În Personalități

Personalități din development: Aaron Swartz

aaron-swartz

Aaron Swartz (1986-2012), supranumit și The Internet’s Own Boy, a fost un programator american, scriitor și activist internaut, co-fondatorul rețelei de socializare Reddit și inițiator a mai multor proiecte socio – culturale. A fost o figură contestată din lumea development-ului și a activismului politic, iar principala sa preocupare a vizat libertatea de exprimare în mediul online.

 

Be curious. Read widely. Try new things. What people call intelligence just boils down to curiosity
– Aaron Swartz

 

Încă din copilărie, a fost fascinat de programare și de oportunitățile de comunicare pe care le oferă internetul, iar la vârsta de 14 ani a început o colaborare împreună cu un grup de programatori, în vederea dezvoltării formatului fluxului de date RSS, un instrument care ajută la actualizarea informațiilor și transmiterea acestora.

Aaron Swartz s-a înscris la Universitatea din Stanford, însă din cauza perspectivelor sale cu privire la sistemul de învățământ, a abandonat studiile și s-a mutat în Cambridge, Massachusetts.

 

It’s got some great professors and I certainly learned a bunch, but I didn’t find it a very intellectual atmosphere, since most of the other kids seemed profoundly unconcerned with their studies.
-Aaron Swartz

 

Ceea ce au văzut specialiștii și colegii în Swartz a fost imaginea unui om care putea să construiască instrumentele necesare eliberării internetului de corporațiile care ar putea îngrădi libertatea de exprimare.

Contribuții semnificative

Creative Commons

Swartz a contribuit la fondarea Creative Commons, o organizație non-guvernamentală care are ca scop împărtășirea diverselor lucrări creative pentru a fi utilizate, mai departe, în mod legal, în crearea altor lucrări. Practic, pune la dispoziție informații utile și surse de inspirație pentru comunitate, dezvoltă și administrează diverse infrastructuri, cu scopul de a spori creativitatea în mediul digital.

Infogami și Reddit

Infogami a fost unul dintre motivele pentru care Aaron Swartz a abandonat studiile. Este o aplicație wiki realizată pe web.py, care urma să sprijine Arhiva Digitală a Librăriilor, dar care a fuzionat cu Reddit, un serviciu de social networking aflat, pe vremea aceea, la început. Această contopire l-a transformat pe Swartz în unul dintre fondatorii Reddit-ului. Ulterior, Reddit a fost achiziționat de Condé Nast Publications, iar Swartz a fost mutat la una din publicațiile acestei agenții, Wired.

Din cauza incompatibilității lui Swartz cu mediul de lucru și ideile corporatiste, a plecat pentru a-și îndeplini obiectivele care împleteau profesia cu opiniile sale activiste.

Watchdog.net și SOPA

Aaron Swartz a militat pentru libertatea de exprimare și dreptul la informație gratuită, motiv pentru care a înființat, în 2008, Watchdog.net, proiect care și-a propus să adune și să împărtășească informații referitoare la oamenii din viața politică. Totodată, a inițiat campanii împotriva ideilor promovate de SOPA (Stop Online Piracy Act), un proiect de lege prin care se îngrădea dreptul la informație și în urma cărora a ieșit în câștig de cauză.

***

În 2009, a fost investigat de către FBI pentru eliberarea unor documente judiciare ale guvernului american, iar în 2011 a descărcat și publicat, în mod ilegal, un număr impresionant de documente academice care aparțineau unei librării digitale. A fost acuzat de fraudă și condamnat la 35 de ani de închisoare; în urma acestei decizii judecătorești, Swartz a decis să își pună capăt zilelor.

Prin activitatea sa și spiritul inovator, Aaron Swartz a revoluționat maniera în care este privit mediul digital și a încercat o abordare proaspătă a felului în care este împărtășită informația pe această platformă. În loc de încheiere, vă lăsăm să urmăriți un scurt interviu în care Aaron prezintă perspectiva sa asupra modului în care fiecare dintre noi poate schimba sistemul de transmitere a informațiilor.