În Tips & Tricks

7 recomandări pentru conţinut video performant (analizate din The YouTube Creator Playbook)

youtube-playbook

Numărul celor care consumă conţinut video online creşte pe zi ce trece, mare parte din aceştia fiind influenţaţi de clipurile la care se uită. Creatorii de conţinut pe YouTube sunt mai în vogă ca niciodată, iar acest moment merită valorificat la maxim, prin cunoaşterea celor mai bune practici pentru crearea de conţinut video online. În cele ce urmează analizăm principalele recomandări din The YouTube Creator Playbook for Brands.

În cele 100 de pagini ale materialului sunt abordate 7 teme principale, cu scopul de a oferi o structură pentru optimizarea şi promovarea clipurilor realizate pe platforma YouTube, după cum urmează:

 • Content Marketing
 • 10 principii de creaţie
 • Programarea conţinutului
 • Optimizarea conţinutului
 • Promovarea conţinutului
 • Amplificarea conţinutului prin Social Media
 • Măsurarea conţinutului

Content Marketing

Cartea începe cu bazele şi recomandă în primă fază, definirea unui teritoriu puternic şi relevant pentru comunicare precum şi a rolului pe care conţinutul îl va avea – să inspire, să educe sau să ofere entertainment. Pentru a obţine interacţiune maximă, acesta este recomandat să se afle la intersecţia dintre preferinţele publicului la care vrei să ajungi şi valorile brandului.youtube-content-strategy

Cele 10 principii de creaţie


Un concept creativ de succes poate avea impact major asupra unui canal YouTube şi ghida întregul proces de creaţie pe termen lung, oferindu-i consistenţă şi atractivitate. Cu toate că nu există reguli stricte, câteva linii directoare trebuie urmate pentru a genera conţinut de succes:

 

 • Conţinutul  să fie interesant de distribuit. Există două “cârlige” care stimulează distribuirea – emoţiile puternice şi valorile împărtăşite. Dacă clipul tău le bifeaza pe ambele, succesul este asigurat.
 •  Conţinut creat prin colaborare. Dacă produsul/serviciul tău poate oferi plus valoare unui creator de conţinut din YouTube, găsiţi un numitor comun şi creaţi ceva util împreună. Important de avut în vedere că respectivii creatori de conţinut sunt deja un brand pentru comunitatea creată în jurul lor, aşadar, proiectul trebuie să împace atât cerinţele brandului tău cât şi cele ale respectivului creator şi ale comunităţii sale.
 • Alegerea unor subiecte populare în căutări. Pentru fiecare industrie există o serie de căutări care vor aduce vizite de-a lungul timpului. Conţinutul de tipul “Cum să” este un astfel de exemplu. 
 • Conţinut cu mesaj uşor de înţeles. Asigură-te ca ceea ce creezi poate fi înţeles la fel de uşor de către cei care sunt expuşi pentru prima dată la conţinutul respectiv cât şi de cei care sunt deja vizitatori comuni ai canalului tău.
 • Conţinut adaptat publicului tău. La ce public vrei să ajungi şi cum vrei ca acesta să reacţioneze când va vedea clipul tău? O recomandare ar fi să începi să vizionezi clipuri pe subiecte asemănătoare celui pe care îl pregăteşti şi să observi care au fost reacţiile şi ce tipuri de oameni au interacţionat cu acel fel de conţinut.
 • Consecvenţă. streaza consecvenţa la nivel de calendar de publicare, formatul clipurilor, elemente comune din cadrul clipurilor (intro, outro) şi tone of voice. Astfel, în timp, vei crea un sentiment de familiaritate legat de ceea ce livrezi.
 • Conţinut creat cu resurse stabile. Toate resursele implicate în crearea fiecărui material trebuie gândite bine înainte de a trece la crearea şi publicarea de conţinut. Ia în vedere tot ceea ce este implicat în acest proces: producţie, locaţie, recuzită, timp, echipă etc., pentru a te asigura ca poţi dispune de ele pe termen lung.
 • Conţinut interactiv. YouTube oferă o cu totul altă experienţă de consum al conţinutului decât TV-ul, iar parte din aceasta este şi faptul că publicul poate interacţiona cu creatorul de conţinut. Spre exemplu, poţi să integrezi clipuri de-ale abonaţilor în cadrul clipului tău sau să le oferi libertatea de a-ţi recomanda urmatoarea temă.
 • Conţinut autentic. Întotdeauna, conţinutul şi personajele autentice vor avea mai mare trecere decât mesajele comerciale. Cu cât publicul tău se regăseşte în ceea ce îi oferi, cu atât va deveni mai interesat şi mai atent.

Planificarea conţinutului

După ce ai definit principalul scop al canalului tău şi ce urmăreşti prin conţinutul creat şi postat, următorul pas este să stabileşti tipul de conţinut pe care vrei să îl creezi şi să setezi programarea acestuia pentru publicare. YouTube clasifică tipurile de conţinut video în 3 mari categorii: hygiene, hub şi hero.

youtube-tip-continut

Hygiene sunt clipurile evergreen care aduc vizite pe termen lung şi sunt făcute pe formatul “tips&tricks” sau clipuri “how to”.

Conţinutul de tip Hub este cel gândit şi realizat în serie, publicat episodic după un calendar stabilitit iniţial, care determină vizitatorii să se întoarcă. Un exemplu de conţinut de acest tip este seria Red Bull Decades:

Odata ce ai o audienţă care revine pentru conţinutul pe care îl oferi, este timpul să livrezi clipuri de tipul Hero – conform recomandărilor din YouTube Playbook.

Scopul acestui tip de conţinut este acela de a-ţi oferi expunere masivă şi poate lua forma unui eveniment transmis în direct, un viral, un Facebook live, un Google hangout cu influenceri sau chiar o reclamă creată special pentru a o distribui pe YouTube.

Acest gen de conţinut are tracţiune şi mai mare cu cât este lansat în preajma unor ocazii speciale sau momente în care este la mare căutare un anumit subiect.

Recomandarea echipei YouTube este să fiţi cu ochii pe google.com/trendssă vedeţi ce subiect este la modă şi să creaţi conţinut pornind de la statisicile de acolo.

Un exemplu de conţinut video creat şi publicat în jurul unei sărbători este Epic Rap Battles of History’ for Easter, care din 2011 şi până în prezent încă mai generează comentarii,  likes şi vizualizări:

La final de clip, asigură-te că anunţi când va aparea urmatorul material de acest gen, pentru ca lumea să ştie când să se întoarcă. Sau, îi poţi invita să se aboneze pentru a nu rata următorul episod.

Optimizarea conţinutului

Crearea de conţinut de calitate pe YouTube este doar parte din bătălie. Există o mulţime de materiale bune dintre care vizitatorii pot alege. În acest context, optimizarea conţinutului tău devine imperios necesară. Principalele puncte care trebuie urmărite în optimizare sunt următoarele:

youtube-optimizare-continut

Promovarea conţinutului

Recomandările generale sunt acelea de a alege formatul potrivit pentru reclamă. Echipa YouTube recomandă dintre formatele existente, pe cel TrueView, cu specificaţiile de a lansa “triggerul” în primele 5 secunde, de a nu face clipul mai lung de 30-60 secunde, de a încheia cu un call to action, de a folosi un titlu relevant care să determine lumea să dea click, şi folosirea unui thumbnail reprezentativ.

youtube-promovareAmplificarea conţinutului prin Social Media

Secţiunea 6 subliniază importanţa unei campanii solide de distribuire şi promovare a conţinutului video în Social Media, cu accent pe partea de cercetare a platformelor în care activează cel mai mult audienţa şi selectarea celor mai relevante. Distribuirea masivă pe toate platformele social media existente, fără un filtru de relevanţă poate afecta pe termen lung imaginea brandului.

Măsurarea 

Măsurarea este esenţială pentru a realiza dacă eforturile au avut succes şi cum le putem optimiza. Pentru a selecta metrica potrivită, puteti lua în considerare câteva aspecte, recomandate în PlayBook, şi anume:

 • audienţa (Conţinutul tău ajunge la publicul potrivit, luând în considerare vizualizările şi datele demografice?)
 • interacţiunea (Publicul interacţionează cu conţinutul pe care îl oferi? În ce mod?)
 • distribuirea (Conţinutul tău este dat mai departe? Care este benchmarkul de distrubuiri pentru conţinut de acest gen şi unde se situează clipul tău în raport cu acesta?)

Update:

Recent – 15 iunie – YouTube a lansat aplicaţia – YouTube Director. Aceasta reprezintă un ghid practic printre paşii necesari pentru crearea unui video de brand. Pentru fiecare etapă există instrucţiuni, recomandări de bune practici şi template-uri care fac procesul de realizare a clipului mai intuitiv şi mai eficient.

ytd1

 

Pentru mai multe sfaturi aplicate despre crearea de conţinut de succes pe YouTube, îţi recomandăm Creators Academy.