În Interviuri

Interviu cu Cosmin Neagu, asociat ROHOST

Cosmin Neagu

Ctrl-D: Poți să ne prezinți pe scurt istoricul ROHOST? De unde v-a venit ideea de afaceri?

Cosmin Neagu: Am început în 2000, eram trei asociați, încă studenți, am făcut hosting pentru noi și mai apoi, s-a dus vestea printre prieteni și ne-am dat seama că este o nevoie în creștere. De atunci și până în prezent, am crescut doar organic, fără a apela la tehnici de marketing. În februarie 2009, am făcut un experiment și am pus la punct și propriul Data Node într-un garaj de dimensiuni reduse. Lucrurile au mers bine și ne-am dat seama că trebuie să ne extindem pentru a face față cererilor, așa că în februarie 2010, am mutatData Node într-o hală.

 

Ctrl-D: Ce provocări ați întâlnit de-a lungul celor aproximativ 11 ani de activitate în acest domeniu?

Cosmin Neagu: Cu siguranță, principalele probleme de care ne-am lovit au fost reprezentate de lipsa infrastructurii sau a deschiderii către nou a celor din jur. A fost o adevărată provocare să aducem serverele de la București în Timișoara, mai ales că nu a fost neapărat și dorința celor din capitala țării. De asemenea, costurile din România erau mult prea mari. De exemplu, când am mutat centrul de date din garaj în hală, am avut nevoie de un generator puternic. Am cumpărat unul din China și, cu tot cu transport, a fost cu 50 % mai ieftin decât ar fi costat unul în România pe atunci.

 

Ctrl-D: Cum se poziționează în prezent ROHOST pe piața românească de webhosting?

Cosmin Neagu: ROHOST este printre primii trei în ceea ce privește piața românească de hosting. Concurența este destul de mare, dar acest lucru se întâmplă din cauză că printre firmele serioase se strecoară și persoane oportuniste, pe care noi le numim „one man show”, de exemplu, oameni care dețin un server acasă și oferă găzduire pe baza lui, iar unii dintre clienți nu se întreabă de ce e prețul atât de mic. Noi considerăm că cele mai importante garanții pe care le oferim sunt longevitatea și oferirea de servicii de calitate superioară. Aceasta este poziția principală  pe care o ocupă ROHOST pe piață.

 

Ctrl-D: Pe lângă serviciile profesionale contra cost, ROHOST oferă și găzduire gratuită pentru site-urile de web design, fără a pretinde vreun beneficiu în schimb. Care este motivul?

Cosmin Neagu: Ne dorim să sprijinim industria și piața românească pentru a crea cât mai multe site-uri și aplicații web. De aceea, este important pentru noi ca site-ul care beneficiază de găzduire gratuită să se adreseze pieței autohtone (varianta în limba română este obligatorie) și să aibă ca activitate principală web design-ul sau programarea web. De altfel, web designerii sunt și cei mai mari generatori de clienți de găzduire.

 

Ctrl-D: Câte site-uri se bucură în prezent de această ofertă?

Cosmin Neagu: În total au fost activate aproximativ 200 de oferte, iar unele site-uri găzduite de noi beneficiază de această ofertă fără întrerupere chiar din 2004.

 

Ctrl-D: Ce poți să ne spui despre echipa ROHOST? Câți angajați aveți?

Cosmin Neagu: Echipa ROHOST e formată din 14 oameni ( 12 activi, 2 indisponibili momentan), dintre care șase se ocupă exclusiv de suport tehnic, o persoană este responsabilă de contabilitate, iar cinci dintre noi lucrează la dezvoltarea firmei în alte câteva direcții. Nu ne dorim neapărat să fim o echipă numeroasă, ci mai degrabă să reușim să ne cunoaștem bine, pentru că astfel munca rezultată este mult mai calitativă. De asemenea, ne dorim ca fiecare dintre angajați să poată avea o viață personală dincolo de orele de lucru, de aceea încercăm să nu ne luăm mai multe sarcini decât ne permitem.

 

Ctrl-D: Ce planuri de viitor se întrevăd pentru ROHOST?

Cosmin Neagu: Ca planuri de viitor, lucrăm de ceva timp la dezvoltarea unei platforme proprii de găzduire ce presupune o automatizare și un control cât se poate de complet (ceva similar Heroku, însă, cel puțin la început, specializată pe tehnologii de găzduire gen nginx, python/django și node.js).

În afară de platforma aceasta, vrem să dezvoltăm servicii directe pentru utilizatorii finali, având în vedere și faptul că în momentul acesta, avem o experiență destul de bogată în ceea ce privește atât partea de data center, partea de găzduire propriu-zisă, cât și tot ce ține de tehnologii web. În direcția asta, am pornit o serie de experimente sub sigla ROHOST Labs, unde chiar am lansat un serviciu de management DNS, enabledns.com, urmând ca pe parcursul lui 2012, să facem publice și alte astfel de proiecte.

 

Ctrl-D: Îți mulțumim pentru timpul acordat, Cosmin!

 

Echipă și birou ROHOST