În Personalități

Personalități din design: Dieter Rams

dieter_rams

Dieter Rams este unul dintre cei mai influenți designeri ai secolului 20. Adept al Funcționalismului, designerul industrial a enunțat 10 principii care în timp au devenit punct de referinţă pentru designerii din lumea întreagă. În cele ce urmează, vom vedea influențele care au marcat cariera designerului și principiile care i-au ghidat procesul de design.

Născut în Germania în 1932, Dieter Rams a fost puternic influențat încă din copilărie de bunicul său care a fost tâmplar. Această influență timpurie l-a îndreptat spre studiul arhitecturii, domeniu în care și-a obținut și prima slujbă.

Câțiva ani mai târziu, un coleg de școală a văzut anunțul companiei Braun – care căuta să angajeze un arhitect cu inclinație spre designul interior – și s-a gândit că Dieter ar fi un bun candidat pentru post. Așa a și fost, acesta fiind angajat pe loc. Activitatea companiei consta în lansarea produselor electrice inovatoare.

La Braun, Dieter a devenit implicat în designul industrial, unde a realizat designul pentru diverse produse electrice – printre acestea, radiouri și proiectoare de film. A fost numit Chief Design Officer în 1961, poziție pe care a păstrat-o 34 de ani.

Cu toate acestea, cariera designerului este catalogată de mulți drept o carieră duală. Această clasificare apare datorită faptului că Dieter a lucrat în întreaga sa carieră doar pentru două companii. A doua este o companie producătoare de mobilă – Visoe, unde Dieter a fost lăsat să-și șlefuiască cel de-al doilea talent, cel de designer interior.

Activând de ceva timp în domeniu, Rams s-a întrebat la începutul anilor ’80 dacă designul creat de el este unul bun și de calitate. Răspunsul la această întrebare s-a concretizat mai târziu în cele zece principii – cunoscute astăzi la nivel global – care definesc un design bun. Principiile sunt scurte și la obiect și relevanța lor de-a lungul timpului a rămas intactă. Le găsiți mai jos, exemplificate.

10 principii pentru un design de calitate

 

Un design bun este inovator

Posibilitățile de inovare nu sunt epuizate. Dezvoltarea tehnologică continuă să ofere noi oportunități pentru inovarea prin design. Aşadar, designul inovator se concepe mereu ținând cont de noile tehnologii și nu poate fi niciodată un scop în sine.

Good design is as little design as possible
TP1 Poket Radio

Un design de calitate scoate în faţă utilitatea produsului

Produsele sunt cumpărate pentru a fi folosite. Acestea trebuie să satisfacă anumite criterii, atât funcționale, cât și psihologice și estetice.  În realizarea unui design de calitate, se pune accentul pe utilitatea produsului, evitând elementele care pot îndepărta atenția de la aceasta.

TS 45, TG 60, L 450 Hi-Fi System
TS 45, TG 60, L 450 Hi-Fi System

Un design bun este estetic

Calitatea estetică a unui produs este partea integrantă a utilității acestuia deoarece produsele pe care le folosim zi de zi ne influențează starea de spirit. Numai obiectele bine concepute pot fi cu adevărat frumoase.

The 620 chair
The 620 chair

Designul bine realizat face un produs ușor de înțeles

Aceasta clarifică structura produsului. Mai mult, poate face produsul “să vorbească”. În cel mai bun scenariu, prin design, produsul ajunge să se explice de la sine.

Good design makes a product understandable
Braun SM 3

Un design bun este discret

Produsele care îndeplinesc un scop sunt niște instrumente. Nu sunt obiecte decorative, nici opere de artă. Prin urmare, designul final al produsului trebuie să fie neutru, pentru a-i oferi utilizatorului  șansa de a-l utiliza după bunul plac.  

Good design is discret
T 1000 Short-Wave Receiver

Designul de calitate este sincer

Nu maschează un produs într-o formă mai inovatoare sau valoroasă decât este și nu încearcă să înducă în eroare consumatorul cu promisiuni care nu pot fi respectate.

RT 20 Tabletop Radio
RT 20 Tabletop Radio

Un design bun rezistă de-a lungul timpului

Acesta evită asocierea cu diverse curente din modă și prin urmare nu apare drept învechit. Spre deosebire de designul modern, acesta persistă în timp – chiar și într-o societate de consumerism.

Good design is honest
ET 66 Calculator

Designul bun se aplică până în cel mai mic detaliu

Nu trebuie să fie nimic arbitrar sau lăsat la voia întâmplării. Grija constantă și acuratețea în procesul de proiectare arată respect față de utilizator.

Braun Nizo 801
Braun Nizo 801

Un design bun este și ecologic

Designul trebuie să contribuie la conservarea mediului înconjurător. Realizat corect, acesta economisește resursele și reduce poluarea fizică și vizuală de-a lungul ciclului de viață al produsului.

Good design is eco
606 Universal Shelving System

Designul de calitate se rezumă la esenţial

Regăsim faimoasă expresie a lui Dieter „Less, but better” – designul trebuie să fie concentrat pe aspectele esențiale, fără a încărca produsele cu elemente neimportante. “Înapoi la puritate, înapoi la simplitate.”

Door handle made for FSB
Door handle made for FSB

Într-un interviu publicat în martie 2015 pe site-ul Co.Design, Dieter ne spune că este surprins de longevitatea celor 10 principii. Acesta completează: „Se pare că lucrurile nu s-au schimbat foarte mult în ultimii 50 de ani. Chiar în zilele noastre, acestea sunt încă acceptate.”

Conservarea resurselor naturale: “Less is more”

 

Promotor al protejării mediului înconjurător și al utilizării raționale a resurselor naturale, Dieter scoate în evidență gradul avansat în care risipim resursele finite ale planetei. Problema este evidențiată și în principiul 7:”Designul bun este și ecologic”. Acesta susține că produsele trebuie să fie mai durabile, iar designul trebuie să permită reutilizarea lor prin reciclare. În viziunea lui, viitorul designului se află în această oportunitate.

„Sunt atât de multe lucruri inutile pe care le producem, nu numai în sectorul bunurilor de consum, dar și în arhitectură și publicitate. Avem prea multe lucruri inutile peste tot. Aș merge chiar până la a descrie acest lucru ca fiind inuman.”

La 83 de ani, Dieter Rams continuă colaborarea cu Vitsoe, compania pentru care a creat produse de design interior, iar munca sa este expusă în întreaga lume. Rămâne interesat de ce se întâmplă în design și ideea pe care o transmite mai departe este de a fi cu toții mai conștienți de modul în care trăim, pe o planetă cu resurse limitate. „Less is more.”

tumblr_nibp5879zC1qjfk8po1_1280