În Tips & Tricks

10 lecții despre creativitate în era digitală, după Austin Kleon

Creativitatea este un subiect popular, abordat în cărți, articole, discursuri TED și studii universitare. Întrebări precum “De unde vin cele mai bune idei?” și “Care este secretul creativității?” ne captează imediat atenția. Răspunsuri neconvenționale la aceste întrebări ne sunt oferite de Austin Kleon în cartea sa, „Steal Like an Artist”. Mai jos sunt 10 lecții utile fiecărei persoane implicate într-un demers creativ, în orice formă și context.

 

Austin Kleon este un artist și scriitor din Austin, Texas. În 2011, a ținut un discurs despre creativitate unui grup de studenți, discurs care avea tema: 10 lucruri pe care aș fi vrut să le știu despre procesul creativ când eram tânăr. Prezentarea sa a fost foarte bine primită, iar asta l-a determinat să scrie o carte pe aceeași temă. Cartea sa a fost tradusă și în limba română – „Fură ca un artist” – iar lecțiile ei sunt, în principal, următoarele:

steallikeanartist1

În cele ce urmează, vom vorbi despre esența fiecărui punct de pe listă.

1. Fură ca un artist.

Austin ne sfătuiește să ne uităm la lumea care ne înconjoară prin prisma a ceea ce putem „fura” – idei, concepte, practici etc. – pentru a le integra în activitatea noastră creativă. Nu te concentra pe ceea ce este bun sau rău, ci pe ceea ce merită să furi.

Singura artă pe care o voi studia vreodată este cea de la care pot fura. – David Bowie

Artiștii adevărați înțeleg că fiecare operă are influențele ei și că nimic nu este cu adevărat original. La rândul nostru, putem fi deschiși la aceste influențe, în loc de a le respinge. Așa vom conștientiza că suntem suma influențelor noastre.

Fură de oriunde îți găsești inspirația și orice îți alimentează imaginația. Devorează filme vechi, filme noi, muzică, tablouri, cărți, fotografii, poezie, vise, conversații, arhitectură, poduri, semne stradale, copaci, nori, ape curgătoare, lumină și umbră. Fură doar lucrurile care vorbesc direct sufletului tău. Dacă faci asta, munca ta (și furtul) vor fi autentice. – Jim Jarmusch

Cum poți fi pregătit la tot pasul pentru a fura ceea ce te atrage? Păstrează mereu asupra ta un carnețel și ceva de scris. Fă același lucru și online. Creează-ți un fișier în care să colectezi tot ceea ce furi de la ceilalți. Austin îl numește the swipe file. Când ai nevoie de inspirație, revino la acest fișier și inspirația va veni.

2. Nu aștepta până afli cine ești pentru a începe.

Toată lumea se teme de început. Această teamă este alimentată și de sindromul impostorului – atunci când simți că nu ai ce căuta în locul în care ești și că nu ai dreptul să faci ceea ce ți-ai propus să faci. Austin ne spune că dacă ar fi stat pe gânduri în a scrie această carte, atunci cartea sa ar fi rămas doar o dorință.

Ne încurajează să urmăm sfatul Fake it ‘till you make it. Nimeni nu se naște cu un stil de a scrie sau de a desena. Învățăm prin copierea și imitarea lucrurilor care ne atrag.

Însă aici trebuie să facem distincția între plagiat și practică. În timp ce prima degradează munca altcuiva, cea de-a doua o îmbunătățește pe a ta, folosind acel proces de reverse-engineering, prin care descompui ceva pentru a înțelege cum funcționează.

steallikeanartist2

Începe să copiezi ceea ce iubești. Copiază, copiază, copiază, copiază. La finalul copierii, îți vei găsi sinele. – Yohji Yamamoto

3. Scrie cartea pe care vrei să o citești.

Sfatul clasic pe care-l primesc scriitorii este scrie despre ceea ce știi. Acest sfat conduce adesea la povești plictisitoare, în care nu se întâmplă nimic interesant.

Austin ne îndeamnă în schimb să scriem despre ceea ce ne place, afirmând că orice operă – fie o carte, o melodie, un tablou, sau chiar o idee de afacere – vine dintr-o pasiune reală, din ceva care îl atrage pe creator. Astfel, ar trebui să creăm lucruri care ne plac.

4. Folosește-ți mâinile.

Era digitală, în care concepem majoritatea lucrurilor pe un laptop, ne-a privat de sentimentul care vine atunci când facem ceva fizic.

Cartea oferă exemple din muzică, pictură, tâmplărie și dans, cazuri în care putem observa că există mai multe dimensiuni ale demersului creativ, printre care și cel fizic.

Simțind nevoia de a crea și în lipsa unui ecran și observând pe urmă beneficiile care au ieșit de aici, autorul și-a stabilit două procese de creație: unul digital, iar celălalt, fizic. Cel din urmă implică hârtie, markere, creioane, carioci, foarfeci, scoci, o tablă, sticky-notes etc. Cât mai palpabil, cât mai real. Se recomandă alternarea între digital și fizic, fiecare proces având beneficiile sale.

Biroul lui Austin
Biroul lui Austin

5. Proiectele colaterale și hobby-urile sunt importante.

Multe proiecte, opere și produse importante au fost rezultatul unui joc la început. Creativitatea înflorește când experimentezi și explorezi felurite combinații și posibilități.

Dacă lucrezi simultan la mai multe proiecte, ai posibilitatea de a trece de la unul la altul, ferindu-te astfel de plictiseală și blocaj.

Mai mult, dacă ai două-trei pasiuni, nu trebuie să renunți la ele și să alegi doar una. Creativitatea este o forță combinatorie. Factorul comun care îți unifică munca ești tu, nu o singură disciplină sau practică.

6. Secretul: Fă treabă bună și împărtășește-o cu ceilalți.

Răspunzând la întrebarea “Cum mi se poate descoperi talentul?”, Austin subliniază importanța libertății pe care o avem la început de drum.

Când nu ești cunoscut, nu te confrunți cu presiunea și așteptările din partea celorlalți – fie audiența ta, fanii, editorii, sau diverși stakeholderi. Atunci când va apărea componenta financiară în ecuație, această libertate se va diminua.

Astfel, în primii ani ai timp să experimentezi și să creezi doar pentru tine, o șansă de care trebuie să profiți, deoarece este finită.

Dar cum îți poți face arta cunoscută? Datorită internetului, procesul de a-ți împărtăși arta cu ceilalți a devenit mult mai simplu. Învață despre social media, creează-ți o audiență și oferă-le mostre din ceea ce faci.

steal-like-an-artist-austin-kleon-5

7. Nu mai suntem limitați de geografie.

Mentori, colegi, potențiali parteneri – pe toți îi poți întâlni online. Internetul poate substitui un loc fizic, permițându-ți – prin bloguri, forumuri, comunități și social media – să faci parte dintr-o comunitate și să-ți construiești una proprie.

Când nu există posibilitatea fizică și financiară pentru a te muta într-un anumit loc, conexiunea la internet este o bună altenativă. Această captivitate fizică lasă loc de a-ți construi propria lumea, atât online, cât și offline.

Însă autorul subliniază și importanța călătoriilor și a traiului într-un mediu diferit de cel cu care ești obișnuit. Călătoriile sunt printre cei mai buni profesori – îți schimbă perspectiva, îți hrănesc creativitatea și te ajută să crești.

8. Fii amabil. (Planeta este un orășel.)

Importanța amabilității iese în evidență într-un mediu precum cel online, un mediu adesea dominat de negativitate și critică. Secretul stă în a ignora negativitatea și în a lăuda lucrurile pozitive și constructive, cele din care poți învăța și cele care fac internetul un loc mai bun.

Există doar o regulă pe care o știu: trebuie să fii amabil. – Kurt Vonnegut

Câteodată, toată această negativitate te poate afecta, moment în care Austin sugerează să o folosești drept o sursă de creativitate și de energie, o altă forță care îți poate modela munca.

Un sfat practic pentru menținerea entuziasmului (atât de necesar într-un demers creativ) este crearea unui fișier în care să aduni toate aprecierile și feedback-ul pozitiv pe care îl primești. Deschide fișierul în zilele gri și continuă de unde ai rămas.

9. Fii plictisitor. (Este singura cale de a realiza ce ți-ai propus.)

Imaginea geniului creator care consumă diverse substanțe, lucrează doar în nud și petrece în fiecare noapte este un mit. Procesul creativ necesită multă energie, iar energia noastră este limitată. Prin urmare, o viață echilibrată îți alocă libertatea și resursele necesare pentru a crea.   

Fii normal și ordonat în viață, ca să poți fi violent și original în muncă. – Gustave Flaubert

O viață echilibrată necesită un loc de muncă, lipsa datoriilor și o activitate creatoare susținută de-a lungul timpului, pentru a evolua – sfaturi pe care Austin ni le oferă în carte.

Tot aici aflăm de importanța organizării. Produsele muncii creative prind formă în timp, la fel cum și o carieră este construită treptat, prin multe decizii mici și progresive.

Poți ține cont de timpul petrecut creând printr-un calendar. Jerry Seinfeld folosea unul atunci când scria glume. Fiecare zi în care crea era marcată cu un X în calendar.

10. Creativitatea înseamnă selecție.

Într-o eră digitală în care suntem constant bombardați cu informații și în care totul pare posibil, decizia de a alege să începi ceva este dificilă.

Persoanele care reușesc în orice proces creativ sunt cele care aleg o activitate specifică și o duc până la capăt, renunțând conștient la alte proiecte pe care le-ar putea face în schimb.  

Prin urmare, creativitatea nu este compusă doar din lucrurile pe care alegi să le folosești, ci și din cele pe care alegi să nu le folosești în munca ta.

creativity-is-subtraction

 

 

***

„Steal Like an Artist” este o investiție bună pentru toți cei care doresc să facă ceva creativ, fie pe plan personal sau profesional. Vă recomandăm cu căldură acestă lectură scurtă, menită să vă stimuleze creativitatea, cât și percepția asupra sa.