într-un articol cu cele mai bune aplicații de iPad de pe Gizmodo. Pe lângă Gizmodo, aplicația a fost featured pe site-uri precum The Next Web, MacStories sau How To Web.

Pe lângă mențiunile pe diverse site-uri, am primit mult feedback de la utilizatorii aplicațiilor noastre. Au fost cazuri în care aceștia ne rugau să adăugam anumite feature-uri, dar și cazuri în care oamenii ne semnalau anumite nemulțumiri sau ne raportau bug-uri în aplicație. Feedback-ul primit a fost foarte important, deoarece ne-a și ajutat să ne îmbunătățim aplicațiile și să remediem anumite probleme.
Ctrl-D: Cât timp a fost necesar pentru dezvoltarea lor?

Ștefan Filip: Dezvoltarea unei aplicații nu ne-a luat mai mult de două luni, dar procesul de dezvoltare nu se oprește în momentul în care aplicația este live pe AppStore. După cum spunea și Raul mai devreme, încercăm să ne îmbunătățim constant aplicațiile în funcție de feedback-ul primit.
Ctrl-D: Ce tip de investiții presupune o afacere cum este Next Root?

Raul Andrișan: Până acum, nu a presupus investiții materiale mari. Am avut nevoie de o subscripție de developer Apple (care e 99$/an) și de Mac-uri pentru dezvoltarea aplicațiilor și multă pasiune :). Pe lângă asta, a fost nevoie să învățăm tehnologii noi (Objective-C).

Ctrl-D: Mai aveți și alți angajați sau sunteți, deocamdată, doar doi?

Ștefan Filip: În momentul de față, suntem numai noi doi, dar e posibil să creștem în viitorul apropiat. Totuși, acesta nu este neapărat un scop pentru noi, deoarece dorim să ne concentrăm mai mult pe calitatea produselor noastre decât pe cantitate.

Ctrl-D: Ce vă propuneți să faceți în viitorul apropiat?

Raul Andrișan: În prezent, lucrăm la o nouă aplicație – un serviciu de management și colaborare de fotografii – care va fi disponibil atât pe web, cât și pe iOS (ulterior și pe Android și WP7) și sperăm ca, în scurt timp, să putem lansa versiunea beta.

Ctrl-D: Vă mulțumim pentru interviu.

Poze echipă